Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, καταστήματα

Blog

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, καταστήματα

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε ΔΕΚΟ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας μετά την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στα αστικά κέντρα. Πού θα είναι υποχρεωτική από αύριο Τετάρτη.

Την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας οτι “θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας”.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατα την εβδομαδιαία ενημέρωση, στο εξής η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους σε:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • καταστήματα λινικής, τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ)
  • κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια

Το μέτρο εξακολουθεί να ισχύει για:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ταξί
  • σούπερ μάρκετ
  • καταστήματα ετσίασης (για τους εργαζόμενους)
  • Νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
  • ασανσέρ
  • πλοία, αεροπλάνα

Απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε οτι ο ιός είναι ακόμη εδώ κι αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στα αστικά κέντρα. Οι αποφάσεις για την επέκταση του μέτρου ελήφθησαν μετά από εισηγήσεις των ειδικών. Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός αλλα ούτε κι εφησυχασμός, τόνισε και γνωστοποίησε οτι κάθε βδομάδα γίνονται 1.000 στοχευμένα τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει η εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που έως τώρα έχουν καταγραφεί:

«Ο αλγόριθμος λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του «PLF». Στόχος του «EVA» είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού όσο και να δειγματοληπτεί, αποσκοπώντας στην παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για τον γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ.

Τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα, έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία, λόγω των αλλαγών που παρατηρούνται στα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα αυτή και ήδη έχουμε διπλασιάσει σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης. Σύμφωνα με τις υποδείξεις λοιπόν του «EVA», από την 1 η έως και τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344.

Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε οτι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των βαλκανίων.

Σε ο,τι αφορά τα πανηγύρια του Αυγούστου είπε οτι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας ωστόσο σημείωσε οτι “πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους πανηγύρια, ο καθένας μας να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης.

Ο Νϊκος Χαρδαλιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown και τόνισε οτι “τοπικά lockdown θα γίνουν αν εξαντληθούν όλα τα μέτρα που θα έχουμε πάρει για κάποιες περιοχές”.

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολιτη διευκρίνισε οτι έχουν γίνει σημαντικά βήματα κι οτι η πλειονότητα τηρεί τους κανόνες. “Το αν θα επιβληθούν μέτρα θα το εξετάσουμε σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος” συμπλήρωσε.

Πηγή: news247.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης