Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική για τα γενόσημα ζητά η «Medicines for Europe»

Blog

Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική για τα γενόσημα ζητά η «Medicines for Europe»

Μέτρα για τον περιορισμό των ελλείψεων φαρμάκων το 2023 προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ένωση «Medicines for Europe», η οποία εκπροσωπεί ευρωπαϊκές (και ελληνικές) εταιρείες γενόσημων και βιο-ομοειδών φαρμάκων. Στην επιστολή της τονίζει ότι όλα τα κόστη της παραγωγής (πρώτες ύλες, συσκευασίες, μεταφορά κτλ.) έχουν αυξηθεί δραματικά το 2022 και το 2023, ενώ η τιμολογιακή πολιτική για τα γενόσημα παραμένει ανελαστική. Αυτό καθιστά αδύνατο για τις εταιρείες να προσαρμοστούν.
Η Ένωση αναγνωρίζει ότι η έξαρση των λοιμώξεων ήταν η αφορμή για τα τρέχοντα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς, ωστόσο κάνει λόγο και για βαθύτερους λόγους που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων το 2023. Προτείνει να συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών που θα βασίζεται σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και σε δεσμεύσεις από την πλευρά των εταιρειών.

Οι φαρμακοβιομηχανίες πιέζονται από τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις πρώτων υλών

Η «Medicines for Europe» ζητά να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ κρατών-μελών και φαρμακοβιομηχανίας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους στα γενόσημα φάρμακα λόγω πληθωρισμού, καλώντας την Επιτροπή να ενθαρρύνει καλές πρακτικές. Τονίζοντας ότι οι χώρες ακολουθούν εντελώς αντιφατικές πολιτικές σε αυτό το θέμα, δίνει τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Πορτογαλίας που αναθεωρούν νόμους για να προσαρμόσουν τις τιμές στον πληθωρισμό, ενώ στη Γαλλία και στο Ην. Βασίλειο μειώνουν τις τιμές σε ελλειπτικά φάρμακα μέσω clawback.
Επιπλέον ζητά καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του ΕΜΑ και της φαρμακοβιομηχανίας, π.χ. για δεδομένα και αναλύσεις για την προβλεπόμενη ζήτηση, επιδημιολογικούς κινδύνους, σημαντικές νέες οδηγίες συνταγογράφησης κ.ά., ώστε οι εταιρείες να προσαρμόζουν τις γραμμές παραγωγής τους ανάλογα. Ζητά ακόμη περισσότερη ευελιξία στους κανονισμούς που αφορούν τις συσκευασίες και τα Φύλλα Οδηγιών, προκειμένου οι εταιρείες να μπορούν εύκολα να τα διανέμουν από χώρα σε χώρα εντός της Ε.Ε. και προτείνει, σε περίπτωση προβλήματος στην παραγωγή, να υπάρχει μια διαδικασία που να επιτρέπει γρήγορες αλλαγές.

Παράδειγμα προς μίμηση οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Η Ένωση κρίνει ότι η Ευρώπη έχει «μείνει πίσω» στην προώθηση ψηφιακών έργων, όπως τα ηλεκτρονικά φύλλα οδηγιών (ePI), στην ψηφιοποίηση του ρυθμιστικού δικτύου για τα φάρμακα και στη χρήση των μεγάλων δεδομένων που θα συνέβαλαν στην απλοποίηση διαδικασιών όσον αφορά τη διαχείριση των πρώτων υλών, την εναρμόνιση των απαιτήσεων κ.ά. Επίσης προτείνει να ενισχυθεί η διαφάνεια στα κριτήρια εφοδιασμού των γενόσημων φαρμάκων και τέλος εκφράζει το παράπονο ότι η Ευρώπη δεν έχει επενδύσει στον κλάδο καθόλου, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία κ.ά. έχουν σημαντική παραγωγή βασικών φαρμάκων και πρώτων υλών, χρησιμοποιούν καινοτόμα συστήματα και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και υλικά.
Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης