Blog
Blog
Αλλάζουν οι συσκευασίες στα φάρμακα από τις 9 Φεβρουαρίου – Πότε δεν θα αποζημιώνονται οι φαρμακοποιοί
Τέλος στο γνωστό κουπόνι στα φάρμακα από τις 9 Φεβρουαρίου καθώς η ταινία γνησιότητας αντικαθίσταται από ένα μοναδικό δυσδιάστατο κωδικό QR που θα σαρώνεται από ειδικά μηχανήματα.
Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προς τα μέλη του τονίζοντας ότι είναι το πρώτο βήμα στην μετάβαση των φαρμακείων μας στις άυλες εκτελέσεις συνταγών και στην κατάργηση της αναχρονιστικής απαίτησης επικόλλησης των ταινιών γνησιότητας.
Παράλληλα τους γνωστοποιεί, ότι θα επιχορηγήσει κάθε φαρμακείο με 60 ευρώ συν ΦΠΑ, προκειμένου να καλύψει το κόστος προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού (QR code readers).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία που εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή, ο ΕΟΦ παύει να προμηθεύει από την ημερομηνία αυτή και έπειτα με υδατογραφημένες ταινίες (ΕΟΦόσημα) τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτό οι φαρμακευτικές εταιρίες σταδιακά και αφού εξαντλήσουν όλα τα αποθέματα υδατογραφημένων ταινιών που έχουν στην κατοχή τους επικολλώντας τις ανά παρτίδες, θα αρχίζουν να αντικαθιστούν την υποχρέωση επικόλλησης των ταινιών γνησιότητας, με τους νέους δισδιάστατους κωδικούς QR οι οποίοι θα είναι τυπωμένοι εργοστασιακά πάνω στις συσκευασίες των φαρμάκων και θα είναι διαφορετικοί και μοναδικοί για καθένα σκεύασμα.
Για τα σκευάσματα που τυχόν φέρουν και τα δύο είδη σήμανσης (ΕΟΦσημο και QR) θα ακυρώνεται για λόγους αποζημίωσής τους, μόνον η υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ με ταυτόχρονη απενεργοποίηση του δισδιάστατου κωδικού QR για τις παρτίδες αυτές, διαδικασία που θα εξακολουθήσει έως ότου εξαντληθούν οι συσκευασίες με τα ΕΟΦόσημα.
Για τα σκευάσματα που δεν θα φέρουν πλέον την υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ, θα γίνεται ακύρωση του μοναδικού δισδιάστατου κωδικού QR επί της συσκευασίας για την αποζημίωση των φαρμακοποιών από τον ασφαλιστικό φορέα.
Ταυτόχρονα κατά την ακύρωση του κωδικού QR, θα ανιχνεύεται αν το φάρμακο αυτό είναι ψευδεπίγραφο ή όχι (πλαστό) όπως προβλέπεται με την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/62 & του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/16, όπως έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ και σε όλα τα φαρμακεία αυτής, εκτός της Ελλάδας και της Ιταλίας, εξαιτίας της ύπαρξης έως τώρα εθνικής σήμανσης, η οποία κάλυπτε αυτήν την απαίτηση.
Ενημέρωση από τον ΠΦΣ για τις αλλαγές στα φάρμακα
Για αυτό το θέμα, ο Σύλλογος θα κάνει αναλυτική ενημέρωση και εκπαίδευση μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων από τον ΠΦΣ, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το αργότερο μέχρι τις 31/1/2025.
Καταλήγοντας ο ΠΦΣ σημειώνει πώς διαπιστώθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών έχει προμηθευτεί ήδη barcode reader που τηρεί αυτές τις προδιαγραφές και πιθανόν να απαιτούν μια απλή παραμετροποίηση ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον.
Πηγή: healthreport.gr