Blog
Blog
Χτύπημα της Interpol σε πλαστά φάρμακα – Συμμετείχε και η Ελλάδα
Με στόχο την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών από τα πλαστά φάρμακα και τα φάρμακα που διακινούνται από παράνομα κανάλια εφοδιασμού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση Pangea XVI, όπως αναφέρει η Interpol, με πολλές συλλήψεις και λουκέτα σε παράνομες ιστοσελίδες.
Η επιχείρηση Pangea XVI, η οποία διεξήχθη από τις 3 έως τις 10 Οκτωβρίου, οδήγησε σε 72 συλλήψεις παγκοσμίως, κατάσχεση δυνητικά επικίνδυνων φαρμακευτικών προϊόντων αξίας άνω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, 325 νέες έρευνες και κλείσιμο περισσότερων από 1.300 εγκληματικών ιστοσελίδων.
Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία συνεχίζουν να είναι από τα φάρμακα που κατασχέθηκαν περισσότερο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 22 τοις εκατό. Οι ψυχοθεραπευτικοί παράγοντες όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα κατά του άγχους και τα διεγερτικά ήταν σε δεύτερη μοίρα με 19 τοις εκατό, ακολουθούμενα από ορμόνες και φάρμακα για το πεπτικό με 12 τοις εκατό αντίστοιχα.
Επιπλέον κατασχέθηκαν:
Στη Μοζαμβίκη, οι αρχές κατέσχεσαν 9.000 μπουκάλια με ύποπτα πλαστά σιρόπια για τον βήχα, αφού ανακάλυψαν αντιφάσεις μεταξύ των ετικετών των προϊόντων και των επίσημων εγγράφων.
Οι αυστραλιανές αρχές κατέσχεσαν περίπου 11.000 μη φυσιολογικά κιτ δοκιμών COVID-19, αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη εγκληματική εκμετάλλευση της πανδημίας.
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο Κατάρ κατέσχεσαν 2.500 συνταγογραφούμενα παυσίπονα κρυμμένα σε κουτιά δημητριακών, από έναν επιβάτη που πετούσε από το Μπαγκλαντές.
Περίπου 13.000 πλαστά ή/και ληγμένα παυσίπονα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε αποθήκη λεωφορείων μεταξύ Περού και Ισημερινού.
Ο Jürgen Stock, Γενικός Γραμματέας της INTERPOL, επεσήμανε ότι «Η επιχείρηση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για μια συντονισμένη και παγκόσμια απάντηση ενάντια στην απειλή που θέτουν τα παράνομα φάρμακα και οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, πρόσθετη υποστήριξη παρείχε η Europol, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών, οι εθνικοί ρυθμιστικοί φορείς υγείας και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ασφάλειας.
Συμμετέχουσες χώρες ήταν: Αλβανία, Αγκόλα, Αρμενία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Μπενίν, Βολιβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Μπρουνέι, Βουλγαρία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Καμερούν, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Τσεχία, Δημοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό, Δανία, Εκουαδόρ, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γαλλία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κένυα, Λετονία, Λίβανος, Λεσότο, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μάλι, Μολδαβία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Ολλανδία, Νορβηγία, Νιγηρία, Πακιστάν, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σερβία, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Sint Maarten, Σλοβακία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ελβετία, Σουηδία, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Ανατολικό Τιμόρ, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ουρουγουάη, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα και Ζάμπια.
Πηγή: iatronet.gr