Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Covid – Soriot: Αμφισβητεί την αξία των ετήσιων εμβολιασμών

Blog

Covid – Soriot: Αμφισβητεί την αξία των ετήσιων εμβολιασμών

Covid – Soriot: Αμφισβητεί την αξία των ετήσιων εμβολιασμώ

Οι ετήσιες ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της COVID-19 «δεν αποτελούν ορθή χρήση» των χρημάτων για εκατομμύρια φορολογούμενους παγκοσμίως, τονίζει στην «The Telegraph» ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca, κ. Pascal Soriot, μιλώντας για την πανδημία αλλά και τα άμεσα σχέδια της επιχείρησης.

Μετά τις «έντονες διακυμάνσεις» που δέχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υπαινίσσεται ότι πιθανόν η φαρμακευτική να «αποχωρήσει» εντελώς από τον κλάδο των εμβολίων, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

«Οι άνθρωποι που είναι κατά τα άλλα υγιείς – ειδικά εάν είναι νέοι και έχουν εμβολιαστεί, έχουν ήδη λάβει προστασία έναντι του κορωνοϊού. Οι ενισχυτικές δόσεις, δεν είμαι σίγουρος ότι αποτελεί πραγματικά μια ορθή χρήση των πόρων», όπως σημειώνει ο Pascal Soriot στην «Telegraph».

Όπως τονίζει ο κ. Soriot, η έρευνα δείχνει ότι η ανοσία των περισσότερων υγιών ανθρώπων έναντι σοβαρών ασθενειών πρέπει να διαρκεί «περισσότερο από ένα χρόνο σίγουρα», και θα μπορούσε να επιμείνει για τρία ή τέσσερα χρόνια.

Η ενίσχυση των ηλικιωμένων εξακολουθεί να αποτελέι μια καλή στρατηγική, δεδομένου ότι κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν και η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρή, όπως προσθέτει ο επικεφαλής της AstraZeneca.

Η AstraZeneca είχε νωρίτερα προτείνει στις κυβερνήσεις στάση αναμονής, περιμένοντας περισσότερα δεδομένα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι δύο δόσεις προτού προσφέρουν μια τρίτη στο ευρύ κοινό.

Η εκκίνηση…

Όταν ξέσπασε η πανδημία, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξαν γρήγορα το πρώτο εμβόλιο. Ωστόσο, η διάθεση του «παρεμποδίστηκε» στη συνέχεια μετά από έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια του, από τα πρώτα σχεδόν βήματα κυκλοφορίας του.

Αποτέλεσμα ήταν το εμβόλιο να μην λάβει ποτέ έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι πωλήσεις του μειώθηκαν στην Ευρώπη, η οποία και έδειξε κατόπιν προτίμηση στα εμβόλια mRNA της Moderna και Pfizer.

Οι «πιέσεις» που δέχθηκε είχαν ως αποτέλεσμα η AstraZeneca να μην καταφέρει να δημιουργήσει το ίδιο επίπεδο πωλήσεων με τους ανταγωνιστές της. Ταυτόχρονα, για μεγάλο διάστημα, η Astrazeneca διέθετε το εμβόλιο σε τιμή κόστος.

Στη συζήτησή του με την «The Telegraph», ο κ. Soriot απευθύνθηκε επίσης σε έναν άλλο «ελέφαντα στο δωμάτιο»… το Evusheld.

Η AstraZeneca διαθέτει την προφυλακτική θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Οι υπουργοί διαφόρων χωρών έχουν αντιμετωπίσει κριτική από κορυφαίους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον τομέα της υγείας σχετικά με την απόφαση τους να μην διαθέσουν το Evusheld στους ασθενείς τους. Παράδειγμα αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, που ενώ έχει λάβει έγκριση, δεν έχουν κάνει ακόμη παραγγελίες.

Το Evusheld παρέχει προστασία από σοβαρές ασθένειες σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αυτήν την προστασία από τα εμβόλια κατά της Covid.

«Όλες οι άλλες χώρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αποφάσισαν ότι πρέπει να διαθέσουν μέρος από τον προϋπολογισμό τους στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», είπε ο κ. Soriot, υπογραμμίζοντας πως «Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι πρέπει να διαθέσει τον προϋπολογισμό του σε άλλους τομείς, εκτός από αυτόν».

Pascal Soriot CV

  • Age: 63
  • Education: Doctor of veterinary medicine (École Nationale Vétérinaire d’Alfort, Maisons-Alfort) and holds an MBA from HEC, Paris.·
  • Lives: World
  • Hobbies: Horses, cycling
  • Family: Married, two children
Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης