Blog

Χρυσοχοΐδης: Δημιουργούνται Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην ημερίδα Τραύματος Thessaloniki Mini Trauma Conference, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ανακοίνωσε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια μέχρι το τέλος του 2023 να ψηφιστεί ο νέος νόμος για το τραύμα ώστε να δημιουργηθούν Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα που θα βελτιώσουν τη φροντίδα και την αύξηση της επιβίωσης των τραυματιών.
«Θα θεσμοθετήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες και προϋποθέσεις προκειμένου, σε συνδυασμό και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει 6-7 βάσεις ελικοπτέρων για διάσωση, να υπάρξει επιτέλους σύστημα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του τραύματος», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, σε περίπου 90 νοσοκομεία, όπου υλοποιούνται παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, δημιουργούνται και χώροι αναζωογόνησης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει το θεμέλιο για τη λειτουργία δικτύου 17 Ειδικών Μονάδων Αναφοράς για την Αντιμετώπιση των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η βούληση του Υπουργείου για τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Τραύματος είναι δεδομένη και ο ίδιος είναι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικό και χρήσιμο για όλους.

Οι τρεις άξονες

Σε γραπτό χαιρετισμό του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι
η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών στο τραύμα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

Ο πρώτος είναι η δημιουργία Κέντρων Τραύματος, για τα οποία είναι ήδη έτοιμες οι εισηγήσεις της επιτροπής

Ο δεύτερος άξονας είναι η ανακαίνιση και δημιουργία των νέων ΤΕΠ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λειτουργία τους θα γίνει με βάση τις οδηγίες των ειδικών στην αντιμετώπιση του τραύματος

Ο τρίτος άξονας είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας.

Από την πλευρά το ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης επισήμανε ότι «για να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση του τραύματος είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μία αλυσίδα προστασίας γύρω από τον τραυματία – ασθενή και ο κάθε κρίκος της, ανεξαρτήτως ειδικότητας έχει τον δικό του ουσιαστικό ρόλο. Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου υπάρχει ήδη αυτή η προστατευτική αλυσίδα που είναι το εκπαιδευμένο προσωπικό μας αλλά και οι απαιτούμενες κτιριακές υποδομές, όπως πρόσφατα αναδιαρρυθμισμένο και οργανωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ελικοδρόμιο και πλήρως ανεπτυγμένος χειρουργικός τομέας».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X