Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Δ. Φιλίππου: Ανησυχητικός ο ρυθμός εμφάνισης των μεταλλάξεων

Blog

Δ. Φιλίππου: Ανησυχητικός ο ρυθμός εμφάνισης των μεταλλάξεων

Την ανησυχία του για το ρυθμό εμφάνισης των μεταλλάξεων, εξέφρασε σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο  Πρόεδρος του ΕΟΦ,  επ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Lancet»  πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με το οποίο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες  που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. «Απ’ ότι φαίνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αποτελεί συνάρτηση του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, όπως επίσης των προτύπων με τα οποία γίνεται η επιλογή και διάθεση των εμβολίων. Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι εκείνο των μεταλλάξεων, για τις οποίες ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόναΑπό κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν ικανοποιητικό αριθμό μεταλλάξεων και βλέπουμε στη βάση μας, μόνο εκείνη της Janssen δίνει μία σχετική αποτελεσματικότητα της τάξης του 50%.Επειδή όμως υπάρχει σημαντική διακύμανση στα δεδομένα  που έρχονται από τις διάφορες μεριές του πλανήτη, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις, επιθυμώ να κρατήσω μία στάση αναμονής και ελπίδας». Διαφορετική ήταν η άποψη του καθηγητή Τσιόδρα στην ίδια εκδήλωση, καθώς όπως είπε «μελέτη που διεξάγει ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης σε συνεργασία με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ  Θάνο Δημόπουλο και  Ευάγγελο Τέρπο από την θεραπευτική κλινική του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, συμπεραίνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μέσω του μηχανισμού της κυτταρικής ανοσίας παρέχουν προστασία έναντι και των μεταλλάξεων».

Υπό μελέτη 12 ακόμη εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα

Όπως είπε ο κ. Φιλίππου στην Ελλάδα,  έχουν γίνει 2,7 εκ. δόσεις και από αυτές τις δόσεις πλήρως έχουν εμβολιαστεί 784.000 άνθρωποι, δηλαδή ποσοστό 7,3%. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μίας δύσκολης πορείας η οποία όμως ελπίζουμε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη 12 εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών μελετών και φαίνεται ότι θα είναι και αυτά διαθέσιμα. «Στην Ελλάδα μέχρι τις 5/4, οπότε και είχαν γίνει 1,8 εκ. δόσεις,  είχαμε λάβει στον ΕΟΦ, με τη μορφή κίτρινης κάρτας 1.913 αναφορές. Από αυτές αξιολογήθηκαν σοβαρές οι 557, και διερευνήθηκαν πλήρως οι 400 οι οποίες αναφέρθηκαν και στην Ευρωπαϊκή Βάση όπως υποχρεούμεθα. Από αυτές τις 400 ανεπιθύμητες ενέργειες, 65 αφορούσαν το εμβόλιο της OxfordAstra Zeneca, (ποσοστό 0,02%), 334 το εμβόλιο της Pfizer (ποσοστό 0,02%) και 1 το εμβόλιο της Moderna (ποσοστό 0,008%), αλλά ήταν πολύ χαμηλός ο αριθμός των εμβολίων της Moderna που είχαν γίνει μέχρι εκείνη την περίοδο. Μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Βέβαια υπάρχει και ένας θάνατος, ο οποίος οφείλεται σε αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία, εξαιτίας του εμβολίου της Astra Zeneca  σε γυναίκα άνω των 60 με υποκείμενα».

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον καθηγητή  οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν, αφορούσαν: αναφυλακτικές αντιδράσεις από το εμβόλιο της Pfizer (ποσοστό 0,5/1000000) και της Moderna (ποσοστό1/100000), αρτηριακή θρόμβωση σε συνδυασμό με θρομβοπενία από το εμβόλιο της Οξφόρδης σε μία περίπτωση με θανατηφόρα έκβαση (ποσοστό 1/300000), πάρεση προσωπικού σε περιπτώσεις που αφορούν τα εμβόλια της Pfizer (ποσοστό 0,3/100000) και το εμβόλιο της Astra Zeneca (ποσοστό 0,3/100000) Σύνδρομο Guillen Barre που σχετίστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca (ποσοστό 0,3/100000) Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα από το εμβόλιο της Pfizer (ποσοστό 0,8/100000).  Ο κ. Φιλίππου είπε ακόμη ότι υπό αξιολόγηση- διερεύνηση βρίσκονται ακόμη σοβαρά περιστατικά θρόμβωσης, οξέως εμφράγματος, ΑΕΕ, Πνευμονικής Εμβολής και Θρομβοπενίας. Επισήμανε μάλιστα ότι «η αξιολόγηση γίνεται με αργό ρυθμό και είναι αρκετά δύσκολη επειδή είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται, μεγάλης  ηλικίας, άρα πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί κάτι σε κάποιον που να μη σχετίζεται με το εμβόλιο».

322 εκ περιπτώσεις  νόσησης θα αποφευχθούν με τον εμβολιασμό παιδιών

Για την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ο κ. Φιλίππου είπε ότι αν καταφέρει η Πολιτεία και εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού ακόμη και με μικρή αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις, θα  υπάρχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και θα μπορέσει να ελεγχθεί η πανδημία. «Στόχος της χώρας μας είναι να έχουμε εξασφαλίσει περίπου 28 εκ. δόσεις και πιστεύουμε  ότι θα εμβολιάσουμε 16 εκ. πολίτες.  Και λέω 16 εκ, διότι ο χρόνος εμβολιασμού όταν θα φτάσουμε να εμβολιάζουμε τους τελευταίους θα χρειαστεί να εμβολιάσουμε ξανά τους πρώτους. Η αξία του εμβολιασμού είναι αδιαπραγμάτευτη. 322 εκ περιπτώσεις  νόσησης θα αποφευχθούν με τον εμβολιασμό παιδιών».

Ν. Σύψας Ανοιχτό το ενδεχόμενο 4ου μικρού κύματος  ή τον Ιούλιο ή τον Γενάρη του 22

«Του χρόνου το καλοκαίρι, ενδεχομένως τον Αύγουστο του 2022, κατά την αποφράδα ημέρα των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, τότε ενδεχομένως θα καταστραφεί και ο ιός εκτίμησε σε ομιλία του στην  διαδικτυακή  εκδήλωση του ΕΚΠΑ  ο  καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας. «Σε περισσότερο από έναν χρόνο από σήμερα θα έχει απαλλαγεί η υφήλιος από το νέο κορωνοϊό. Σύμφωνα με το πιο σημαντικό προβλεπτικό paper που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Science, ενδέχεται να έχουμε ένα τέταρτο, αλλά ηπιότερο κύμα τον Ιανουάριο του 2022. Δεν αποκλείεται ωστόσο  το τέταρτο κύμα να έρθει νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2021». Ο κ. Σύψας παρέθεσε στοιχεία για τον  δείκτη μεταδοτικότητας Rt σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Στην Αθήνα, όπως είπε  είναι στο 0,95, «κάτι αρκετά ενθαρρυντικό. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1. Σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξε ο καθηγητής Τσιόδρας, σε περίπτωση που το RT παραμείνει κάτω από το 1, ο αριθμός των διασωληνωμένων  έως και την 21η  Ιουνίου θα είναι μεγαλύτερος των 400. Γεγονός που σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Σύψας, ότι η αποκλιμάκωση στην πίεση του συστήματος υγείας θα είναι πάρα πολύ αργή.

Ποια είναι τα τρία σενάρια για την έκβαση της πανδημίας

Ο λοιμωξιολόγος, σχετικά με την έκβαση της πανδημίας  έκανε λόγο για τρία σενάρια. «Το πρώτο είναι να έχουμε κορυφές και κοιλάδες, οι οποίες θα πηγαινοέρχονται, το οποίο όμως δεν νομίζω ότι συνέβη. Το δεύτερο το οποίο μάλλον συνέβη, είναι ένα καλό πρώτο κύμα, το οποίο υπολογίστηκε τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο του 2020. Στη συνέχεια ύφεση. Και τον Ιανουάριο 2021, ένα ισχυρό δεύτερο κύμα. Αυτό το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι τον Ιανουάριο του 22, ενδεχομένως και τον Ιούλιο του 21 θα έχουμε ένα τρίτο κύμα πολύ μικρότερο βέβαια και στη συνέχεια θα επέλθει η αποκλιμάκωση της επιδημίας. Το τελευταίο σενάριο μίας πανδημίας που σιγοκαίει, με μεγάλα κρούσματα που πάνε και έρχονται, μάλλον δεν ισχύει».

Όποιος νοσεί από covid19 στο σπίτι, έχει πιθανότητα 12% να νοσηλευτεί

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, ενώ μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι τα παιδιά μεταδίδουν λίγο, ο καθηγητής είπε ότι η ηλικιακή ομάδα 15-25 μεταδίδει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Για την κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid ανέφερε ότι στην επικράτεια είναι στο 87%, ενώ στην Αττική στο 90%. Ο κ. Σύψας ανέφερε ακόμη ότι όποιος νοσεί από covid19  και βρίσκεται στο σπίτι, έχει πιθανότητα 12% να νοσηλευτεί και αν νοσηλευτεί έχει πιθανότητα σχεδόν 10% να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Επεσήμανε μάλιστα ότι τα νούμερα αυτά είναι υποδιπλάσια σχεδόν, ή υποτριπλάσια από αυτά του πρώτου κύματος. «Η μέση διάρκεια νοσηλείας στο θάλαμο είναι 12,3 ημέρες ενώ στη ΜΕΘ είναι πολύ μεγαλύτερη, κάτι που δημιουργεί μία τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας».

Στο τραπέζι της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους

Τις επόμενες μέρες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συζητήσει το ενδεχόμενο να  μη φοράμε μάσκες και να χαλαρώσουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης, αν έχουμε εμβολιαστεί πλήρως, και συγχρωτιζόμαστε με άλλα άτομα που  έχουν και αυτά κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Τη χαραμάδα ελπίδας άνοιξε  κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας,  ο  καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος και τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες  ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου για ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο, είναι πολύ χαμηλός.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης