Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » COVID-19: Πολλά υποσχόμενο αντιιικό χάπι της Pfizer κατάλληλο για παιδιά

Blog

COVID-19: Πολλά υποσχόμενο αντιιικό χάπι της Pfizer κατάλληλο για παιδιά

Η Pfizer προχωρά επίσημα στα επόμενα βήματα για την, ελπίζουμε, καλύτερη προστασία των παιδιών μας από την COVID-19 — και τις δυνητικά μακροπρόθεσμες παρενέργειες  — καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε περίπτωση που αρρωστήσουν. Την Τετάρτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή φάσης 2 και φάσης 3 της αντιιικής θεραπείας της με το  Paxlovid, σε παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών. Το Paxlovid είναι ένα χάπι το οποίο προσλαμβάνεται από το στόμα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσου COVID-19.

Οι τελευταίες φάσεις — οι οποίες κοινοποιήθηκαν μέσω δελτίου ειδήσεων του αμερικανικού CNN — θα μελετήσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα αυτής της αντιιικής θεραπείας για παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Όσα παιδιά είναι ασυμπτωματικά αλλά θετικά στην COVID-19

Τα παιδιά που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη «σοβαρής νόσου» αλλά δεν νοσηλεύονται

«Από την αρχή της πανδημίας, περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βγει θετικά στην COVID-19, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 18% των αναφερόμενων περιπτώσεων και οδηγώντας σε περισσότερες από 100.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Mikael Dolsten, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer και πρόεδρος της παγκόσμιας έρευνας, ανάπτυξης και ιατρικής και συμπλήρωσε πως «Υπάρχει μια σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη για θεραπείες εξωτερικών ασθενών που θα μπορούσαν να λαμβάνουν παιδιά και έφηβοι προκειμένου αυτές οι θεραπείες να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξέλιξης της COVID σε σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας ή του θανάτου».

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την επείγουσα χρήση του Paxlovid για άτομα υψηλού κινδύνου ηλικίας 12 ετών και άνω (που ζυγίζουν τουλάχιστον 88 κιλά). Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, αυτή η έγκριση έγινε με δεδομένα από κλινικές δοκιμές που δεν είχαν συμμετέχοντες κάτω των 18 ετών.

Η ελπίδα εναπόκειται στα νέα αποτελέσματα για το Paxlovid, το οποίο είναι ένας συνδυασμός αντιιικών φαρμάκων nirmatrelvir και ritonavir, και μειώνει δραστικά τις πιθανότητες θανάτου για ασθενείς υψηλού κινδύνου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και στα παιδιά. Το συμπέρασμα βασίζεται στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ενήλικες, τα οποία η Pfizer λέει ότι έδειξαν πως η λήψη αυτών των χαπιών μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% — εάν οι ασθενείς το έλαβαν εντός των πρώτων ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Και για όσους το πήραν λίγο αργότερα, μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες από τη στιγμή που είχαν συμπτώματα, είχαν επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα: ο κίνδυνος θανάτου και οι νοσηλείες μειώθηκαν κατά 88%.

Στην τελευταία δοκιμή θα υπάρχουν περίπου 140 συμμετέχοντες και θα χωριστούν σε δύο ομάδες προκειμένου να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του χαπιού με βάση ορισμένους παράγοντες. Τα αποτελέσματα «θα παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για τις συστάσεις για τη δόση σε αυτόν τον πληθυσμό, καθώς και δυνητικά θα επεκτείνουν την ένδειξη σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και χαμηλότερο σωματικό βάρος», δήλωσε η Pfizer στην ανακοίνωση. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή για τους γονείς να οραματιστούν την επιστροφή τους σε έναν κόσμο όπου δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους κολλήσουν COVID-19, η Pfizer εργάζεται προς αυτή την πραγματικότητα. Τόσο με τη σειρά παιδιατρικών εμβολίων όσο και με την πιθανή πρόσβαση σε ένα απλό χάπι που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα σε άρρωστα παιδιά.

Πηγή: allabouthealth.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.