Blog
Blog
Ασθενείς: Γιατί ζητούν Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείου Υγείας και Φαρμακοβιομηχανίας
Την αναγκαιότητα ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ φαρμακευτικού κλάδου και υπουργείου Υγείας που να θέτει μακροχρόνιο και δεσμευτικό πλαίσιο στη φαρμακευτική πολιτική, εξυπηρετώντας αφενός μεν τις δύο πλευρές, αφετέρου τους ασθενείς, αναμένεται να επισημάνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών σε προγραμματισμένη σημερινή τους συνάντηση. Ειδικότερα, θα συναντήσει στελέχη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Η ύπαρξη ενός συμφώνου που θα καθορίζει μακροπρόθεσμα στόχους και θα προσφέρει προβλεψιμότητα και σταθερότητα συζητείται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου να αναζητούν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποτυπωθούν οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις στο περιεχόμενό του.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε εκτιμήσει πως το μνημόνιο συνεργασίας θα ήταν έτοιμο τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο οι συζητήσεις έλαβαν παράταση και τον τρέχοντα μήνα.
Oι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να γνωρίζουν τη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια και τους στόχους για τη φαρμακευτική πολιτική που θέτει η Πολιτεία, ώστε να αποσαφηνιστεί η θολή εικόνα που «βλέπουν» σήμερα ιδίως σε σχέση με τις αυτόματες επιστροφές (clawback) και τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε για το 2022 στα 2,9 δισ ευρώ και στα 3,5 δισ ευρώ το 2023. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου.
Η προβλεψιμότητα είναι στόχος και του υπουργείου Υγείας, το οποίο δείχνει να κατανοεί την επίπτωση που έχει σε όλο το οικοσύστημα της υγείας η τωρινή κατάσταση και να επιζητεί το δεσμευτικό πλαίσιο σε ό,τι το αφορά.
Για τους ασθενείς, και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας που τους εκπροσωπεί, η ανάγνωση πίσω από τους αριθμούς της δαπάνης και τα ποσά του clawback είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας, καθώς αφορά την πρόσβασή τους έγκαιρα σε θεραπείες, ιδίως σε νέες θεραπείες, και την ισότιμη μάχη τους με άλλους Ευρωπαίους πολίτες έναντι των νοσημάτων που αντιμετωπίζουν.
Άλλωστε, στον πυρήνα του έργου και των παρεμβάσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας βρίσκεται η υποστήριξη πολιτικών που βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση και η δίκαιη και αποδοτική κατανομή και χρήση των πεπερασμένων πόρων.
Πηγή: ygeiamou.gr