Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης παραμένει από τον Ιούλιο του 2022 η κα Νάντια Γκογκοζώτου, η οποία εκπροσωπεί τη χώρα και στα αρμόδια όργανα της ΕΕ για τα Φάρμακα και καλείται το επόμενο διάστημα να φέρει εις πέρας ένα ιδιαίτερα δύσκολο και σημαντικό έργο που αφορά τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και της ένταξης νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά.
Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αναφέρουν ότι η Επιτροπή το τελευταίο διάστημα δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς και οι εταιρείες δεν σταματούν να λαμβάνουν προσκλήσεις για τη διαπραγμάτευση όλο και περισσότερων προϊόντων τους.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες, των οποίων οι συμφωνίες έπρεπε να ανανεωθούν, ενώ ξεκίνησαν ήδη και οι διαπραγματεύσεις των νέων κατηγοριών που παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή εντός του προηγούμενου Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Επιτροπή δεν είναι λίγες. Ο κλάδος του φαρμάκου – που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια από τις αναγκαστικές επιστροφές (clawback) – είναι ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα.
Η συνολική συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα €6,2 δισ. (3,4% του ΑΕΠ) το 2021 και σε όρους απασχόλησης, εκτιμάται σε 108 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 2,8% της συνολικής απασχόλησης). Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει πρόσφατα ο ΣΦΕΕ, το 2022, η χώρα μας έσπασε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, καθώς η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπέρασε αυτή του κράτους!
Η στήριξη του κλάδου αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση – σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί όπου υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Την ίδια ώρα όμως βασικό ζητούμενο είναι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία αυξάνεται διαρκώς στην χώρα μας από το 2014 και μετά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας πρόσφατα στην τηλεόραση του Ant1 επιβεβαίωσε ότι και το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη κατέγραψε σημαντική αύξηση, ότι αυτό καταγράφεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ότι η τάση είναι να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια
Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο νυν Υπουργός πιστεύει πολύ στην ουσιαστική συμβολή της Επιτροπής στον ορθολογισμό της δαπάνης και μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές που θα εφαρμόσει (θεραπευτικά πρωτόκολλα και έλεγχος συνταγογράφησης) θα μπορέσει να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του clawback για την οποία δεσμεύτηκε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ για την Επιτροπή Διαπραγμάτευση Τιμών Φαρμάκων
Πηγή: dailypharmanews.gr