Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » CDC: Μια αποκαλυπτική ματιά στα δεδομένα πίσω από την απόφαση για το εμβόλιο του κορονοϊού

Blog

CDC: Μια αποκαλυπτική ματιά στα δεδομένα πίσω από την απόφαση για το εμβόλιο του κορονοϊού

Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ για COVID είναι υψηλότερα για τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, ακολουθούμενα από τα βρέφη κάτω των 6 μηνών και τους ενήλικες ηλικίας 65 έως 74 ετών, ανέφερε η Wallace.

Το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων προέρχεται από μια παρουσίαση 150 διαφανειών από την Megan Wallace, DrPH, MPH, επιδημιολόγο του CDC.

Βρισκόμαστε στην αρχή της φθινοπωρινής περιόδου και ήδη από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη προσοχή στην έγκριση του FDA και την υποστήριξη του CDC για το νέο αναμνηστικό εμβόλιο COVID-19.

Οι επιδημιολόγοι του CDC διεξήγαγαν εκτεταμένες επισκοπήσεις δεδομένων για να ενημερώσουν τις συστάσεις από τη Συμβουλευτική Επιτροπή στις ΗΠΑ, για τις πρακτικές ανοσοποίησης (ACIP) σχετικά με τα επικαιροποιημένα μονοδύναμα εμβόλια COVID αυτής της περιόδου – και παρουσιάζονται μερικά από τα σημαντικότερα σημεία σχετικά με το βάρος της νόσου σε ενήλικες και παιδιά, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και το μακρύ COVID.

Ποιος κινδυνεύει από σοβαρή ασθένεια;

Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ για COVID είναι υψηλότερα για τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, ακολουθούμενα από τα βρέφη κάτω των 6 μηνών και τους ενήλικες ηλικίας 65 έως 74 ετών, ανέφερε η Wallace.

Επικαλέστηκε στοιχεία από το COVID-NET έως τις 26 Αυγούστου 2023. (Η μητρική βάση δεδομένων RESP-NET περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες COVID, RSV και γρίπη και αντλεί δεδομένα από περισσότερα από 300 νοσοκομεία οξείας περίθαλψης από 13 πολιτείες των ΗΠΑ).

Τις πιο πρόσφατες εβδομάδες, οι οποίες ενδέχεται να έχουν ακόμη κάποια καθυστερημένη αναφορά, υπήρξαν περίπου 25 νοσηλείες ανά 100.000 κατοίκους σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και περίπου 10 νοσηλείες ανά 100.000 κατοίκους σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και κάτω και σε άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 20.000 νέες εισαγωγές ανά εβδομάδα στις ΗΠΑ, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Ασφάλειας Υγείας, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή, δήλωσε η Wallace. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 600 θάνατοι ανά εβδομάδα, που είναι επίσης πολύ χαμηλοί σε σύγκριση με τα προηγούμενα καλοκαίρια. Όμως και οι δύο αυτές παράμετροι αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται στην εποχή των αναπνευστικών ιών.

Η Wallace σημείωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύονται με COVID δεν είχαν υποκείμενες παθήσεις. Επικαλούμενη στοιχεία του COVID-NET, ανέφερε ότι τα ποσοστά ήταν χειρότερα για τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών, με το 57% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να μην έχουν υποκείμενες παθήσεις. Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είχαν το χαμηλότερο ποσοστό, με 25% να μην έχουν υποκείμενες παθήσεις.

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η Wallace δήλωσε ότι οι συγκεντρωτικές εκτιμήσεις από μελέτες παρατήρησης σε ενήλικες και εφήβους έδειξαν περίπου 48% αποτελεσματικότητα για μονοδύναμα και διδύναμα αναμνηστικά εμβόλια έναντι νοσηλείας και 61% αποτελεσματικότητα έναντι θανάτου μετά από ένα διδύναμο αναμνηστικό εμβόλιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρόκειται για στοιχεία χαμηλής ή πολύ χαμηλής ποιότητας.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για μια συστηματική ανασκόπηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στα παιδιά, η Wallace παρουσίασε εκτιμήσεις χρησιμοποιώντας ποσοστά ασθενειών από τον Δεκέμβριο του 2022, οι οποίες έδειξαν ότι κάθε εκατομμύριο δόσεις εμβολίου απέτρεψαν 424 νοσηλείες σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών και 56 νοσηλείες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Για την περασμένη περίοδο, τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών που έλαβαν 2 δόσεις Moderna είδαν αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις 14-59 ημέρες μετά το εμβόλιο, η οποία μειώθηκε σε 24% σε περισσότερες από 60 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών που είχαν λάβει 3 δόσεις του Pfizer είδαν 71% αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η οποία μειώθηκε σε μη σημαντικό 16% σε περισσότερες από 60 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Ασφάλεια εμβολίων

Η Nicola Klein, MD, PhD, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Εμβολίων Kaiser Permanente στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, παρουσίασε δεδομένα επιτήρησης της ασφάλειας χρησιμοποιώντας το Vaccine Safety Datalink, το οποίο καλύπτει περίπου 12,5 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ.

Η Klein ανέφερε ότι ο λόγος ποσοστών για μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα μεταξύ ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω ήταν αυξημένος τόσο για την πρωτογενή σειρά της Pfizer όσο και για την Moderna έως και 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ειδικά εντός των πρώτων 7 ημερών και μετά τη δεύτερη δόση.

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, καμία έκβαση δεν πληρούσε τα κριτήρια σήμανσης στις 21 ημέρες μετά την πρωτογενή σειρά ή τον μονοδύναμο αναμνηστικό εμβολιασμό, ανέφερε η ίδια. Επίσης, καμία έκβαση δεν πληρούσε τα κριτήρια σηματοδότησης στις 21 ημέρες μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, αν και η πρόσληψη του εμβολίου ήταν χαμηλή, σημείωσε.

Η Wallace δήλωσε ότι ο κίνδυνος όλων των ανεπιθύμητων καρδιακών εκβάσεων ήταν 1,8 έως 5,6 φορές υψηλότερος μετά τη μόλυνση με COVID από ό,τι μετά τον εμβολιασμό στους άνδρες ηλικίας 12 έως 17 ετών, την ομάδα που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με COVID.

Όσον αφορά άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, το ποσοστό αναφυλαξίας ήταν περίπου 5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις για την αρχική σειρά mRNA και λιγότερες από 5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις για τις ενισχυτικές δόσεις mRNA, ανέφερε η ίδια.

Και ένα σήμα για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που πληρούσε σταθερά τα κριτήρια σηματοδότησης για 8 εβδομάδες νωρίτερα φέτος εξασθένησε σιγά-σιγά και δεν πληροί πλέον τα κριτήρια σηματοδότησης, ανέφερε. Υπήρξε χρονική ομαδοποίηση στις 13-22 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και υπήρξε κάποια ένδειξη ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη συγχορήγηση του COVID και των εμβολίων γρίπης, είπε.

Προστασία κατά της μακράς διάρκειας του COVID;

Η Sharon Saydah, PhD, MHS, επικεφαλής της ομάδας του CDC για τις καταστάσεις μετά το COVID/μακροπρόθεσμες συνέπειες, ανέφερε ότι ο επιπολασμός του μακρού COVID στις ΗΠΑ – που ορίζεται από συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 3 μήνες – μεταξύ των ενηλίκων μειώθηκε από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 και έκτοτε παρέμεινε αμετάβλητος.

Επικαλούμενη μια μελέτη MMWR από τον Μάρτιο του 2023 σημείωσε ότι οι ασθενείς με μακροχρόνια COVID αναφέρουν ότι τα συνεχιζόμενα συμπτώματα μειώνονται μετά από 3 μήνες, αλλά το 16% των ασθενών συνεχίζουν να εμφανίζουν συνεχιζόμενα συμπτώματα σε 1 έτος.

Δεδομένα από διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ανάπτυξη μακράς διάρκειας COVID περιλαμβάνουν το να είναι κανείς γυναίκα, να έχει μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου COVID, να έχει υποκείμενες παθήσεις υγείας πριν από τη μόλυνση COVID, να έχει χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και να μην έχει κάνει το εμβόλιο COVID, ανέφερε η Saydah.

Τέλος, μια ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Vaccine τον Μάρτιο του 2023 έδειξε ότι η λήψη 1 ή 2 δόσεων εμβολίου COVID μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης μακράς διάρκειας COVID σε σύγκριση με τη μη εμβολιασμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή γνώμη

Η Wallace ανέφερε ότι η ομάδα της έλαβε επίσης υπόψη της τα συναισθήματα του έθνους σχετικά με το COVID-19. Μια έρευνα του Φεβρουαρίου 2023 έδειξε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού πίστευε ότι το COVID-19 «βελτιώνεται».

Μια έρευνα από τον Αύγουστο του 2023 σε περίπου 4.300 ενήλικες των ΗΠΑ έδειξε ότι περίπου το ένα τέταρτο (24,9%) θα κάνει «σίγουρα» το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό (25,7%) δήλωσε ότι «σίγουρα» δεν θα το κάνει. Συνολικά, το 17,6% δήλωσε ότι «μάλλον» θα το πάρει, το 13,6% δήλωσε ότι «μάλλον» δεν θα το πάρει και το 18,2% ήταν αναποφάσιστο.

Μια έρευνα του Ιουνίου 2023 σε λίγο περισσότερους από 4.000 ενήλικες έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων είναι υψηλότερη για τη γρίπη και άλλα εμβόλια ρουτίνας για ενήλικες από ό,τι για τα εμβόλια COVID. Τα δεδομένα από την ίδια έρευνα έδειξαν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά σύστασης εμβολίων COVID σε σύγκριση με τα εμβόλια γρίπης ή άλλα εμβόλια ρουτίνας: 56,2% για το COVID έναντι λίγο πάνω από 60% για τον έρπητα ζωστήρα και την πνευμονία και περίπου 72% για τη γρίπη.

Η εν λόγω έρευνα έδειξε επίσης ότι οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν εμβόλια όταν τους τα συστήνει ο γιατρός τους.

Ο Wallace παρουσίασε επίσης αποτελέσματα από μελέτες μοντελοποίησης που έλαβαν υπόψη διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων υψηλών έναντι χαμηλών ποσοστών ανοσολογικής διαφυγής και καθολικής έναντι στοχευμένης εθνικής σύστασης εμβολίου COVID.

Η μοντελοποίηση διαπίστωσε ότι μια καθολική σύσταση εμβολιασμού θα απέτρεπε 200.000 περισσότερες νοσηλείες και 15.000 περισσότερους θανάτους τα επόμενα 2 χρόνια σε σύγκριση με τη σύσταση εμβολίων μόνο για τις ηλικίες 65 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανοσολογικής διαφυγής.

Ο Wallace κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιβάρυνση από την ασθένεια COVID ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τις υποκείμενες παθήσεις, με τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα με πολλαπλές υποκείμενες παθήσεις να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές συνέπειες.

Ενώ τα ποσοστά νοσηλείας είναι χαμηλότερα στις ηλικίες 5 έως 49 ετών και το φορτίο της ασθένειας είναι χαμηλότερο στις ηλικίες 5 έως 17 ετών, εξακολουθούσαν να υπάρχουν “εκατοντάδες” παιδιατρικοί θάνατοι και περίπου οι μισοί από αυτούς συνέβησαν σε παιδιά χωρίς υποκείμενες παθήσεις, δήλωσε.

Τα εμβόλια COVID έχουν «υψηλό βαθμό ασφάλειας», πρόσθεσε, και μια σύσταση με βάση τον κίνδυνο δεν θα επέτρεπε την πρόσβαση σε όλους όσους ήθελαν ένα εμβόλιο. Και δεδομένου ότι παραμένουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την επιδημιολογία του COVID, πρόσθεσε, μια μη καθολική σύσταση θα πρέπει να επανεξεταστεί γρήγορα εάν υπάρξει αύξηση της επιβάρυνσης από τη νόσο. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, το CDC και η ACIP κατέληξαν σε μια καθολική σύσταση εμβολιασμού για τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Πηγή: healthstat.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης