Blog

Απειλή Τραμπ για δασμούς 200% στα φάρμακα – Ποιοι πλήττονται, πώς κινούνται οι μετοχές των φαρμακευτικών

Αν και έχει προειδοποιηθεί πολλές φορές ότι οι δασμοί στα φάρμακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στις αλυσίδες ανεφοδιασμού, να επιδεινώσουν τις ελλείψεις φαρμάκων και να αυξήσουν το κόστος για τους Αμερικανούς πολίτες, ο Τραμπ εμμένει να επιχειρηματολογεί ότι  η ξένη παραγωγή είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Προθεσμία… μεταφοράς παραγωγής στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα δώσει προθεσμία ενός έως ενάμιση έτους στις φαρμακοβιομηχανίες για να επαναπατρίσουν την παραγωγή τους. «Θα τους δώσουμε ένα χρονικό διάστημα για να τακτοποιήσουν τα πράγματά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έρχονται στο τέλος του μήνα

Ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες για την πολιτική δασμών στα φάρμακα και τους ημιαγωγούς θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, με τον Τραμπ να καθορίζει τότε την τελική του στάση. Η διαδικασία βασίζεται σε έρευνα που διεξάγεται με βάση το Άρθρο 232, το οποίο αφορά την εθνική ασφάλεια.

Η αβεβαιότητα διατηρεί ήρεμες τις αγορές

Παρά τις βαρυσήμαντες δηλώσεις, οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα πως οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη. Ο David Risinger της Leerink Partners χαρακτήρισε την ανακοίνωση «θετική» για τον κλάδο, δεδομένου ότι οι δασμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα και παραμένει ασαφές αν τελικά θα υλοποιηθούν.

Αντιδράσεις από τη βιομηχανία φαρμάκων

Οι φαρμακευτικές εταιρείες εκφράζουν έντονη ανησυχία. Η PhRMA, το μεγαλύτερο λόμπι του κλάδου στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους, πιθανές ελλείψεις φαρμάκων και αποτροπή επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη.

«Κάθε δολάριο που δαπανάται για δασμούς είναι ένα δολάριο λιγότερο για επενδύσεις στην αμερικανική παραγωγή και την ανάπτυξη νέων θεραπειών», δήλωσε ο Άλεξ Σράιβερ, ανώτερος αντιπρόεδρος της PhRMA.

Ποιοι ενδέχεται να πληγούν

Οι δασμοί αναμένεται να πλήξουν κυρίως τις φαρμακοβιομηχανίες που βασίζονται σε εισαγόμενα φάρμακα ή πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Μεγάλες εταιρείες όπως η Eli Lilly, η Johnson & Johnson και η AbbVie έχουν ήδη ξεκινήσει επενδύσεις για να ενισχύσουν την παραγωγή εντός ΗΠΑ, ωστόσο ο κλάδος παραμένει εκτεθειμένος σε εξωτερικές εξαρτήσεις.

Πώς θα πληγεί η Ευρώπη – Φόβοι για εμπορική αντιπαράθεση και αυξήσεις στο κόστος

Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία καλεί τις Βρυξέλλες να μην προχωρήσουν σε αντίποινα, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του για δασμούς στις εισαγωγές φαρμάκων, εκφράζοντας φόβους ότι τα μέτρα ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε  στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), Στέφαν Οέλριχ, υπογράμμισε ότι μια ευρωπαϊκή απάντηση με επιβολή δασμών θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Προειδοποίηση για κόστος και ελλείψεις

Ο Οέλριχ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απαίτηση προς τις ΗΠΑ, πέρα από το να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα εμπόδια στο εμπόριο – ιδανικά να μηδενιστούν». Και πρόσθεσε: «Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικά, το κόστος για τους ασθενείς θα είναι υψηλότερο».

Η Ευρώπη χάνει έδαφος στην καινοτομία

Ο Οέλριχ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bayer, υποστήριξε ότι απαιτούνται ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χρηματοδότηση, την τιμολόγηση και τη ρύθμιση των φαρμάκων στην ΕΕ, ώστε να ανακτηθεί η χαμένη πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Η έκκλησή του έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι η ΕΕ υποχωρεί έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, με την τελευταία να ξεπερνά την Ευρώπη το 2023 στον αριθμό νέων δραστικών ουσιών που εισήχθησαν στην παγκόσμια αγορά – 25 από την Κίνα, έναντι 17 από την ΕΕ και 28 από τις ΗΠΑ.

Ο Οέλριχ ανέφερε επίσης ότι το 25% των φαρμάκων που εγκρίθηκαν από τον FDA την τελευταία δεκαετία δεν έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη, λόγω μη δασμολογικών φραγμών, όπως διαφορετικοί κανονισμοί και πολιτικές τιμολόγησης. «Πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη. Για εκείνες, δεν έχει νόημα», είπε.

Με πληροφορίες από το cnbc και The Guardian

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X