Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Αδιέξοδες οι υποχρεωτικές εκπτώσεις 70% στα νοσοκομεία – Οι προτάσεις από την Ελισάβετ Προδρόμου της BMS

Blog

Αδιέξοδες οι υποχρεωτικές εκπτώσεις 70% στα νοσοκομεία – Οι προτάσεις από την Ελισάβετ Προδρόμου της BMS

Για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι φαρμακευτικές εταιρείες και δη η Bristol Myers Squibb (BMS) λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών από τα νοσοκομειακά φάρμακα, μιλά η Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb (BMS) στο HealthReport.gr.

Η κ.Προδρόμου της BMS αναφέρεται στο πρόβλημα του αυξανόμενου clawback (σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) που «πνίγει» τις εταιρείες και είναι ακόμη πιο έντονο στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Όπως σημειώνει μάλιστα εμφατικά η κ. Ελισάβετ Προδρόμου: «σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου το 25% των πολιτών ζουν με μία χρόνια πάθηση, η φαρμακευτική καινοτομία -και ιδίως θεραπείες που διατίθενται αποκλειστικά στα νοσοκομεία– οφείλει να αντιμετωπίζεται ως προστιθέμενη αξία για την υγεία και όχι σαν πηγή εξοικονόμησης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλες κατηγορίες θεραπειών».

Στη συνέντευξη της στο HealthReport.gr η Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb (BMS) προτείνει σειρά λύσεων για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο που δημιουργεί προσκόμματα στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να προμηθεύουν τα απαραίτητα καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς.

Ακολουθεί η Συνέντευξη της Ελισάβετ Προδρόμου στο HealthReport.gr

κ. Προδρόμου πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα σημειώματα του νοσοκομειακού clawback που θα επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ποια είναι η κατάσταση;

Επιβεβαιώνουν τον επιπλέον εκτροχιασμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος των καινοτόμων θεραπειών κυρίως στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Βάσει των πρόσφατων σημειωμάτων για το πρώτο εξάμηνο του ’22, οι υποχρεωτικές επιστροφές που επωμίζονται εταιρείες όπως η Bristol Myers Squibb φτάνουν για πρώτη φορά στο 69%.

Πρόκειται αυταπόδεικτα για μη βιώσιμα επίπεδα και είναι το αποτέλεσμα διαχρονικών στρεβλώσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Αναφερθήκατε σε διαδοχικές στρεβλώσεις σε βάρος των εταιρειών που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα και κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στο νοσοκομείο όπως η Bristol Myers Squibb. Ποια είναι τα μέτρα που τις προκάλεσαν;

Το πρόβλημα του συνεχώς αυξανόμενου clawback είναι μεν οριζόντιο, ωστόσο είναι ακόμη πιο έντονο στα νοσοκομειακά φάρμακα. Θα ανέμενε συνεπώς κανείς ότι η Πολιτεία θα διένεμε τα επιπλέον 200 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2022 και το 2023 με κριτήριο την εξισορρόπηση του ύψους της υπέρβασης (clawback και rebates) στα τρία κανάλια διάθεσης, προκειμένου να μειώσει το χάσμα.

Όμως αντίθετα, ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός έλαβε τελικά πριν τις εκλογές το μικρότερο ποσό (60 εκατ. για τη διετία) και χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο ότι οι πόροι αυτοί όντως θα διατεθούν.

Επιπλέον όμως, τέθηκε σε εφαρμογή και το μέτρο της απαλλαγής ή έκπτωσης στο clawback που καταβάλλουν τα νοσοκομειακά φάρμακα με κόστος κάτω των 30 ευρώ. Είναι αδιαμφισβήτητη και η δική τους συμβολή στη δημόσια υγεία, όμως τα φάρμακα που υπόκεινται σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται να επιβαρύνονται μεσοσταθμικά με 13% επιστροφές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα σκευάσματα είναι 69% και ενδέχεται να ξεπεράσει και το 70%.

Τέτοιου είδους μέτρα δημιουργούν πολλαπλές ταχύτητες στην αγορά φαρμάκου, ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο της κάθε εταιρείας. Όμως σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου το 25% των πολιτών ζουν με μία χρόνια πάθηση, η φαρμακευτική καινοτομία -και ιδίως θεραπείες που διατίθενται αποκλειστικά στα νοσοκομεία- οφείλει να αντιμετωπίζεται ως προστιθέμενη αξία για την υγεία και όχι σαν πηγή εξοικονόμησης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλες κατηγορίες θεραπειών.

Στο ασφυκτικό πλαίσιο που περιγράψατε ποιες είναι οι προτάσεις της Bristol Myers Squibb για άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας;

Πρώτον, το Υπουργείο οφείλει να διορθώσει τα πολλαπλά λάθη στα πρόσφατα σημειώματα. Για παράδειγμα, το μέτρο της απαλλαγής ή έκπτωσης στο clawback που καταβάλλουν τα νοσοκομειακά φάρμακα με κόστος κάτω των 30 ευρώ υπολογίστηκε όχι μόνο στo clawback, αλλά και στο rebate και τις προαιρετικές εκπτώσεις των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, προκαλώντας μία επιπλέον επιβάρυνση της τάξης του 3% στα υπόλοιπα σκευάσματα.

Δεύτερον, θα πρέπει να αναθεωρηθεί, κατά τη γνώμη μας, η κατανομή των πόρων που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να ισοσκελιστεί η υπέρβαση στα τρίτα κανάλια διάθεσης.

Αυτό σημαίνει ότι τα 50 εκατ. του 2022 θα πρέπει να διοχετευθούν αποκλειστικά στον προϋπολογισμό των νοσοκομειακών φαρμάκων και το ίδιο κριτήριο να εφαρμοστεί για τα έτη 2023 έως 2025.

Θα πρέπει όμως παράλληλα η Κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι οι πόροι αυτοί θα διατεθούν ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη του στόχου του 2020, γιατί αυτό επιτάσσει η αντιμετώπιση της σοβαρής στρέβλωσης που έχει δημιουργηθεί.

                                                                                                           Η Ελισάβετ Προδρόμου Γενική Διευθύντρια της BMS

Τρίτον, η ίδια η εξέλιξη της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο επαναφέρει ως ανάγκη, την πρόταση που έχει διατυπωθεί συχνά από φαρμακευτικές εταιρείες, για ένα όριο στο ποσοστό της υπέρβασης ή έστω, μέχρι να μπορέσει να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση, ένα όριο στη διαφορά που θα μπορούν να έχουν οι υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται να πληρώσουν οι διάφορες κατηγορίες φαρμάκων.

Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ουσιαστική συνυπευθυνότητα με την Πολιτεία, θα περιορίσουμε τις στρεβλώσεις και θα επιτρέψουμε στην αγορά να λειτουργήσει με δίκαιους, ισότιμους όρους και με πιο προβλέψιμες -και συνεπώς πιο βιώσιμες– προοπτικές.

Η νέα κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι ο τομέας της υγείας και ειδικά τα θέματα που αγγίζουν άμεσα τον πολίτη και τον ασθενή αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες. Είναι αυτή μία θέση που επιτρέπει ένα τόνο αισιοδοξίας στις φαρμακευτικές εταιρείες;

Πολύ ορθά τίθεται αυτή η προτεραιότητα από τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση εν συνόλω. Θα στηρίξουμε από την πλευρά μας αυτές τις πολιτικές που έχουν θετικό αντίκτυπο στους ασθενείς και τους πολίτες, καθώς η πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο της δημόσιας υγείας.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα στο Υπουργείο, από ανθρώπους με πολιτική εμπειρία και κοινωνικά αντανακλαστικά, που καλούνται να διαχειριστούν τις συνέπειες διαχρονικών παθογενειών.

Όταν 7 στις 10 θεραπείες για σοβαρές χρόνιες παθήσεις καλούνται να τις πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, αυτό δεν είναι μόνο ένα κλαδικό πρόβλημα της αγοράς, αλλά πρώτιστα ένα θέμα που αφορά τους ίδιους τους ασθενείς και το Σύστημα Υγείας.

Οφείλουμε συνεπώς, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούμε με καλή πίστη και συγκεκριμένες προτάσεις και αυτή είναι η πάγια στάση που τηρούμε στη BMS προς την Πολιτεία και τους υπόλοιπους εταίρους.

 

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης