Blog

Θ. Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ

Οι δασμοί και η ενδεχόμενη ύφεση που μπορούν να προκαλέσουν δεν θα επηρεάσουν τα επενδυτικά σχέδια των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Αυτό εκτιμά με συνέντευξή του στο “Health + Care” ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και CEO του Ομίλου ELPEN. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Δασμοί Tραμπ και αντίποινα από την Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αναταραχή, ωστόσο κανείς δεν ξέρει ακόμα ποια θα είναι η πραγματική αποτίμηση των συνεπειών στους πολίτες. Ειδικά για τον χώρο του φαρμάκου, μπορούν να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις;

H επιμονή των ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ένα νέο υφεσιακό κύκλο την Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπιέσει εύλογα τις κοινωνικές δαπάνες, μεταξύ  των οποίων και το φάρμακο. Παρ’ όλα αυτά, οι ενέργειες των ΗΠΑ φαίνεται να αφυπνίζουν τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δείχνει πλέον αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα ανταγωνιστικά της μειονεκτήματα. Εάν συμβεί αυτό, θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στον τομέα του φαρμάκου, έχουν ήδη γίνει σχετικές συζητήσεις στο πλαίσιο της Μedicines for Europe, του θεσμικού συλλογικού οργάνου που εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες. Σπουδαίος καρπός τους είναι η ψήφιση του Critical Medicines Act, του νέου κανονισμού για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας κρίσιμων φαρμάκων στην ΕΕ.

Το τεταμένο σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία ποιες επιπτώσεις εκτιμάτε ότι θα έχει στον κλάδο σας;

Το υφεσιακό κλίμα θα έχει εξ αντανακλάσεως κάποιον αντίκτυπο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ωστόσο, εκτιμώ πως δεν θα επηρεάσει τα επενδυτικά μας σχέδια, καθώς βασίζονται σε διασφαλισμένα κίνητρα που έχουν ισχύ μέχρι το 2028.

Το γεγονός αυτό εγγυάται και την επάρκεια της χώρας μας με φάρμακα που παράγονται στα ελληνικά εργοστάσια.

Πρώτες ύλες εισαγόμενες πολλές φορές, υψηλό κόστος ενέργειας, μισθοί, τεχνολογία που απαιτείται, νέες επενδύσεις. Πού θα πάνε οι τιμές των φαρμάκων το επόμενο διάστημα για τον ασθενή;

Το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία, περιορίζοντας την ανταγωνιστικότητά της. Η ανάγκη για λήψη μέτρων είναι πλέον επιτακτική. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών σε ποσοστό 30% – 40%, καθώς και πολύ υψηλά κόστη σε σχέση με θέματα εναρμονισμού σε ζητήματα ποιότητας, διαδικασιών, γραφειοκρατίας και περιβαλλοντικής προσαρμογής. Το αντίξοο αυτό περιβάλλον ευθύνεται για τις πολλαπλές επιβαρύνσεις στην αγορά φαρμάκων. Παρ’ όλα αυτά, τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας παραμένουν οικονομικά, ακόμα και εν μέσω των σημερινών συνθηκών.

Nα έρθω στα του οίκου μας. Η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς οι υπουργικές δεσμεύσεις έχουν δοθεί αλλά ακόμη εκκρεμούν, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος στυλοβάτης της Υγείας αντί του κράτους, που θα έπρεπε να παίζει αυτόν τον ρόλο; Με τέτοια δεδομένα, πώς διαγράφεται το μέλλον των εταιρειών;

Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, υφίσταται υπέρμετρες επιβαρύνσεις με τη μορφή υπερφορολόγησης μέσω rebates και clawback. Παρ’ όλα αυτά, έμεινε όρθια, χάρη στην έντονη εξαγωγική της δραστηριότητα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2028. Σε αυτό συνέβαλε η δράση «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που έδωσε το περιθώριο για την εκκίνηση των συγκεκριμένων επενδύσεων. Παρ’ όλα αυτά, το επενδυτικό clawback είναι ένα πολύ μικρό ποσό σε σύγκριση με το ποσό που επιστρέφει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τη μορφή rebate και clawback.

Τι θέλετε από την Πολιτεία και δεν το έχετε;

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει σήμερα πάνω από 3 εκατ. Έλληνες ασφαλισμένους με ελληνικά παραγόμενα φάρμακα. Με τις επενδύσεις της έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα 5 με  6 εκατ. ασθενείς, καλύπτοντας το 60% – 70% των αναγκών Ταμείων και νοσοκομείων. Εύλογα, λοιπόν, τα ζητούμενά μας από την Πολιτεία σχετίζονται με την υιοθέτηση ενός συνολικού πλαισίου που να επενδύει σε παραγωγικές επιχειρήσεις με καινοτόμα και εξαγώγιμα προϊόντα. Από την πλευρά μας, ζητάμε ένα σταθερό πλαίσιο τριετούς συνεργασίας με την Πολιτεία, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας.

Ποια οικονομικά κίνητρα θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να δοθούν από την Πολιτεία, τα οποία ναι μεν δεν θα έλυναν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του προϋπολογισμού και της γεωμετρικής αύξησης του clawback, όμως, από την άλλη, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες βιωσιμότητας;

Τα οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν από την Πολιτεία επικεντρώνονται στα εξής: Στον περιορισμό των επιστροφών που υφίσταται ο κλάδος μας, καθώς το clawback αποτελεί μια χρηματοοικονομική «βόμβα» για τις ελληνικές βιομηχανίες που κινούνται με ίδια κεφάλαια.

Σε ένα σταθερό πλαίσιο τιμολόγησης και κλειστών προϋπολογισμών για τα παλιά οικονομικά φάρμακα. Στη διατήρηση των κινήτρων του επενδυτικού clawback. Σε κίνητρα διείσδυσης γενοσήμων οικονομικών φαρμάκων.

Θα ήθελα, τέλος, να μου εξηγήσετε το εξής: παρότι η Κυβέρνηση έχει λάβει, κατά γενική ομολογία, σημαντικά μέτρα ελέγχου της δαπάνης, αυτά δεν έχουν αποδώσει ή δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, σε ποια μέτρα χρειάζεται επαναξιολόγηση και ποιες επιπλέον παρεμβάσεις πρέπει να ληφθούν;

Ένα επιταχυνόμενο διαρθρωτικό μέτρο που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα είναι η ένταξη των συστημάτων ελέγχου, η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η ένταξη των φίλτρων και ο περιορισμός στις ενδείξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα εξής ζητήματα: Στην επιτάχυνση του ζητήματος της ψηφιοποίησης, με στόχο τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται στο σύστημα Υγείας και στο φάρμακο. Στη θέσπιση ενός δείκτη προστιθέμενης αξίας που να προβλέπει την παροχή κινήτρων για τις εταιρείες, ελληνικές και ξένες που παράγουν και επενδύουν στην Ελλάδα.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X