Blog
Blog
Χρόνιες ασθένειες: Μόλις το 31% των Ελληνίδων εμπιστεύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Έρευνα που διεξήχθη στις χώρες του ΟΟΣΑ στην ΕΕ έδειξε ότι περίπου οκτώ στα 10 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω που επισκέφθηκαν έναν επαγγελματία πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας τους προηγούμενους έξι μήνες είχαν τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση.
Πάνω από τους μισούς έχουν δύο ή περισσότερες παθήσεις και πάνω από το ένα τέταρτο έχουν τρεις ή τέσσερις χρόνιες ασθένειες.
Υπάρχουν 11 χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που είναι επίσης μέλη της ΕΕ: Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ιταλία.
Περισσότερο από το 70% των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες που ζουν με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις λαμβάνουν τουλάχιστον τρία φάρμακα και περισσότερο από το ένα τρίτο λαμβάνουν τέσσερα ή και περισσότερα σκευάσματα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις ανέφεραν ότι έχουν υπέρταση, μαζί με αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές ή ψυχικές παθήσεις.
«Οι χρόνιες παθήσεις είναι διαδεδομένες, δαπανηρές και επιβαρύνουν σημαντικά τους ασθενείς, τους φροντιστές, τους επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα ασθενών του ΟΟΣΑ.
Η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία ανέφεραν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις παράλληλα με ψυχικές παθήσεις, με 77,24% και 70,13% αντίστοιχα.
Το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα είναι 68,61% (με δύο οι περισσότερες χρόνιες παθήσεις και με ψυχικές ασθένειες), ενώ η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν στο εθνικό σύστημα υγείας διαμορφώνεται στους μεν άνδρες στο 42,8% και στις γυναίκες στο 31,4%.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγειονομική περίθαλψη;
Κατά μέσο όρο, οι βαθμολογίες ευημερίας των γυναικών είναι συνήθως 3% έως 5% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών.
Το χάσμα μεταξύ των φύλων ανέρχεται σε 9% σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, ενώ στο Λουξεμβούργο είναι μικρότερο από 3%.
Εν τω μεταξύ, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η ηλικία και η διαβίωση με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που χαρακτηρίζουν την σχέση εμπιστοσύνης με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, σχεδόν τρία στα τέσσερα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις (74%) με υψηλότερα εισοδήματα εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 60% των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια διαφορά εμπιστοσύνης 14 ποσοστιαίων μονάδων.
Η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο επιπολασμό των χρόνιων παθήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 74% όλων των θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ.
Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη σωματική υγεία, αλλά δεν οδηγούν πάντα σε καλύτερα αποτελέσματα για όλους τους ασθενείς.
Η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία, για παράδειγμα, έχουν καταγράψει ισχυρά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, παρά το γεγονός ότι δαπανούν σχετικά λίγα για την υγειονομική περίθαλψη ανά άτομο.
Οι άνθρωποι που ζουν με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις και έχουν μακροχρόνια σχέση με έναν επαγγελματία πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι πιο πιθανό να αναφέρουν καλύτερη ποιότητα φροντίδας.
Τα υψηλότερα ποσοστά ασθενών με μακροχρόνια συνέχεια παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία, την Τσεχική Δημοκρατία και στην Ολλανδία, όπου περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ανέφεραν ότι ήταν με τον ίδιο επαγγελματία πρωτοβάθμιας περίθαλψης για πάνω από μια δεκαετία.
Τα ηλικιωμένα και λιγότερο μορφωμένα άτομα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην κατανόηση των πληροφοριών για την υγεία και έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη από τους νεότερους και υψηλά μορφωμένους ανθρώπους στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διαχείριση της υγείας τους.
Στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Γαλλία, πάνω από το 30% των ανθρώπων δήλωσαν σίγουροι για τη χρήση πληροφοριών υγείας από το διαδίκτυο για τη λήψη αποφάσεων υγείας, ενώ στην Ιταλία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο ήταν λιγότερο από 10%.
Πηγές:
euronews.com