Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τη συλλογή πλάσματος

Blog

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τη συλλογή πλάσματος

Μια σημαντική ανακοίνωση επιφύλασσε για τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο Πλάσματος (International Plasma Protein Congress) που πραγματοποιείται χθες και σήμερα, 16 και 17 Απριλίου, στην Αθήνα, ο Υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης.

«Θέλω να σας στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η κυβέρνηση μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται», ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Γεωργιάδης.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα εργαλεία που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει για να το επιτύχουν», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η νέα νομοθεσία θα έρθει μέσα στο χρόνο. Πληροφορίες του News4Health αναφέρουν πως η διάταξη θα είναι πραγματικότητα έως το καλοκαίρι.

«Αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή», ανέφερε. Επί της ουσίας, με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για τη λειτουργία κέντρων συλλογής πλάσματος στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ενθαρρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να συλλέγουν πλάσμα, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο σώμα, με σκοπό την παρασκευή κρίσιμων φαρμακευτικών προϊόντων, απαραίτητα για πολλές σπάνιες και σοβαρές νόσους.

Μόνο οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα που εξαρτώνται από αυτά τα φάρμακα στην Ευρώπη ανέρχονται περίπου στις 300 χιλιάδες. Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, οι όποιες ποσότητες πλάσματος συλλέγονται αφαιρούνται από αίμα που έχει δωρισθεί από αιμοδότες.

Στο εξωτερικό, πολλά κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά, επιλέγουν τη συλλογή πλάσματος μέσω της διαδικασίας της πλασμαφαίρεσης.

Εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συλλέγονται περίπου 8,4 εκατ. λίτρα πλάσματος. Η ποσότητα όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, με αποτέλεσμα άλλο ένα 40% να εισάγεται από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το 46% των 8,4 εκατ. λίτρα συλλέγεται από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε 4 κράτη μέλη, όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν κέντρα συλλογής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτές είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Το υπόλοιπο 54% συλλέγεται μέσα από δημόσιους φορείς και από μη κερδοσκοπικούς μη κυβερνητικούς φορείς και πρόκειται κυρίως για πλάσμα που έχει ανακτηθεί από αιμοδοσία.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό του πλάσματος που συλλέγεται ανέρχεται γύρω στο 10% το οποίο διατηρείται κυρίως για νοσοκομειακή χρήση.

Η Μαριλένα Βράνα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της PPTA Europe, καλωσόρισε την προθυμία της Ελλάδας να δημιουργήσει εθνικό πλαίσιο για τη συλλογή πλάσματος και να συμβάλλει στη συμβάλει στη βελτίωση της αλυσίδας παραγωγής φαρμάκων από πλάσμα

Ο Κανονισμός SoHΟ

Τον περασμένο Δεκέμβρη, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης, γνωστό ως SoHO (Substances of Human Origin).

Ο εν λόγω κανονισμός θα αντικαταστήσει την οδηγία για το αίμα και την οδηγία για τους ιστούς και τα κύτταρα, συνδυάζοντας και τα δύο νομικά κείμενα σε ένα. Επιπλέον, θα επεκτείνει την προστασία του σε κάθε SoHO, μεταξύ αυτών και το πλάσμα, με στόχο τη διασφάλιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τους ασθενείς και τους δότες ουσιών ανθρώπινης προέλευσης και η εναρμόνιση των πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του συνεδρίου εξετάστηκαν οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι εφαρμογής των ειδικών σχεδίων παρακολούθησης του κανονισμού SoHO για τους δότες πλάσματος, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας “σχετικών δεικτών υγείας”, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η αποτελεσματική εκτέλεση όσο και η ευημερία των δοτών.

Ο Υφυπουργός Υγείας της Τσεχίας αφού υπογράμμισε τις ανάγκες της ΕΕ και των ασθενών σε πλάσμα κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν μέρος του βάρους.

Κατά τον Τσέχο Υφυπουργό, υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των δωρητών πλάσματος, οπότε δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους. «Υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν για θεραπείες- εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε», υπογράμμισε.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης