Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και πρόγνωση αναπνευστικής στήριξης ασθενών με COVID-19

Blog

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και πρόγνωση αναπνευστικής στήριξης ασθενών με COVID-19

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και πρόγνωση αναπνευστικής στήριξης ασθενών με COVID-19

Ο προσδιορισμός της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εύχρηστος προγνωστικός δείκτης της βαρύτητας της λοίμωξης COVID-19. Στόχος είναι να διακρίνει τους ασθενείς που θα χρειαστούν εξειδικευμένη αναπνευστική υποστήριξη.

Σύμφωνα  με τους επιστήμονες μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες ώστε προβλεφθούν οι ασθενείς που θα χρειαστούν αναπνευστική ενίσχυση.

Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με το ρόλο της CRP από την πρόσφατη δημοσίευση των Alisa A. Mueller και συνεργατών στο περιοδικό Cell Reports Medicine ανακεφαλαιώνουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (Inflammatory Biomarker Trends Predict Respiratory Decline in COVID-19 Patients, DOI:https://doi.org/10.1016/j.xcrm.2020.100144).

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα  από τους πρώτους 100 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που εισήχθησαν στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ). Από την ανασκόπηση προκύπτει ότι αυξημένες τιμές CRP κατά τις πρώτες 48 έως 72 ώρες εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι δυνατόν να εντοπίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς, οι οποίοι μπορεί αρχικά να είναι σταθεροί, αλλά θα αναπτύξουν προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Άξιο λόγου υψηλές τιμές δ-διμερών και προκαλσιτονίνης συσχετίστηκαν επίσης με χειρότερη πρόγνωση.

Σε ότι αφορά στον πληθυσμό της ομάδας μελέτης, όλοι οι ασθενείς της μελέτης προσήλθαν στο νοσοκομείο περίπου 1 εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μόνο ένας ασθενής έλαβε παροχή οξυγόνου μέσω ρινικής κάνουλας υψηλής ροής, ενώ 45 διασωληνώθηκαν  κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Η θερααπευτική οδός που ακολουθήθηκε είναι υδροξυχλωροκίνη, ρεμδεσιβίρη ή/και τοσιλιζουμάμπη. Το ποσοστό συνολικής θνητότητας ανήλθε στο 24%.

Τα επίπεδα της CRP κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συνδέθηκαν  με δείκτες σοβαρότητας της λοίμωξης όπως η κλίμακα σειριακής αξιολόγησης της οργανικής ανεπάρκειας (SOFA score), ο λόγος της αρτηριακής μερικής πίεσης οξυγόνου προς τη συγκέντρωση εισπνεόμενου οξυγόνου (PaO2/FiO2) και τα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (IL-6).

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι σε σχέση με τους ασθενείς με ήπια νόσο COVID-19, όσοι εμφάνισαν επιδείνωση της λοίμωξης είχαν ταχύτερη αύξηση της CRP από τις 24 στις 48 ώρες και από τις 48 στις 72 ώρες από την εισαγωγή.

Ενδεικτικό είναι ότι η πιθανότητα εξειδικευμένης αναπνευστικής υποστήριξης ήταν έως 17 φορές αυξημένη σε όσους είχαν τιμές CRP άνω των 300mg/L εντός 72 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης