Blog

Αρχική » Blog » Κοινωνική Υπευθυνότητα » Affidea και Ένωση Ασθενών Ελλάδας λένε «όχι» στο κάπνισμα – SOS για την πρόκληση ΧΑΠ

Blog

Affidea και Ένωση Ασθενών Ελλάδας λένε «όχι» στο κάπνισμα – SOS για την πρόκληση ΧΑΠ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου 2024, δημιούργησαν ένα ευφάνταστο video για τα social media, προκειμένου να  τονίσουν την άμεση σύνδεση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με το κάπνισμα, επισημαίνοντας τα οφέλη της διακοπής του για την γενική υγεία αλλά και το προσδόκιμο ζωής.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Πρόκειται για μία νόσο των πνευμόνων, η οποία οφείλεται στο κάπνισμα σε ποσοστό 90% σε προηγμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Συχνά αναφέρεται ως η νόσος των καπνιστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μη καπνιστές δεν μπορούν να νοσήσουν. Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ασθενών, τους καθηλώνει να ζουν στο σπίτι με τη βοήθεια οξυγόνου και τους οδηγεί σε συχνές λοιμώξεις, γνωστές ως παροξύνσεις της νόσου.

Ο ρόλος του καπνίσματος

Περίπου το 80% με 90% των κρουσμάτων της ΧΑΠ προκαλούνται από το κάπνισμα τσιγάρων. Οι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου αποδυναμώνουν την άμυνα των πνευμόνων απέναντι σε λοιμώξεις, στενεύουν τις διόδους του αέρα, προκαλούν διόγκωση στους αεραγωγούς και καταστρέφουν τους θύλακες. Σημειώνεται επίσης ότι οι γυναίκες καπνίστριες είναι σχεδόν 13 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από ΧΑΠ από ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Εκτιμάται ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας και ταξινομείται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των νοσημάτων με την μεγαλύτερη θνησιμότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Η σημασία της διάγνωσης

Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της ΧΑΠ όμως, τόσο πιο καλή η πρόγνωσή της. Στο πνεύμα της άμεση ανίχνευσης για την διασφάλιση καλύτερης πορείας υγείας τα διαγνωστικά κέντρα Affidea προσφέρονται για έλεγχο είτε υπάρχουν ύποτπα συμπτώματα είτε όχι.  Στελεχωμένα με ιατρικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και λειτουργούν σε πρότυπους ιατρικούς χώρους μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να εξασφαλίσουν την βέλτιστη εκδοχή ενός αρνητικού σεναρίου εντοπισμού της πάθησης. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση διατίθεται σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ο νεότερος στην Ευρώπη, με  τα πιο εξελιγμένα συστήματα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, ψηφιακής μαστογραφίας 3D και υπερηχοτομογραφίας, με τεχνολογία επικεντρωμένη στους εξεταζόμενους. Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα Affidea έχουν βραβευθεί και περιλαμβάνονται στη λίστα “EuroSafe Wall of Stars” ως τα καλύτερα και ασφαλέστερα της Ευρώπης από πλευράς ακτινοπροστασίας, καθώς εφαρμόζουν κατ’ αποκλειστικότητα το πρόγραμμα διαχείρισης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence κατά τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης