Blog

Ανησυχία για την επανάκαμψη της Δέλτα την ώρα που οι ειδικοί τονίζουν ότι η πενθήμερη καραντίνα δεν είναι αρκετή

Τον φόβο του ότι μπορεί να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αποτέλεσμα των αυξημένων νοσηλειών εξέφρασε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς την ίδια στιγμή που η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι δεν αρκεί η 5ημερη καραντίνα.

Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Πρασσάς στο Οντάριο, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά. Σημείωσε δε ότι όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθηθεί από ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επισήμανε στον ΣΚΑΪ.

Δεν αποκλείεται να επανακάμψει η Όμικρον, ανησυχία για το ΕΣΥ 

Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Δέλτα από την Όμικρον, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Δέλτα, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η  κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς τονίζοντας ότι «με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας». 

Όπως είπε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας δεν μπορούμε να λέμε ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ήπια, αλλά ηπιότερη από τη Δέλτα. Προειδοποίησε δε ότι οι νοσηλείες μπορεί να πάρουν τη μορφή των νοσηλειών που είχαμε με τη Δέλτα, σε περίπτωση που βρει οργανισμούς  ανοσιακά αδύναμους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι πάρα πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της Όμικρον και αυτή είναι η κληρονομιά για την επόμενη μέρα. «Όμως επειδή στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δεξαμενές ανεμβολίαστων και μεγάλης ηλικίας, το διακύβευμα παραμένει σοβαρό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, σχολίασε ότι είναι μια κίνηση με πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς ενδεχόμενη παράταση για διάστημα δύο εβδομάδων, θα έδιναν το χρόνο να περιοριστούν οι μεταδόσεις.

Τέλος, ο κ. Πρασσάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι η τελευταία πράξη του επικίνδυνου κύκλου επισημαίνοντας ότι οι πανδημίες τελειώνουν όταν τα συστήματα υγείας σταματούν να απειλούνται με κατάρρευση.

«Η πενθήμερη καραντίνα δεν αρκεί για κάθε οργανισμό»

Την ίδια στιγμή, η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τόνισε από την πλευρά της στον ΣΚΑΪ πως η πενθήμερη καραντίνα για όσους νοσούν με κορονοϊό δεν είναι αρκετή και εκτίμησε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων που θα ξεπεράσουν τις 60.000.

Δύσκολη ήταν η σημερινή εφημερία στο νοσοκομείο Γεννηματάς, καθώς έγιναν πάνω από 50 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Εξίσου αρκετά ήταν τα non covid περιστατικά που κατέφθασαν στο νοσοκομείο, με την Ματίνα Παγώνη να τονίζει πως ένα μεγάλος αριθμός ήταν ανεμβολίαστοι.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε πως η μετάλλαξη Όμικρον «χτυπάει» το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ η Δέλτα αφορά το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και κάνει τις βαριές πνευμονίες, αυτές που οδηγούν στις ΜΕΘ.

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στην πενταήμερη καραντίνα, τονίζοντας πως όσοι νόσησαν με κορονοϊό δεν μπορούν να γυρίσουν την έκτη ημέρα στην εργασία τους, καθώς ακόμα νιώθουν αδύναμοι. Όπως τόνισε η ίδια, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για κάθε οργανισμό.

«Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με covid να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν.

Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας. Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του».

Η ίδια εκτίμησε πως για να επιστρέψει κάποιος στην εργασία χρειάζονται 10 ημέρες.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X