Blog
Blog
Αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ: Τι αλλαγές φέρνει στη διαχείριση του καρκίνου η θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
Μία μεγάλη τομή στο χώρο της ογκολογίας υλοποιείται και στη χώρα μας, μετά από προσπάθειες ετών, από επιστήμονες, εκπροσώπους ασθενών και φορείς της ογκολογικής κοινότητας, καθώς την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση 6197 περί Σύστασης Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές ασθένειες.
Την ευχάριστη είδηση είχε επί της ουσίας ήδη από τις 4 Ιανουαρίου προαναγγείλει , με συνέντευξη του στο DailyPharmaNews, ένας από τους ανθρώπους που έχουν κοπιάσει για την υλοποίηση αυτού του Μητρώου, ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης, όπου είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η χώρα μας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, καθώς έχει γίνει συστηματική δουλειά ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο από την ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας και πλέον απομένουν κάποιες διαδικαστικές ρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση υπουργικής απόφασης».
Η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ που δεν είχε Μητρώο
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε σχεδόν από διετίας με τον τότε Γ.Γ. του Υπ. Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και υποστηρίχθηκε από την Πολιτεία σθεναρά ως σήμερα, ανέφερε από την πλευρά του σε ανάρτηση του στα social media ο Ταμίας της ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας) Αναστάσιος Μπούτης: «Η ΕΟΠΕ κλήθηκε εξαρχής ως συνοδοιπόρος της προσπάθειας, με τελική φάση την εκπόνηση πρότασης από την ομώνυμη ομάδα εργασίας και συντονίστρια την Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) Ζένια Σαριδάκη, επιφανείς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και εκπροσώπους ομάδων ασθενών», έγραψε ο κ.Μπούτης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ που δεν είχε ένα τέτοιο μητρώο. Ως εκ τούτου κρίνεται άκρως σημαντική η υλοποίηση του καταρχήν και κυρίως για τους ασθενείς, αλλά σαφώς και για τους επαγγελματίες υγείας. Τους λόγους εξηγεί αναλυτικά στο DailyPharmaNews ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, παθολόγος – Ογκολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος Τμήματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας& Οίκοθεν ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας» Μιχάλης Νικολάου.
Το Μητρώο θα μπορούσε να εξορθολογήσει το κόστος αποζημίωσης των φαρμάκων
Με το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών θα υπάρχει για πρώτη φορά καταγραφή του πόσα περιστατικά καρκίνου έχουμε στη χώρα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί εναρμονιζόμαστε με τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EU4 HEALTH, που προβλέπει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύονται να έχουν μητρώο ασθενών με καρκίνο. Και θα είναι για πρώτη φορά ακριβή δεδομένα, και όχι στο περίπου, που είχαμε μέχρι τώρα, αναφέρει ο γνωστός ογκολόγος. Για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «αυτό βοηθάει στην οργάνωση και στο σχεδιασμό στρατηγικής για τον καρκίνο με real world data. Ενδεχομένως βάσει του Μητρώου να μελετηθεί μία αλλαγή της αποζημίωσης των φαρμάκων κατά το ιταλικό μοντέλο, και κατάργηση του clawback και του rebate.
Το ποσό βαίνει αυξανόμενο και για αυτό το λόγο το Μητρώο θα μπορούσε να εξορθολογήσει το κόστος αποζημίωσης των φαρμάκων». Με το Μητρώο συνεχίζει ο κ. Νικολάου, θα μπορεί να γίνει αξιολόγηση των θεραπευτικών επιλογών, αφού θα είναι συνδεδεμένο με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και έτσι θα μπορούν να αξιολογηθούν άμεσα ή έμμεσα οι γιατροί, οι μονάδες υγείας, τα Νοσοκομεία, οι διοικητές, αλλά και τα εργαστήρια, βάσει της ποιότητας των αποτελεσμάτων που δίνουν στον ασθενή.
Δίνεται η δυνατότητα για απομακρυσμένα ογκολογικά συμβούλια και αναχαίτιση της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης
«Μία άλλη δυνατότητα, η οποία φαίνεται να ανοίγει μέσα από την χρήση του Μητρώου, είναι να γίνονται απομακρυσμένα ογκολογικά συμβούλια, αφού το Μητρώο θα λειτουργήσει σαν ένας άτυπος φάκελος ογκολογικού ασθενούς. Θα μπορέσουν εν δυνάμει να εφαρμοστούν Κέντρα Αριστείας. Και δίνω το παράδειγμα των σαρκωμάτων, που είναι μία νοσολογική οντότητα στον καρκίνο, με την οποία δεν ασχολούνται όλοι οι ογκολόγοι, καθώς απαιτείται ειδικό τμήμα. Δεν μπορούν όλα τα Νοσοκομεία να υποστηρίξουν τις θεραπείες αυτής της μορφής καρκίνου, οι οποίες είναι αυστηρά προδιαγεγραμμένες μέσα από θεραπευτικά πρωτόκολλα και δεν υπάρχει η δυνατότητα της εξατομίκευσης. Επίσης, μέσω του Μητρώου θα υπάρξει αναχαίτιση της προκλητής ζήτησης και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, γιατί θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει απόλυτη λογοδοσία. Και ακόμη κάτι σπουδαίο που έχει να προσφέρει το Μητρώο είναι ότι θα μπορέσει να εισαγάγει δείκτες ποιότητας βάσει των ανωτέρω».
Αναστάσιος Μπούτης: Σημαντικές αλλαγές έναντι παλαιότερων πρωτοβουλιών
Σύμφωνα με τον ταμία της ΕΟΠΕ Αναστάσιο Μπούτη, στην θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, έναντι παλαιότερων πρωτοβουλιών, όπως:
-Καθολική υποχρεωτική εφαρμογή, προοπτική και για αναδρομική εφαρμογή (δηλαδή να εισαχθούν στο Μητρώο ασθενείς, οι οποίοι είναι εν δυνάμει τώρα ασθενείς ενεργοί πάνω σε κάποια θεραπεία).
-Ψηφιοποίηση και διαχείριση μέσω ΗΔΙΚΑ, που είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ο γιατρός θα μπορεί να έχει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του ασθενή κι έτσι εξοικονομείται χώρος και χρόνος, αφού πχ ο ασθενής δεν κουβαλάει τις εξετάσεις του από γιατρό σε γιατρό και έτσι ενίοτε ο γιατρός αναγκάζεται να μαντέψει πράγματα που έχουν γίνει.
-Διαλειτουργικότητα με άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (θεραπευτικά πρωτόκολλα, ΑΜΚΑ,κοκ)
-Δυνατότητα αξιοποίησης ανωνυμοποιημένων δεδομένων προς όφελος της έρευνας και της δημόσιας υγείας. Πχ ενσωμάτωση επιδημιολογικών στοιχείων, στοιχείων επίπτωσης της ηλικίας, στοιχείων όπως κάπνισμα, διατροφή, εργασία και πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον καρκίνο, κλπ.
-Προοπτική διασύνδεσης με τον ογκολογικό ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς
Απουσιάζει η γραμματειακή υποστήριξη και οι καταγραφείς
Ο κ. Νικολάου ως μέλος της ομάδας των ογκολόγων που συνέβαλαν στην καταγραφή των στοιχείων που θα πρέπει να έχει το Εθνικό Μητρώο Κατά του Καρκίνου, αναφέρει ότι αποφάσισαν πως η εφαρμογή του, θα πρέπει να είναι μία απλή, αλλά όχι απλοϊκή εφαρμογή, όσον αφορά την χρηστικότητα της. Παρά το γεγονός πάντως ότι η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση φαίνεται ότι θα βελτιώσει από πολλές πλευρές τη διαχείριση των νεοπλασματικών νόσων και την παροχής υπηρεσιών υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς, ο αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ εντοπίζει σημεία που χρήζουν βελτίωσης:
«’Ενα από τα αρνητικά είναι ότι το βάρος πέφτει όλο πάνω στο γιατρό, γιατί υπάρχει απουσία μέσα στην υπουργική απόφαση γραμματειακής υποστήριξης και καταγραφέων. Σημειωτέον δε ότι ο γιατρός έχει ήδη στην αρμοδιότητα του την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα ΚΕΠΑ, και το ΣΗΠ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης)».
Να εκπαιδευτούν οι γιατροί στη χρήση της πλατφόρμας πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της
Κάτι άλλο που λείπει από την υπουργική απόφαση, λέει ο κ. Νικολάου, είναι η εκπαίδευση των γιατρών, ως προς τη χρήση της πλατφόρμας. «Μας βγάζουν μία υπουργική απόφαση με άμεση εφαρμογή, αλλά δεν έχουμε ακόμη εκπαιδευτεί πως θα χρησιμοποιούμε το Μητρώο. Πρέπει να μας δώσουν χρόνο να εκπαιδευτούμε. Επίσης υπάρχει απουσία δέσμευσης για πλήρη κατάθεση της πληροφορίας. Άρα τίθεται υπό αίρεση η αξία της πληροφορίας, αν δεν είναι καθολική. Και εξηγώ: Σε όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα, για να πάρεις σημαντικά αποτελέσματα, θα πρέπει να έχεις βάλει σημαντικά στοιχεία. Αν όμως ενθέσεις στοιχεία μη σημαντικά, απλά για να βγεις από την υποχρέωση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι λάθος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι οι πληροφορίες που θα καταχωρούνται θα είναι πλήρεις και σωστές και όχι μέρος αυτών».
Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Νικολάου στην υπουργική απόφαση, είναι αυτό της αδυναμίας της εξατομίκευσης, και όπως επισημαίνει θα πρέπει να δοθεί στην λειτουργία της πλατφόρμας και αυτή η δυνατότητα.
Πηγή: dailypharmanews.gr