Blog
Blog
Από Ισπανία και Πολωνία ξεκινάει η διασυνοριακή ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων
Σύντομα οι πολίτες της Ελλάδας θα μπορούν να εκτελούν μία συνταγή που εκδίδει εδώ ο γιατρός τους, σε φαρμακείο μίας χώρας της Ευρώπης και αντίστοιχα Ευρωπαίοι πολίτες που έρχονται στη χώρα μας, θα μπορούν να εκτελούν συνταγή του δικού τους ιατρού σε ελληνικό φαρμακείο, καθώς ξεκινά εντός των ημερών η διασυνοριακή εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων, όπως δήλωσε στο συνέδριο Health It η Πρόεδρος Δ.Σ & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.
Μέσα από τη διασυνοριακή λειτουργία ο ασθενής θα μπορεί πηγαίνοντας σε μία χώρα της Ευρώπης να έχει το συνοπτικό του ιστορικό υγείας. Και αντίστοιχα όποιος έρχεται στην Ελλάδα, το ίδιο σε περίπτωση που χρειαστεί πχ εκτάκτως γιατρό, δήλωσε η κ. Τσούμα στο DailyPharmaNews, συμπληρώνοντας ότι η διασυνοριακή ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Ισπανία και την Πολωνία και γίνεται στο πλαίσιο του έργου «National Contact Point e-Health».
Ήδη πάντως η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, κάτι ακόμη που ξεκινάει άμεσα, καθώς υπεγράφησαν οι συμβάσεις και υλοποιείται με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είναι- σε συνεργασία με τον υφυπουργό Υγείας Mάριο Θεμιστοκλέους- η εγκατάσταση Πληροφοριακού Συστήματος Διαγνωστικών και Απεικονιστικών Εργαστηρίων καθώς και η εγκατάσταση συστημάτων απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Όπως επισήμανε η κ. Τσούμα από αυτό το έργο θα αντληθούν δεδομένα που θα ενσωματωθούν στον ΑΗΦΥ, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί ένα από τα τρία βασικά έργα πυλώνες για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 45,1 εκατ ευρώ.
Στα 139,5 εκατ ευρώ ο προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων
«Το δεύτερο έργο είναι ο μετασχηματισμός στη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών (έργο ύψους 29,4 εκατ ευρώ), και το τρίτο έργο είναι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων των νοσοκομείων, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 139,5 εκατ ευρώ. Το τρίτο έργο σκοπεύει να εκσυγχρονίσει τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων όλης της χώρας με τρόπο τέτοιο, ώστε να διαλειτουργούν μεταξύ τους κι έτσι οι πολίτες αν χρειάζεται να πηγαίνουν σε περισσότερα από ένα νοσηλευτικά ιδρύματα, να υπάρχει παντού πρόσβαση στον ΑΗΦΥ, ο οποίος αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τα δεδομένα της συνταγογράφησης, τα δεδομένα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πλέον και από νοσοκομεία με ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, που έχουμε κάνει, για να δούμε πως συνδέονται όλα αυτά. Ο ΑΗΦΥ δεν είναι ένα έργο στατικό, αλλά συνεχώς εμπλουτίζεται. Παράλληλα αναβαθμίζουμε το datacenter της ΗΔΙΚΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω σε σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές για να μπορέσουν να στηρίξουν όλα αυτά τα περίπλοκα δεδομένα που δημιουργούνται από τα συστήματα υγείας».
Όσον αφορά την προσβασιμότητα και την αποτελεσματικότητα της ποιότητας στα συστήματα υγείας, η κ. Τσούμα είπε ότι σχεδιάζεται η πρωτογενής ιατρική με την έννοια του συμβούλου υγείας προς τους πολίτες. Δηλαδή, όπως εξήγησε, πρόκειται για μία εικόνα του ιατρικού τους ιστορικού το οποίο θα προκύπτει από τον ΑΗΦΥ, αλλά θα «δημιουργεί» πληροφορίες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης, ώστε να βαδίσει το μονοπάτι της πρόληψης.
Πηγή: dailypharmanews.gr