Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Από 3 έως και 5 Δεκεμβρίου το συνέδριο-θεσμός για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Blog

Από 3 έως και 5 Δεκεμβρίου το συνέδριο-θεσμός για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Το Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται αποκλειστικά με φυσική παρουσία, θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2024 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα (στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα προσυνεδριακά φροντιστήρια).

Συλλογική κοινωνική ευημερία

Η φετινή διοργάνωση του Συνεδρίου συμπίπτει με την ανάδυση, διεθνώς, της προβληματικής και του διαλόγου αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και κυρίως, την ανάγκη ενίσχυσης του κεντρικού πυρήνα της αποστολής τους, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας αλλά και τη βελτίωση, εν γένει, της υγείας του πληθυσμού και της συλλογικής κοινωνικής ευημερίας.

Σε αυτό το πνεύμα, το Συνέδριο έχει τίτλο «Καθολική κάλυψη στην υγεία – Από τη ρητορική στην υλοποίηση». Μέσα από 12 Στρογγυλές Τράπεζες, 25 Συνεδρίες και 8 Ομιλίες, πάνω από 200 ομιλητές –επαγγελματίες υγείας, εκπρόσωποι των ασθενών, κλινικοί και ερευνητές, επιστήμονες από τις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σπουδές, πολιτικοί, εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των επιστημονικών φορέων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων- θα συζητήσουν για τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τις παραλείψεις, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά και, κυρίως, για το μέλλον του Συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα παρουσιαστούν 104 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, αποδεικνύοντας ότι το Συνέδριο παραμένει ένα φιλόξενο περιβάλλον για την έρευνα στον χώρο των υπηρεσιών και της πολιτικής της υγείας στην Ελλάδα.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν επίσης ότι στο Πανελλήνιο Συνέδριο 2024 θα απονεμηθεί για πρώτη φορά, το Βραβείο «Άρης Σισσούρας», στις καλύτερες προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις κατόπιν αξιολόγησης. Το Βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο για κάθε εργασία, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας ΕΛΠΕΝ. Το Βραβείο θεσπίστηκε στη μνήμη του Καθηγητή Άρη Σισσούρα ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του στη διαμόρφωση του επιστημονικού πεδίου της πολιτικής υγείας και της διοίκησης υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Ο Άρης Σισσούρας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του. Διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κατά την περίοδο 2005-2021.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κώστας Αθανασάκης, «Το συνέδριο και οι εμπνευστές του μας έμαθαν να κοιτάζουμε το μέλλον με όραμα, ενθουσιασμό και προσήλωση στην εξέλιξη μας και να κρατάμε τη μνήμη και την ιστορία ζωντανές. Οι επιστήμονες που θα βραβευτούν θα είναι η εγγύησή μας γι’ αυτό».

Συμμετοχές

Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στον τομέα της υγείας στη χώρα και στον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην ποιότητα της ζωής των πολιτών. Έτσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, του Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτη Τσακλόγλου, της Υφυπουργού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ζωής Ράπτη, της πρώην Υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Οικονομικών, Άρη ΑγγελήΛίλιαν Βενετίας Βιλδιρίδη, και Παυλίνας Καρασιώτου. Στις 3 Δεκεμβρίου, κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής London School of Economics and Political Science.

Τα θέματα που θα συζητηθούν

Mερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο επικείμενο συνέδριο είναι τα εξής:

  • Παχυσαρκία και συννοσηρότητες
  • Ψυχική Υγεία & Στρες στον σύγχρονο κόσμο
  • Τεκμήρια και πολιτικές στον καρκίνο: τι χρειαζόμαστε, πού θέλουμε να πάμε
  • Δημογραφία και επιδημιολογία ως καθοριστές του μέλλοντος της κοινωνικής ασφάλισης και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας
  • Προσυμπτωματικός έλεγχος
  • Νοσοκομειακός χάρτης: τι χρειάζεται να αλλάξει και πώς;
  • Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού: 10 χρόνια μετά
  • Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
  • Η ενσωμάτωση της εμπειρίας των ασθενών στη χάραξη πολιτικών υγείας υψηλής αξίας
  • Κλείνοντας το χάσμα στην υγεία των γυναικών
  • Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια ασθενών: Εμπειρία από την Ελλάδα και την Κύπρο
  • Προτάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εθνική πολιτική φαρμάκου
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη και συμπληρωματική ασφάλιση υγείας: ΣΔΙΤ για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας
  • Η διατομεακότητα στις Ανισότητες της Υγείας
  • Μικροβιακή αντοχή και η θέση της Ελλάδας
  • Αναζήτηση βιώσιμων μεθόδων χρηματοδότησης για τις καινοτόμες (κυτταρικές & γονιδιακές) θεραπείες
  • Η αναδιαμόρφωση της Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στην Ελλάδα
  • Διαπραγματεύσεις στο φάρμακο: Αναζήτηση καλών πρακτικών και συγκλίσεων
  • Διεπιστημονικές στρατηγικές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας
  • Χρηματοδότηση του συστήματος υγείας για την επίτευξη της καθολικής κάλυψης.

Το Συνέδριο, το οποίο ίδρυσε και ανέδειξε ως το βασικό φόρουμ διαλόγου για την Υγεία στην Ελλάδα ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, αποτελεί ένα ζωντανό και παραγωγικό σημείο ανταλλαγής απόψεων και παραγωγής πολιτικών υγείας, γεγονός που πιστοποιείται από την ενεργό συμμετοχή περισσοτέρων από 1.000 εγγεγραμμένων συνέδρων κάθε χρόνο, καθώς και πλήθους επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε μία κρίσιμη καμπή για τις υπηρεσίες υγείας, το Συνέδριο 20 χρόνια μετά, θα αποτελέσει και πάλι το σημείο αναφοράς για την καινοτομία και τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία στην Ελλάδα.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης