Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Άδωνις Γεωργιάδης: Σύσκεψη με τις Αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες για το clawback – Τι ανακοίνωσε

Blog

Άδωνις Γεωργιάδης: Σύσκεψη με τις Αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες για το clawback – Τι ανακοίνωσε

Σύσκεψη με τις Αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το μεγάλο πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Ο υπουργός Υγείας που προσκλήθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έδωσε λεπτομέρειες στις φαρμακευτικές εταιρείες για την πολιτική που θα ακολουθήσει αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει το clawback.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε στις εταιρείες ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει το τρόπο με τον οποίο θα διανείμει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά αναμένεται να ενισχύσει τα νοσοκομειακά φάρμακα αλλά και εκείνα της λιανικής (ΕΟΠΥΥ) αφού ειδικά τα νοσοκομειακά σκευάσματα επιστρέφουν στο κράτος με τη μορφή του clawback ακόμη και το 70% των εσόδων.

Κατά τα άλλα όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας εξήγησε στους εκπροσώπους του κλάδου τον τρόπο τα μέτρα που θα λάβει ώστε να μειωθεί το clawback κατά 350 εκατ. ευρώ το 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Συν 70 εκατ. στα φάρμακα
Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr να αυξήσει τη δαπάνη κατά 70 εκατ. ευρώ ώστε να μπορέσει να πιάσει το στόχο και να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές όπως προβλέπει η συμφωνία με τους «θεσμούς».

Ειδικότερα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr στα εξής τρία μέτρα έχει καταλήξει ο υπουργός Υγείας:

-Θα εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσουν εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Θα πρέπει δηλαδή να αποστέλλουν τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για να λαμβάνουν το πράσινο φως

-Ξεκινά από τον ΕΟΠΥΥ αυστηρός έλεγχος στη συνταγογράφηση των γιατρών με παρακολούθηση της δαπάνης του καθενός. Μάλιστα όταν θα διαπιστώνονται υπερβάσεις, οι αρμόδιοι ελεγκτές του Οργανισμού θα κάνουν ακόμη και τηλεφωνικές παρεμβάσεις, καλώντας τους γιατρούς ώστε να ακούσουν σε πρώτη φάση τα επιχειρήματά τους. Στη συνέχεια όμως θα προβλέπονται και κυρώσεις.

-Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ αλλά είναι επί της ουσίας ανενεργά και αγνώστων στοιχείων, αλλά επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

Με την εκκαθάριση που κάνει πλέον ο ΕΦΚΑ στα αμφισβητούμενα ΑΜΚΑ, κουρεύεται και η δωρεάν συνταγογράφηση τους.

Πρόκειται για πολίτες που μπορεί στο παρελθόν να εργάζονταν στη χώρα μας αλλά σήμερα δεν φορολογούνται, αλλά κυρίως η ρύθμιση αφορά σε ΑΜΚΑ πολιτών από γειτονικές χώρες που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για να πάνε στο νοσοκομείο ή να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα.

Πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν σκευάσματα δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ παρά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία όπου θα καταβάλουν συμμετοχή.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης