Απόρροια της στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης στην Ελλάδα, αποτελεί η συνεχής επένδυση της εταιρείας στο εργοστάσιο της στο Κορωπί, το οποίο έχει μετατραπεί σε hub παραγωγής και εξαγωγών των καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων της σε 80 χώρες
Το ρόλο της καινοτομίας στην αειφόρο ανάπτυξη της Ελλάδας τόνισε σε ομιλία του στις 21 Νοεμβρίου στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας o κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γενικός Διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim Ελλάς και μέλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim, η οποία ανακοινώθηκε αμέσως μετά την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το 2021 (COP26). Το πλαίσιο «Αειφόρος Ανάπτυξη – Για Γενεές» έχει τρεις πυλώνες: ‘More Health’, (καλή υγεία για τους ανθρώπους και τα ζώα), ‘More Green’ (φροντίδα για το περιβάλλον) και ‘More Potential’ (συνδημιουργία υγιών ενσωματωμένων και βιώσιμων κοινοτήτων).
Μέσω των τριών αυτών πυλώνων, η Boehringer Ingelheim εφαρμόζει 20 πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο που καθοδηγούν τη συνεισφορά και την επίδραση της εταιρείας. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σε συμφωνία με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους αυτούς, η εταιρεία έχει ανανεώσει τη δέσμευσή της για συμμετοχή σε μεγάλο εύρος συνεργασιών που απαιτείται για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων παγκοσμίως. Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο ακολουθεί τη φιλοσοφία One Health στο σχεδιασμό και διάθεση τόσο των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση όσο και των φαρμάκων για κτηνιατρική χρήση. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία μέσω του πυλώνα more Health επενδύει το ποσό των 250 Εκατομμυρίων Ευρώ σε συμμαχία για την καταπολέμηση αναδυόμενων λοιμωδών νοσημάτων, τα 2/3 από τα οποία οφείλονται σε ζωοανθρωπονόσους.
Απόρροια της στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης στην Ελλάδα, αποτελεί η συνεχής επένδυση της εταιρείας με προδιαγραφές industry 4.0., στο εργοστάσιο της στο Κορωπί, το οποίο έχει μετατραπεί σε κέντρο (hub) παραγωγής και εξαγωγών των καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων της εταιρείας σε 80 χώρες. Η νέα επένδυση της εταιρείας ύψους 100 εκατομμυρίων για το διάστημα 2019-2025 έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Η επένδυση αυτή αποδεικνύει ότι η καινοτομία σε αυτή τη χώρα μπορεί να παραχθεί, να φέρει σημαντικό συνάλλαγμα, να συγκρατήσει επιστημονικό δυναμικό (brain drain) και να μας βοηθήσει να κρατήσουμε την παραγωγή στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ένα στα τρία φάρμακα που εξάγονται από την Ελλάδα προέρχονται από το εργοστάσιο της Boehringer Ingelheim στο Κορωπί.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Wifor, η άμεση συνεισφορά της Boehringer Ingelheim στο ΑΕΠ της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 8% της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας. Συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών επιπτώσεων, η Boehringer Ingelheim συνεισέφερε σχεδόν 310 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ. Με ποσοστό 11%, η Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα πέτυχε αξιοσημείωτη συνολική ένταση R&D (εσωτερικές και εξωτερικές δαπάνες R&D ανά GVA), η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 3% για τη χώρα. Η δραστηριότητα της Boehringer στην Ελλάδα δημιούργησε 5.764 έμμεσες και 1.573 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά εργασίας, στηρίζοντας έτσι σχεδόν 7.700 ελληνικές θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν το πολύ σημαντικό αποτύπωμα της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα.
To Φόρουμ Kαινοτομίας του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου
Το Φόρουμ Καινοτομίας διοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Στόχος του είναι να παρουσιάσει ιστορίες επιτυχίας από διάφορους τομείς με επίκεντρο την καινοτομία και να να δρομολογήσει διαδραστικές μορφές ανταλλαγής ιδεών και νέες συνεργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνογερμανική ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της καινοτομίας ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Πηγή: ygeiamou.gr