Blog
Blog
Άρχισε η πρώτη δοκιμή παγκοσμίως για το εμβόλιο που δεν χρειάζεται ψυγείο

Εφόσον καταδειχθεί η επιτυχία του η δοκιμή εκτιμάται ότι θα δώσει τεράστια ώθηση στον τομέα των βιοεπιστημών. Προς το παρόν δοκιμάζεται μέσω ενός προγράμματος που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους πραγματοποιείται στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR) Southampton Clinical Research Facility στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αξιοσημείωτο είναι πως η κλινική δοκιμή φάσης Ι αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται μέχρι το τέλος του έτους.
Οι κλινικές δοκιμές πρώιμης φάσης εξετάζουν την ασφάλεια, τις παρενέργειες, την καλύτερη δόση και το χρονοδιάγραμμα των νέων θεραπειών. Η Stablepharma ελπίζει ότι το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως μέχρι το 2027.
Άρση εμποδίων
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση στα εμβόλια είναι η ελεγχόμενη θερμοκρασία στην αλυσίδα εφοδιασμού (ψυκτική αλυσίδα). Περίπου τα μισά εμβόλια σπαταλώνται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.Αυτή η ψυκτική αλυσίδα είναι πολύπλοκη, δαπανηρή και απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας που προκαλούν και εκπομπές άνθρακα.
Πλεονεκτήμτα
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Stablepharma έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία: Η πλατφόρμα τους μετατρέπει τα υπάρχοντα εγκεκριμένα εμβόλια σε εκδόσεις χωρίς ψυγείο που είναι «θερμοσταθερές» και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλες χρονικές περιόδους σε θερμοκρασία δωματίου.Το κύριο υποψήφιο εμβόλιο είναι έναντι του τετάνου και διφθερίτιδας χωρίς ψυγείο, SPVX02, και έχει πλέον φτάσει στο στάδιο στο οποίο δοκιμάζεται αποκλειστικά μέσω υποδομής που χρηματοδοτείται από το NIHR.
Ο επικεφαλής της κλινικής δοκιμής είναι ο καθηγητής Saul Faust από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον έκανε λόγο για πρωτοποριακή επιστήμη. Ο καθηγτής ετκιμά ότι η εν λόγω η έρευνα θα αποτελέσει «ένα σημαντικό βήμα προς τη διερεύνηση του κατά πόσον αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να εξαλείψει τη σπατάλη εμβολίων και να απομακρυνθεί από την ανάγκη για την ψυκτική αλυσίδα».
Από την πλευρά της η Chief Development Officer της Stablepharma Dr Karen O’Hanlon επεσήμανε τη χρηματοδότηση από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου και την υποστήριξη από το NIHR για την πρώτη κλινική δοκιμή. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο προς την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου τετάνου-διφθερίτιδας χωρίς ψυγείο στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Wes Streeting υποστήριξε ότι «ηγούμαστε της προσπάθειας προωθώντας την πρώτη δοκιμή στον κόσμο για εμβόλια χωρίς ψυγείο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι και να σώσει ζωές παγκοσμίως – καθώς ξεκλειδώνει νέους τρόπους για τα φτωχότερα έθνη να παραδίδουν εμβόλια στους ασθενείς τους, όπου συχνά χρειάζονται περισσότερο.
Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο SPVX02 αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Innovate UK, μέρος της Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKRI).
Πηγή: virus.com.gr