Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Άδωνις Γεωργιάδης: Ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιό του για τις επόμενες 100 ημέρες στην Υγεία

Blog

Άδωνις Γεωργιάδης: Ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιό του για τις επόμενες 100 ημέρες στην Υγεία

Με fast track διαδικασίες σκοπεύει ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Υγεία, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει και η κεντρική κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος υπουργός Υγείας που παρέλαβε χθες το χαρτοφυλάκιο του, αναμένεται την επόμενη βδομάδα να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το σχέδιο που έχει για το σύστημα υγείας για τις επόμενες 100 ημέρες, δίνοντας και την πρώτη του Συνέντευξη Τύπου.

Πρόθεση του είναι να δείξει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να βελτιώσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, με τη βελτίωση του συστήματος υγείας που σήμερα ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αλλάξει τη ζωή των ασθενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Βέβαια και ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάποιες αποφάσεις θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες αφού σκοπεύει να κάνει ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει στο σχέδιο που ήδη έχει ανακοινώσει και θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων συγχωνεύσεις νοσοκομείων με βάση τον νέο υγειονομικό χάρτη που έχει αρχίσει ήδη να καταρτίζεται.

Να σημειωθεί ότι υγειονομικός χάρτης καταγράφει όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας στη χώρα αλλά και το προσωπικό που τις στελεχώνει.

Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως ακολουθώντας μία απολύτως φιλελεύθερη πολιτική έχει διατυπώσει κατά καιρούς τις απόψεις του για το ΕΣΥ, γεγονός που οδηγεί στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων ειδικά στις περιοχές όπου παρατηρείται χαμηλή πληρότητα αλλά και σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Οι ανατροπές βέβαια δεν θα σταματήσουν εκεί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να τροποποιήσει άμεσα το νομικό καθεστώς των δημόσιων νοσοκομείων και από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να γίνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το επιχείρημα είναι να μπορούν να διοικηθούν με καλύτερο τρόπο ειδικά τώρα που θα αναλάβουν και νέοι Διοικητές στα νοσοκομεία με τον νέο νόμο Κεραμέως.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση προσπαθεί να συνυπολογίσει τις πιθανές αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και από τοπικές κοινωνίες αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και τα φάρμακα
Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής αλλά και να λάβει ακόμη και σκληρές αποφάσεις σχετικά με το rebate και το clawback στα φάρμακα.

Ένα μέτρο που ταλανίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια. Να σημειωθεί ότι το clawback αποτελούσε μνημονιακό μετρό που θεσμοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ενώ υιοθετήθηκε και από τον Άδωνι Γεωργιάδη την πρώτη περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο υγείας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάντως προτίθεται τους επόμενους μήνες να ανακοινώσει μια νέα φαρμακευτική πολιτική η οποία θα επιφέρει ισορροπία στην αγορά φαρμάκων και θα βελτιώσει τις συνθήκες για τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στις οποίες πρέπει να προχωρούν κάθε χρόνο.

Αποτέλεσμα είναι άλλωστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φάρμακα μεγάλης σημασίας για τους ασθενείς εξαιτίας των τιμών αλλά και της πολιτικής που ακολουθείται.

Πηγή:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης