Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι χρειάζονται ειδικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις αναδυόμενες εταιρείες να επιτύχουν στην ΕΕ. Η έλλειψη ειδικής χρηματοδότησης και επενδύσεων από την ΕΕ σημαίνει ότι οι αυτές οι εταιρείες που συχνά επικεντρώνονται στην αιχμή της ιατρικής έρευνας – αναζητούν ολοένα και περισσότερο υποστηρικτικά περιβάλλοντα εκτός Ευρώπης. Η ανάλυση από το τοπίο των SMEs στην Ευρώπη, από την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της EFPIA συμφωνεί με τη δέσμευση της Προέδρου von der Leyen στις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές τον Ιούλιο να τονώσει τον τομέα της βιοεπιστήμης της ΕΕ κατά την επόμενη θητείατης, και υποστηρίζεται επίσης από την έκθεση του Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι SMEs αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης στην Ευρώπη. Η άντληση κεφαλαίων μέσω ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης είναι κρίσιμη, με πρόσφατες εκτιμήσεις κόστους για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου να κυμαίνονται από 314 εκατομμύρια δολάρια (290 εκατομμύρια ευρώ) έως 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια (2,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια (5,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για νόσους όπως το Αλτσχάιμερ. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι μεταξύ 2018 και 2020 μόλις το ένα τέταρτο των νέων βιοτεχνολογιών προήλθε από την Ευρώπη, σε σύγκριση με το 65% που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η διαθεσιμότητα κεφαλαίων στην Ευρώπη είναι μια σημαντική πρόκληση, καθώς εκτείνεται σε περιορισμένα επίπεδα ιδιωτικής χρηματοδότησης, όπως η απόκτηση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (VC) σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης έως την πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση μέσω εισαγωγής στο χρηματιστήριο σε μεταγενέστερα στάδια. Παρά τα σημάδια επέκτασης της δραστηριότητας VC, η τάση για μειωμένο ρίσκο από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, συμβάλλει στην έλλειψη μετρητών. Επιπλέον, το Euronext – η υποδομή του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου – δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη και κίνητρα με το Nasdaq των ΗΠΑ – αφήνοντας τις ευρωπαϊκές SMEs με λιγότερες δυνατότητες πρόσβασης σε κεφάλαια.
Η έκθεση της EFPIA κάνει τρεις κύριες συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και την ανάπτυξη του αποτυπώματος των SMEs της Ευρώπης:
– Μεταρρύθμιση στα συνταξιοδοτικά ταμεία με αύξηση της ρευστότητας των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου. Από το 2022, το συνολικό ενεργητικό των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών ταμείων ανερχόταν σε 3,136 τρισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, μόνο το 0,01% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού υπό διαχείριση των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών ταμείων επενδύθηκε σε VC. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο για άμεσες επενδύσεις σε SMEs.
-Δείκτης κόστους άντλησης κεφαλαίων: Οι κεντρικές πλατφόρμες συναλλαγών όπως το Euronext πρέπει να ενισχυθούν και να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα για να προσελκύσουν περισσότερους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, προκειμένου να ανταγωνιστούν τον αμερικανικό Nasdaq.
–Ίδρυση ταμείου εγγυήσεων: Για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μια μεγάλη και βιώσιμη επενδυτική δεξαμενή για τις βιοεπιστήμες, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ταμείο εγγυήσεων 1 δισ. ευρώ για περιορισμένους εταίρους.
Πηγή: healthdaily.gr