Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου προωθούν Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία

Blog

Αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου προωθούν Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία

Το 2024 θα συνεχίσουν οι οικονομικές πιέσεις αναφορικά με το φάρμακο στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά υπάρχουν πολλές ελπίδες για αυξημένη σταθερότητα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που δεν εφαρμόστηκαν πλήρως το 2023. Ειδικότερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι ένα έτος συνέχισης των μέτρων συγκράτησης του κόστους για τον έλεγχο τόσο του όγκου συνταγών, όσο και των τιμών των φαρμάκων. Ωστόσο, υπάρχει ισχυρή προθυμία στις εθνικές αρχές να επιταχύνουν την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και μια πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ του ελέγχου του προϋπολογισμού και της καινοτομίας χρηματοδότησης προς όφελος των ασθενών.

Ενδιαφέρον έχουν οι αλλαγές που έχουν αποφασίσει οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές φαρμάκου, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία, η ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης εμπιστευτικών εκπτώσεων που ανακοινώθηκε το 2023 σίγουρα θα επηρεάσει όχι μόνο τη γερμανική, αλλά και τη γενική ευρωπαϊκή στρατηγική εισαγωγής φαρμάκων στην αγορά. Αυτό αναμένεται να συνοδεύεται από αυξανόμενο αριθμό επαναξιολογήσεων, που θα οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις για τις τιμές (και πιθανές μειώσεις τιμών) για τα ορφανά φάρμακα, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει μια σχετικά σταθερή οικονομική πλατφόρμα για τα φαρμακευτικά προϊόντα, ιδιαίτερα για τα καινοτόμα φάρμακα.

Το 2024 η Ισπανία αναμένεται να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο HTA. Η απόφαση του Εθνικού Δικαστηρίου κατά της φαρμακευτικής εταιρείας REvalMED τον Μάιο του 2023 φαίνεται να ενθάρρυνε τελικά το Υπουργείο Υγείας να κοιτάξει πιο σοβαρά το θέμα της αξιολόγησης φαρμάκων, έχοντας αποφασίσει να αλλάξει την τρέχουσα μεθοδολογία HTA και να εφαρμόσει ένα εθνικό σύστημα αξιολόγησης, που θα εξετάζει παράλληλα τόσο τις κλινικές όσο και τις τιμολογιακές αξιολογήσεις. Παρότι το νέο σύστημα ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο για την πλήρη εφαρμογή του, λόγω γραφειοκρατίας και κατανομής κεφαλαίων, θα ενισχύσει το ισπανικό σύστημα και τελικά θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για είσοδο νέων φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ιταλία, που έχει προγραμματίσει την πλήρη εφαρμογή της νέας ιταλικής επιτροπής Tecnico-Scientifica το 2024. Η νέα επιτροπή αναμένεται να αποτελείται από εμπειρογνώμονες με εθνική και διεθνή τεχνογνωσία στην κλινική αξιολόγηση και τιμολόγηση φαρμάκων, αξιοποιώντας τις τρέχουσες δεξιότητες των επιτροπών της AIFA.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει κάποια αισιοδοξία για το 2024, λόγω του πρόσφατα εγκεκριμένου προγράμματος VPAG (τέθηκε σε ισχύ μόλις πριν ένα μήνα). Πρόκειται για μια πενταετή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, του NHS Αγγλίας και του Συνδέσμου της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI) που στοχεύει να διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του NHS, της ανάπτυξης και της καινοτομίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της πρόσβασης και των αποτελεσμάτων των ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπογραμμίζει τη δέσμευση του NHS και της NICE να διαβουλεύονται σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης του ορίου δοκιμής του ονομαζόμενου «Budget Impact Test» (BIT) από £20 εκατομμύρια σε £40 εκατομμύρια τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας του VPAG, καθώς και τη διερεύνηση δύο πιλοτικών πρωτοβουλιών που βασίζονται σε αποτελέσματα για τα καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα (ATMP). Το NHS England και η NICE αναμένεται επίσης να προβούν σε αλλαγές του Εμπορικού Πλαισίου του NHS για τα νέα φάρμακα κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2024.

Παρά τη δυσφορία που έφερε στη φαρμακοβιομηχανία το γαλλικό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης για το 2024, υπάρχει ακόμα κάποια αισιοδοξία για το 2024, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί αύξηση των κεφαλαίων για την ενίσχυση της έγκαιρης και πρόσβασης σε θεραπείες. Με μια σειρά εκπτώσεων και μειώσεις τιμών, το μέτρο προτείνει «τη συνέχιση της βελτίωσης των συστημάτων έγκαιρης και συμπονετικής πρόσβασης διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητα μέσω της εθνικής αλληλεγγύης».

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης