Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Από 1-1-2021 το νέο σύστημα νοσηλίων

Blog

Από 1-1-2021 το νέο σύστημα νοσηλίων

Από 1-1-2021 το νέο σύστημα νοσηλίων

Το περιβόητο νέο σύστημα νοσηλίων για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, που επρόκειτο να έχει εφαρμοστεί εδώ και 2 χρόνια, τελικά, θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από την 1-1-2021, όπως προβλέπει ειδική διάταξη, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που συζητείται στη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική (εφόσον φυσικά τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα) καθώς επιτέλους μετά από 20 χρόνια συζητήσεων και διενέξεων θα επιχειρηθεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύγχρονο σύστημα χρηματοδότησης των νοσοκομείων, όπως έχει συμβεί σε όλες τις Δυτικές χώρες – ακόμη και στα Βαλκάνια.

Το νέο σύστημα που φέρει την ονομασία Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) είναι ένα καθολικό σύστημα κατανομής αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, επί τη βάσει των ειδικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών εισαγωγής, διάγνωσης και θεραπείας ασθενών, που παρέχονται.

Το σύστημα βασίζεται στη μεθοδολογία του συστήματος Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRG- Diagnosis Related Groups), που με διάφορες παραλλαγές εφαρμόζεται σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι προάγει την αποδοτικότητα στη χρήση των πόρων.

Το νέο νομοσχέδιο αφορά την κύρωση της από 10-8-2020 Π.Ν.Π. «Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας», καθώς και άλλες διατάξεις.

Με το άρθρο 34 λοιπόν του σχεδίου νόμου αντικαθίσταται η παρ. 3 του άρθρου πρώτου του ν. 4286/2014 και ορίζεται ότι το νέο σύστημα αμοιβών των νοσοκομείων (ΣυΚΝΥ) θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021 σε νοσοκομεία που θα ορίσει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας μετά από εισήγηση του ΚΕΤΕΚΝΥ.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται οι υπηρεσίες που αφορούν:

  • την ιατρική περίθαλψη ασθενών σε ψυχιατρικά νοσοκομειακά τμήματα,
  • την ιατρική περίθαλψη ασθενών σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και
  • την αποκατάσταση σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά τμήματα ή κέντρα αποκατάστασης,

Ακόμη, με το άρθρα 35 και 36 η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. αναλαμβάνει πλέον αρμοδιότητα να διαμορφώνει και να εισηγείται στον υπουργό Υγείας την έκδοση όλων των ιατρικών κωδικοποιήσεων, που χρησιμοποιούνται στο σύστημα υγείας. Τέλος, με το άρθρο 37, αποκτά αρμοδιότητα να δημιουργήσει ηλεκτρονική εφαρμογή συλλογής και επεξεργασίας όλων των οικονομικών και ιατρικών στοιχείων από το διοικητικό και ιατρικό φάκελο των ασθενών, που νοσηλεύονται τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Κίνητρα για νοσοκομεία

Ενδιαφέρον έχει ότι με το άρθρο 38 θεσπίζονται κίνητρα για τα νοσοκομεία. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σε ετήσια βάση τα νοσοκομεία αξιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ για την ορθότητα και ακρίβεια των ιατρικών δεδομένων και από το ΚΕΤΕΚΝΥ για την πληρότητα και εγκυρότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των απαιτούμενων δεδομένων.

Τα νοσοκομεία που αξιολογούνται θετικά δύνανται να ενισχύονται με επιπλέον χρηματοδότηση. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας με εισήγηση του ΕΟΠΥΥ ή του ΚΕΤΕΚΝΥ μπορεί να χαρακτηρίζει νοσοκομεία ή τμήματα νοσοκομείων ως Αναφοράς ως προς την ιατρική και οικονομική τεκμηρίωση. Αυτό θα συνεπάγεται τη συμμετοχή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή άλλα εγχώρια κονδύλια, τη δυνατότητα πρόσληψης ερευνητικού προσωπικού και ακόμη και πρόσθετη χρηματοδότηση για την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης