Blog
Blog
78η Σύνοδος για την Υγεία: Εγκρίθηκε η Παγκόσμια Συνθήκη για τις Πανδημίες

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ψήφισαν χθες υπέρ της Παγκόσμιας Συνθήκης για τις Πανδημίες κατά τη διάρκεια της 78ης Συνόδου για την Υγεία που πραγματοποιείται στη Γενεύη. Μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, εγκρίθηκε τελικά το νομικά δεσμευτικό σύμφωνο με τις χώρες μέλη του ΠΟΥ να υποδέχονται το αποτέλεσμα με χειροκροτήματα. “Η Συνθήκη για τις Πανδημίες είναι μια νίκη για τη δημόσια υγεία, την επιστήμη και τη συνεργατική δράση. Θα διασφαλίσει ότι, συλλογικά, μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τον κόσμο από μελλοντικές απειλές πανδημίας”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Εκατόν είκοσι τέσσερις (124) χώρες ψήφισαν υπέρ, μετά την πρόταση της Σλοβακίας για ψηφοφορία τη Δευτέρα, καθώς ο σκεπτικιστής πρωθυπουργός της χώρας όσον αφορά το εμβόλιο κατά της COVID-19, ζήτησε από τη χώρα του να αμφισβητήσει την υιοθέτηση της συμφωνίας. Καμία χώρα δεν ψήφισε κατά, ενώ 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ρωσία, η Σλοβακία και το Ιράν, απείχαν. Η Συνθήκη στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια θα είναι παγκοσμίως προσβάσιμα όταν επέλθει η επόμενη πανδημία. Απαιτεί από τους συμμετέχοντες κατασκευαστές φαρμάκων να διαθέσουν ένα 20% των εμβολίων, των φαρμάκων και των δοκιμών τους στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας για να διασφαλίσουν ότι οι φτωχότερες χώρες έχουν πρόσβαση.
Η Συνθήκη που υιοθετήθηκε επίσημα χθες, Τρίτη από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη δεν θα τεθεί επίσημα σε ισχύ μέχρι να τεθεί σε διαπραγμάτευση ένα παράρτημα σχετικά με την ανταλλαγή παθογόνων, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, και στη συνέχεια τα κράτη θα πρέπει να την επικυρώσουν. Παρά τη θετική απήχηση της υπερψήφισης της Συνθήκης, αρκετοί ανησυχούν για την αποτελεσματικότητά της δεδομένου ότι οι ΗΠΑ που χρηματοδοτούσε με δισεκατομμύρια δολάρια την ανάπτυξη εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID, απέχουν πλέον από τον ΠΟΥ και δεν δεσμεύονται από την Συνθήκη.
Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές αποχώρησαν από τις συζητήσεις μετά την έναρξη της 12μηνης διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ – του μεγαλύτερου χρηματοδότη του ΠΟΥ – από τον οργανισμό, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ επέκρινε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Συνέλευση, λέγοντας ότι απέτυχε να μάθει από τα μαθήματα της πανδημίας με τη νέα συμφωνία.
Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας χαιρέτησαν τη συνθήκη ως ένα βήμα προς τη μεγαλύτερη δικαιοσύνη στην παγκόσμια υγεία, αφού τα φτωχότερα έθνη έμειναν χωρίς εμβόλια και διαγνωστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. «Περιέχει κρίσιμες διατάξεις, ειδικά ειδικά για την έρευνα και την ανάπτυξη, οι οποίες — εάν εφαρμοστούν — θα μπορούσαν να κάνουν δικαιότερη την παγκόσμια αντιμετώπιση μια μελλοντικής πανδημίας », δήλωσε στο Reuters η Michelle Childs, Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας της πρωτοβουλία Drugs for Neglected Diseases.
Ωστόσο, κάποιοι άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι η απέχει από τους αρχικούς της στόχους και ότι, χωρίς ισχυρά πλαίσια εφαρμογής, κινδυνεύει να αποτύχει σε μια μελλοντική πανδημία.
Πηγή: healthdaily.gr