Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ανακοινώσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο: Πάνω από 4 εκατομμύρια δόσεις – Πρώτα οι ηλικιωμένοι και με χρόνιες ασθένειες

Blog

Ανακοινώσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο: Πάνω από 4 εκατομμύρια δόσεις – Πρώτα οι ηλικιωμένοι και με χρόνιες ασθένειες

Ανακοινώσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο: Πάνω από 4 εκατομμύρια δόσεις – Πρώτα οι ηλικιωμένοι και με χρόνιες ασθένειες

Εξαιρετικά κρίσιμος είναι φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός με την ταυτόχρονη παρουσία της πανδημίας του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, ενώ από χθες άρχισε η συνταγογράφηση του εμβολίου.

Τα παραπάνω ανέφεραν οι επιστήμονες που παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σήμερα την Δευτέρα 28/9 στο Υπουργείο Υγείας. Στην ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι φέτος θα έχουμε περισσότερα από 4 εκατ. εμβόλια στη διάθεσή μας για τον εμβολιασμό πρωτίστως των ευπαθών ομάδων, σε συνδυασμό με τη σχολαστική ατομική υγιεινή. Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 4.200.000 εμβόλια.

Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας».

Και πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».

Όσο για τα παιδιά, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις που ίσχυαν πάντα. Δηλαδή: συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσων είναι υγιή, αλλά έχουν νεογέννητο βρέφος στην οικογένεια ή άλλο άτομο υψηλού κινδύνου.

Θεοδωρίδου: “Ελπίζουμε να εμβολιαστούν  φέτος περισσότεροι υγειονομικοί”

«Υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», είπε η κα. Θεοδωρίδου και υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εφαρμόζεται φέτος για το εμβόλιο, θα δώσει στοιχεία για πρώτη φορά, για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας και κυρίως για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.

“Ελπίζουμε να εμβολιαστεί άνω του 75% του υγειονομικού προσωπικού”, τόνισε η κα. Θεοδωρίδου.

Παίρνοντας τον λόγο η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias, τόνισε ότι θα είναι κρίσιμο για την προσεχή περίοδο της γρίπης να λάβουμε μέτρα ώστε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε “θα μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που τους χρειαζόμαστε για την τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού”.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες για τον φετινό εμβολιασμό κατά της γρίπης; Παγκοσμίως η ιεράρχηση είναι η εξής, σύμφωνα με την κα. Trias:

  • ηλικιωμένοι
  • πάσχοντες από χρόνια νοσήματα
  • έγκυες γυναίκες
  • παιδιά
  • ανοσοκατεσταλμένοι
  • εργαζόμενοι στην υγεία

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, τόνισε επίσης, ότι το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε ασφαλές περιβάλλον και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Σταδιακά θα γίνεται η παραλαβή των δόσεων του εμβολίου

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, ανέφερε ότι για να υπάρξει επαρκής ανοσία του πληθυσμού κατά του ιού της γρίπης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα στις 15 Οκτωβρίου και τις 15 Δεκεμβρίου. “Θα πρέπει να εμβόλια να διατεθούν σταδιακά και κατά τρόπο λογικό, ώστε να δημιουργηθεί ικανή ανοσία στον πληθυσμό, χωρίς να υπάρξουν φαινόμενα συνωστιμού, κατά τη χορήγησή τους”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, συμπλήρωσε ότι για να αναπτυχθεί ανοσία απέναντι στον ιό της γρίπης, χρειάζονται 15 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίο.

Πηγή: iatropedia.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης