Blog
Blog
Ψηφιοποιούνται οι προμήθειες στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει το υπουργείο Υγείας

Ψηφιακές επιχειρεί να κάνει όλες τις προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία το υπουργείο υγείας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει ξεκινήσει βέβαια εδώ και πάρα πολύ καιρό, το οποίο προβλέπει ότι οι αγορές που θα γίνονται από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, θα περνούν μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ στο σύνολό τους.
Μέχρι σήμερα τα περισσότερα νοσοκομεία προχωρούν σε αγορές με δικούς τους διαγωνισμούς και δικούς τους κανόνες, ενώ ελάχιστες αγορές γίνονται κεντρικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ.
Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε μερικούς μήνες θα γίνονται κεντρικές δημοπρασίες για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που θα οδηγήσει και στον έλεγχο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback), ενώ με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να πληρώνονται άμεσα και οι προμηθεύτριες εταιρείες.
Να σημειωθεί ότι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία πληρώνουν τους προμηθευτές με καθυστέρηση ακόμα και πάνω από έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα χρέη στο ΕΣΥ και οι εταιρείες να προσφεύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Θεμιστοκλέους: Πώς θα λειτουργούν οι προμήθειες
Ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι: «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική λειτουργία των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία διαθέτουν πλέον ισολογισμούς, οι προϋπολογισμοί καταρτίζονται στις πρώτες 10 ημέρες του μήνα και οι δαπάνες πραγματοποιούνται με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια», και σημείωσε: «στο παρελθόν τα νοσοκομεία μπορούσαν να ζητούν προς το τέλος του έτους πρόσθετη χρηματοδότηση ακόμη και 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Το σύστημα προμηθειών έχει ψηφιοποιηθεί, ενώ τα φάρμακα έχουν ενταχθεί στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να λειτουργήσει ο αυτόματος υπολογισμός του clawback», ενώ συμπλήρωσε: «Στόχος είναι, με την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και των δυναμικών συστημάτων αγορών, οι προμηθευτές να πληρώνονται εντός 30 ημερών. Η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου τοποθετείται στους επόμενους 18 έως 24 μήνες».

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΤΕΚΝΥ, έχουν ξεκινήσει πιλοτικά να λειτουργούν υπό ένα νέο προηγμένο ψηφιακό σύστημα ελέγχου, το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι γιατροί σε αναλώσιμα τα οποία χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία.
Με τον τρόπο αυτό σύντομα όταν αναπτυχθεί πλήρως το ψηφιακό σύστημα, θα μπορεί να ελέγχεται το κόστος όχι μόνο των κλινικών αλλά και του κάθε γιατρού ξεχωριστά ανάλογα με το τι υλικά ζητά να αξιοποιήσει στα χειρουργεία ή σε άλλες ιατρικές διαδικασίες.
Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη διαφάνεια, αλλά και να επιτύχει εξορθολογισμό των εξόδων αλλά και περιορισμό των φαινομένων σπατάλης στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά από το ΚΕΤΕΚΝΥ και την 1η ΥΠΕ η καταγραφή του κόστους σε αναλώσιμα στα χειρουργεία μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις.
