Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Χρυσοχοΐδης: Έρχονται αποφάσεις για τα φάρμακα από τον Σεπτέμβριο – Ολοκληρώνονται οι επαφές με τις φαρμακευτικές

Blog

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται αποφάσεις για τα φάρμακα από τον Σεπτέμβριο – Ολοκληρώνονται οι επαφές με τις φαρμακευτικές

Ολοκληρώνει τον κύκλο των συναντήσεων για τα φάρμακα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού αναμένεται αύριο Παρασκευή 28 Ιουλίου να συναντηθεί με την Πρόεδρο του PIF (Pharma Innovation Forum) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη καθώς και μέλη του Προεδρείου προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα του κλάδου.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τους Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους (ΠΕΦ) αλλά και με τα μέλη του ΣΦΕΕ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργού Υγείας με τους πρώτους εκπροσώπους, βρέθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα φάρμακα, όπως οι ελλείψεις, η τροφοδοσία της αγοράς αλλά και οι εξαντλητικές εκπτώσεις που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο σύστημα υγείας και ξεπερνούν ενίοτε και το 70%.

Το PIF (Pharma Innovation Forum) δια στόματος της Προέδρου Λαμπρίνας Μπαρμπετάκη αναμένεται να εστιάσει στην καλύτερη συνεργασία της πολιτείας με τον κλάδο, ώστε να διευκολύνεται η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι Έλληνες ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εξαιτίας των δυσβάστακτων εκπτώσεων που δίνουν οι εταιρείες, πολλά νέα καινοτόμα φάρμακα δεν εισάγονται στην χώρα μας με συνέπεια να τα στερούνται οι Έλληνες ασθενείς.

Χρυσοχοΐδης: «Θα απαγορεύσω τις παράλληλες εξαγωγές παρά τις αντιρρήσεις της ΕΕ»

Οι πρώτες κινήσεις πάντως που θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας θα σχετίζονται με τις ελλείψεις φαρμάκων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θέμα διαχείρισης και όχι ανανέωσης της πολιτικής φαρμάκου, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει αυτή τη χρονιά να λύσει το πρόβλημα και να μην υπάρχουν άδεια ράφια στα φαρμακεία όπως πέρυσι.

Πράγμα βέβαια εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι ελλείψεις ειδικά σε πρώτες ύλες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ στην χώρα μας εντείνεται εκτός των άλλων και από τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές.

Τις εξαγωγές δηλαδή φαρμάκων σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας των καλύτερων τιμών πώλησης. Μία δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με τις φαρμακαποθήκες.

Από την άλλη όμως και η περιορισμένη τροφοδοσία της αγοράς προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΦ δημιούργησε με εντολή του υπουργού Υγείας δημιούργησε μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», για την παρακολούθηση της αγοράς των φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους.

Πάντως ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε πρόσφατα αποφασισμένος να επεκτείνει όσο χρειαστεί τις απαγορεύσεις για τις παράλληλες εξαγωγές, παρά τους αντίθετους κανονισμούς της Ε.Ε.

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σε πρόσφατη συνομιλία του με την Ευρωπαία Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου σχετικά με το θέμα, της επεσήμανε πως ο ίδιος ενδιαφέρεται μόνο για την κάλυψη των Ελλήνων ασθενών γι αυτό και θα συνεχίσει τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό έως ότου σταματήσει το φαινόμενο.

Τέλος να τονισθεί ότι οι όποιες αποφάσεις για αλλαγή στη φαρμακευτική πολιτική αναμένεται να ληφθούν από Σεπτέμβριο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης