Blog
Blog
Η Παθολογία στο Επίκεντρο: Μεταμοσχεύσεις, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι & κρίση στελέχωσης στο 6ο Πανελ. Συνέδριο Παθολόγων

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30 ομιλητών, ανάμεσά τους διεθνείς προσωπικότητες του χώρου της Εσωτερικής Παθολογίας, πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως και τις 29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Valis του Βόλου το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ). Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και αποτέλεσε σημαντικό κόμβο ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης, θέτοντας στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Παθολογίας στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία κορυφαίων επιστημόνων όπως ο αντιπρόεδρος της UEMS (Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικών Ιατρών) Ανδρέας Παπανδρούδης και ο πρόεδρος της EFIM (European Federation of Internal Medicine) καθηγητής Γιώργος Νταλέκος, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου ενισχύοντας τη διεθνή του διάσταση. Την τελετή έναρξης χαιρέτισε διαδικτυακά ο Υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισημαίνοντας τον «κομβικό ρόλο των Παθολόγων στο σύστημα υγείας».
Μεταμοσχεύσεις και ο ρόλος-κλειδί των Παθολόγων
Ανάμεσα στις σημαντικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου ξεχώρισε η ενότητα για τις μεταμοσχεύσεις, με ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας–Ηπατολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σινάκου, ο οποίος ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο του Παθολόγου στην επιτυχία των μεταμοσχεύσεων.
Όπως επισήμανε, «η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική επιλογή για τελικού σταδίου ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων και στηρίζεται στην έγκαιρη αναγνώριση και παραπομπή των υποψηφίων ληπτών». Η συμβολή των Παθολόγων είναι ανεκτίμητη, καθώς είναι συχνά εκείνοι που διαχειρίζονται χρόνια περιστατικά και μπορούν να κατευθύνουν τους ασθενείς έγκαιρα προς τα μεταμοσχευτικά κέντρα. Η εξοικείωσή τους με την ιδέα της μεταμόσχευσης, αλλά και η ενημέρωση των ίδιων και των ασθενών για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, αναγνωρίστηκαν ως θεμέλια της επιτυχίας του εγχειρήματος.
Περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες που απειλούν τη Δημόσια Υγεία
Εκτός από τις μεταμοσχεύσεις, το συνέδριο ανέδειξε και άλλους σύγχρονους προβληματισμούς, όπως η επίδραση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στα καρδιομεταβολικά νοσήματα, οι προκλήσεις της αντιγήρανσης, καθώς και τα νέα δεδομένα για τη διαχείριση των λιπιδαιμικών διαταραχών και την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παθολόγοι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, όπου η επαγγελματική απομόνωση και η υγειονομική υποδομή είναι ιδιαίτερα προβληματικές.
Κραυγή αγωνίας για την υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών
Η δραματική υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών στις περιφερειακές δομές υγείας αποτέλεσε κεντρικό θέμα της τελετής λήξης του συνεδρίου. Όπως καταγγέλθηκε, παρά τις επίμονες ενέργειες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΠΕ, δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο.
Πόλεις όπως η Δράμα, το Ρέθυμνο, η Κως, η Σάμος, το Διδυμότειχο, η Σύρος, η Κέρκυρα, η Σπάρτη και η Κεφαλλονιά συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών όπου η έλλειψη παθολόγων έχει φτάσει σε οριακό σημείο. «Η απαξίωση της Παθολογίας πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Ευάγγελος Τούλης, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανοίξει άμεσα δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας με την επιστημονική κοινότητα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Αν δεν αποκατασταθεί άμεσα ο διάλογος της ΕΕΠΕ με την Αριστοτέλους, η κρίση στελέχωσης κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη».
Ανάπτυξη δεξιοτήτων στο επίκεντρο – POCUS και πρακτική κατάρτιση
Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά Σεμινάριο Εστιασμένης Επείγουσας Κλινικής Υπερηχογραφίας παρά την κλίνη (POCUS), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής. Στόχος ήταν η πρακτική κατάρτιση των παθολόγων σε τεχνικές που καθιστούν δυνατή τη γρήγορη, επί τόπου αξιολόγηση ασθενών σε επείγουσες συνθήκες.
Η ένταξη του σεμιναρίου στις εργασίες του συνεδρίου αντανακλά τη σταθερή προσπάθεια της ΕΕΠΕ να ενισχύσει τις δεξιότητες των Παθολόγων και να ενσωματώσει καινοτόμες πρακτικές στην καθημερινή ιατρική πράξη.
Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΠΕ κατέδειξε ότι η Παθολογία παραμένει ένας από τους πιο κρίσιμους και πολυδιάστατους κλάδους της Ιατρικής, με καθοριστικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή Φροντίδα Υγείας. Ταυτόχρονα, όμως, κατέγραψε και τις αντοχές ενός κλάδου που δοκιμάζεται καθημερινά, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για θεσμική ενίσχυση, στρατηγικό σχεδιασμό και άμεση παρέμβαση.
Πηγή: dailypharmanews.gr