Blog

ΕΛΣΤΑΤ: Η μεγάλη λίστα αναμονής ο κύριος λόγος που οι γονείς δεν κάνουν εξετάσεις στα παιδιά τους

Σύμφωνα με την έρευνα του 2024 (εισοδήματα 2023) της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών ηλικίας έως και 15 ετών, το 98,9% των παιδιών έχει πολύ καλή ή καλή υγεία.

Ωστόσο, αν και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών που χρειάζονται εξετάσεις ή θεραπεία για ένα πρόβλημα υγείας (μόλις 0,6%), ο κύριος λόγος που δεν τις κάνουν είναι η μεγάλη λίστα αναμονής, αλλά και το ότι δεν βρίσκουν έγκαιρα ραντεβού.

Τα στοιχεία για την υγεία παιδιών ηλικίας έως 15 ετών:

Μέσω της έρευνας συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες για τη γενική κατάσταση υγείας των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών και για την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ:

  • Το 20,8% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας έως 15 ετών.
  • Το 98,9% των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, ενώ το 0,6% μέτρια και το 0,5% κακή ή πολύ κακή υγεία.
  • Το 0,3% των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών περιόρισαν, λόγω προβλημάτων υγείας, τις δραστηριότητες τους για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
  • Το 45,9% του πληθυσμού σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, χρειάστηκε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του.
  • Το 0,6% του πληθυσμού σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών και χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του, δεν την έλαβε/έλαβαν.
  • Ο κύριος λόγος (87,7%) για τον οποίο το/τα παιδί/παιδιά δεν έλαβε/έλαβαν την αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία, ήταν η μεγάλη λίστα αναμονής ή το γεγονός ότι το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού ήταν πολύ αργά.
  • Το 31% του πληθυσμού σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, χρειάστηκε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του.
  • Το 3,3% του πληθυσμού σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών και χρειάστηκε οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του, δεν την έλαβε/έλαβαν.
  • Ο κύριος λόγος (84,9%), για τον οποίο το/τα παιδί/παιδιά δεν έλαβε/έλαβαν την αναγκαία οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία ήταν οικονομικός.

Πρόσβαση σε υπηρεσίες και επιδόματα

Επίσηςμ από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την πρόσβαση των νοικοκυριών σε υπηρεσίες κατ’οίκον και σε επιδόματα, προκύπτει ότι:

  • Το 38,2% του πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον μέλος που χρήζει φροντίδας κατ’ οίκον από επαγγελματίες υγείας ή παροχής υπηρεσιών φροντίδας, δεν τη λαμβάνει ή τη λαμβάνει σε μικρότερο βαθμό από αυτόν που πραγματικά χρειάζεται.
  • Ο κυριότερος λόγος εξαιτίας του οποίου μέλος/η του νοικοκυριού δεν λαμβάνει/ουν καθόλου ή στον απαιτούμενο βαθμό υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον από επαγγελματίες υγείας ή παροχής υπηρεσιών φροντίδας, ενώ τις χρειάζεται/ονται, είναι η οικονομική δυσκολία ανταπόκρισης στο σχετικό κόστος (70,9%), ακολουθούμενος από τη μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας (12%).

Φωτογραφία iStock

Πηγή: iatropedia.gr
Facebook
LinkedIn
X