Blog

Απογευματινά χειρουργεία: Χάνει τη σειρά του όποιος αρνηθεί να χειρουργηθεί σε ιδιωτικές κλινικές – Οι νέες εντολές στους Διοικητές Νοσοκομείων

Εκτός λίστας για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα βρεθεί όποιος αρνηθεί να παραλάβει το voucher που έχει εκδοθεί, για να χειρουργηθεί στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν συμβληθεί. Πρόκειται για μια νέα εντολή που δόθηκε από τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), έπειτα από σχετική οδηγία του υπουργείου υγείας ώστε να μη χαθούν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη παρουσία της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ και όλων των διοικητών των νοσοκομείων της Αθήνας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα.

Να υπενθυμιστεί ότι οι ιδιωτικές κλινικές που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αμείβονται με συντελεστή 2,09 και ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 11,16 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί κι έχουν εκδοθεί τα voucher, τα κονδύλια από τον Ταμείο Ανάκαμψης θα χαθούν. Αυτό φαίνεται πως είναι και το μεγάλο άγχος της ηγεσίας του υπουργείου υγείας, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιταχύνει τη διαδικασία και να χειρουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς.

Βέβαια από την άλλη υπάρχει προβληματισμός και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο ιατρικός κόσμος εξακολουθεί να έχει απορίες σχετικά με τις αμοιβές που θα δοθούν από τις ιδιωτικές κλινικές στους γιατρούς που θα πραγματοποιήσουν της επεμβάσεις με τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης.

Υπό το πρίσμα αυτό η οδηγία που δόθηκε τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Αθήνας που θα επιβλέπουν την ενημέρωση των ασθενών για το δικαίωμα τους να πραγματοποιήσουν δωρεάν απογευματινό χειρουργείο, είναι να τους διαγράφουν σε περίπτωση που αρνηθούν να χειρουργηθούν σε ιδιωτική κλινική όπου είναι πιθανό να μην γνωρίζουν και τον χειρουργό που θα τους αναλάβει.

Όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, στην περίπτωση πάντως που κάποιος γιατρός του δημοσίου επιχειρήσει να εντάξει και πάλι έναν ασθενή στη λίστα των χειρουργείων με βάση τα όσα ελέχθησαν στους διοικητές από την διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, αυτό δεν θα είναι εφικτό καθώς θα εντοπίζεται αυτομάτως από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου υγείας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματισθεί για τον ιδιωτικό τομέα 7000 δωρεάν επεμβάσεις.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X