Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » AstraZeneca: 750 εκ. δολ. για το εμβόλιο της COVID-19

Blog

AstraZeneca: 750 εκ. δολ. για το εμβόλιο της COVID-19

AstraZeneca: 750 εκ. δολ. για το εμβόλιο της COVID-19

Η Βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca προτίθεται να κλιμακώσει την προσπάθεια για την παραγωγή του εμβολίου COVID-19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρά την έλλειψη κλινικών δεδομένων για την υποστήριξη της χρήσης του.

Μάλιστα, η AstraZeneca προχώρησε σε μια εντυπωσιακή συμφωνία 750 εκατομμυρίων δολαρίων με το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) και τον Gavi για την παραγωγή και διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 με βάση τον αδενοϊό της Οξφόρδης έως τα τέλη του 2020.

Επίσης, η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία αδειοδότησης με το Serum Institute of India για την παροχή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με στόχο τα 400 εκατομμύρια να παραχθούν έως το τέλος του έτους.

Εκτιμάται ότι οι συμφωνίες θα αυξήσουν τη συνολική ικανότητα εφοδιασμού της AstraZeneca για τον υποψήφιο εμβόλιο της Οξφόρδης σε περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως, δήλωσε ο φαρμακοποιός. Η συμφωνία θα αναθέσει στην CEPI την κατασκευή του εμβολίου, ενώ η Gavi θα αναλάβει την προμήθεια.

Η προσπάθεια μάρκετινγκ θα επιβλέπεται από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates και τον ΠΟΥ για να «διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή και διανομή του εμβολίου σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με μια σχετική ανακοίνωση.

Το εμβόλιο

Η εν λόγω προσπάθεια είναι ελπιδοφόρα για την παραγωγή και εμπορία εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου COVID-19,  ενώ αναμένεται ότι και οι ρυθμιστικοί φορείς υγείας σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανταποκριθούν στην πιθανή παγκόσμια ζήτηση. Πρόκειται για το εμβόλιο AZD1222, περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης spike SARS-CoV-2, το οποίο δεν επαναλαμβάνεται, επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει συνεχιζόμενη λοίμωξη στους παραλήπτες.

Η εταιρεία επιδιώκει το εμβόλιο να προσφέρει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση από μία δόση, προκαλώντας στον οργανισμό να παράγει την πρωτεΐνη ακίδα και να επιτεθεί στον νέο κοροναϊό μετά τη μόλυνση.

Άξιο λόγου είναι ότι στα τέλη Μαΐου, η AstraZeneca εξασφάλεισε συνεισφορά 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την παράδοση των πιθανών βολών της από το φθινόπωρο.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις μέσω των αρχικών συμφωνιών προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας εργασίας 300 εκατομμυρίων δόσεων για τις ΗΠΑ και 100 εκατομμυρίων δόσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνεργασία με την Oxford BioMedica

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca υπέγραψε μια συμφωνία με την Oxford BioMedica ενός έτους που καλύπτει «πολλές παρτίδες» του εμβολίου, κατά την οποία θα έχει πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο παραγωγής της της Oxford BioMedica.

Οι τεράστιες δεσμεύσεις εφοδιασμού της AstraZeneca θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα μιας τρέχουσας δοκιμής φάσης 2/3 του εμβολίου που στοχεύει να εγγράψει 10.260 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη αποσκοπεί στη δημιουργία αποτελεσμάτων για την υποστήριξη των πρώτων αποστολών σε πελάτες τον Σεπτέμβριο. Η δοκιμή φάσης 1, με πληθυσμό 1.000 ασθενών δεν έχει αποδείξει ακόμη δεδομένα κορυφαίας γραμμής.

Η δοκιμή φάσης 2 θα χαλαρώσει τα κριτήρια αποκλεισμού που χρησιμοποιούνται στη φάση 1, ιδίως με την εγγραφή μικρού αριθμού παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών και ενηλίκων ηλικίας 56 ετών και άνω.

Επίσης, θα εγγραφούν ενήλικες άνω των 70 ετών, ένα δημογραφικό στοιχείο που κινδυνεύει ιδιαίτερα από τον κοροναϊό. Επεκτείνοντας το ηλικιακό εύρος, οι ερευνητές στοχεύουν να κατανοήσουν πώς η ανοσοαπόκριση ποικίλλει μεταξύ των δημογραφικών ομάδων. Μόλις το εμβόλιο μετακινηθεί στη φάση 3, οι ερευνητές θα περιορίσουν την εγγραφή σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι ενήλικες συμμετέχοντες στις δοκιμές φάσης 2 και 3 θα τυχαιοποιηθούν για να λάβουν μία ή δύο δόσεις AZD1222 ή ένα εμβόλιο κατά των μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων.

 

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης