Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » AstraZeneca: Αλλάζει όνομα στο εμβόλιο και αναφέρει τις θρομβώσεις στις παρενέργειες

Blog

AstraZeneca: Αλλάζει όνομα στο εμβόλιο και αναφέρει τις θρομβώσεις στις παρενέργειες

Η AstraZeneca αλλάζει όνομα στο εμβόλιό της κατά της covid-19 και στο rebranded προϊόν, αναγράφει πλέον τις θρομβώσεις στις πιθανές παρενέργειες, ενώ κάνει ιδιαίτερη σχετική αναφορά σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Το εμβόλιο της πλέον ονομάζεται Vaxzevria, ενώ το περιεχόμενό του παραμένει ακριβώς το ίδιο. Το μόνο που άλλαξε είναι το όνομα και οι συνοδευτικές οδηγίες.

Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι η μετονομασία του εμβολίου της, εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) από τις 25 Μαρτίου, μαζί με τις ενημερωμένες συνοδευτικές οδηγίες του.

Τι γράφει στις οδηγίες

Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού– στις παρενέργειες αναφέρονται και οι σπάνιες θρομβώσεις και μάλιστα παρακάτω αναγράφει ότι αφορούν γυναίκες κάτω των 55 ετών.

«Ενας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από αιμορραγία έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά από εμβολιασμό με το Vaxzevria. Σε αυτά τα περιστατικά συμπεριλαμβάνονται πολύ σοβαρές περιπτώσεις φλεβικών θρομβώσεων, μεταξύ άλλων θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων, θρόμβωση των μεσεντερικών φλεβών και αρτηριακή θρόμβωση, ταυτόχρονα με θρομβοκυτταροπενία»

Όπως συμπληρώνεται, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις «παρατηρούνται στο διάστημα 7 έως 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό και καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 55 ετών. Μερικά περιστατικά ήταν θανατηφόρα. Οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να προσέξουν για ενδείξεις θρομβοεμβολισμού και/ή θρομβοκυτταροπενίας».

Τι να προσέχουν οι εμβολιασμένοι

Οι σχετικές οδηγίες πλέον συνιστούν οι εμβολιασμένοι να ενημερωθούν να ζητήσουν άμεσα βοήθεια εάν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

πρόβλημα στην αναπνοή
πόνους στο στήθος
πρήξιμο ποδιών
ή επίμονο κοιλιακό πόνο.

Ενώ, οποίος διαπιστώσει νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του δυνατού επίμονου πονοκεφάλου ή θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό ή δερματικές αλλοιώσεις σε σημείο άλλο από αυτό του εμβολιασμού, πρέπει να δουν άμεσα γιατρό, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πηγή: ecozen.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης