Blog
Blog
Α. Βαλτάς για ΦΥΚ: «Απαράδεκτη η καθυστέρηση. Θέλουν Άδωνις και ΕΟΠΥΥ, αρνούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες»

Μίλησε για μία «μεγάλη ιστορία» που πιστεύει ότι θα προχωρήσει διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά «έχει δεσμευθεί ο Υπουργός και έχει πάρει αποφάσεις μετά από πάρα πολύ καιρό».
«Είναι μία ιστορία»», όπως είπε, «η οποία δημιουργεί μία απίστευτη ταλαιπωρία στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Φανταστείτε, 170.000 συνταγές το μήνα εκτελούνται μέσω 37 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Θα σας πω ότι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ της Αθήνας μπορεί να εκτελέσει ο ΕΟΠΥΥ στην λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι και 1000 συνταγές την ημέρα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μπορείτε να μπείτε τώρα και να δείτε ότι σε ώρα αιχμής μπορεί να έχει ουρά 140 άτομα ή να έχει αναμονή 160 λεπτά!»
Επιπλέον, όπως είπε, οι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν προλαβαίνουν να τα βγάλουν πέρα. «Υπεράνθρωποι να είναι, δέκα χέρια να έχουν δεν προλαβαίνουν» ενώ η κατάσταση στην επαρχία σε κάποιες περιοχές είναι εξαιρετικά προβληματική, αφού σύμφωνα με τον κ. Βαλτά στη Λέσβο, όπου είναι πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου υπάρχουν άνθρωποι, χρόνιοι ασθενείς, π.χ. καρκινοπαθείς που καλούνται να διανύσουν πολύ μεγάλες αποστάσεις ξοδεύοντας πολύ χρόνο και χρήμα για να φτάσουν από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και να μπορέσουν να πάρουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη. Μάλιστα, εξήγησε πως υπάρχουν περιοχές που επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω μεγάλης απόστασης από κάποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, «μαζεύει διοικητικός υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ ή διοικητικός υπάλληλος κάποιου Κέντρου Υγείας τις συνταγές, τις στέλνει με κούριερ στην αποθήκη, στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, εκεί μετά από 5, 6, 7 μέρες, ανάλογα με το πότε θα φτάσουν οι συνταγές και πότε θα εκτελεστούν, μπαίνουν σε μία κούτα όλα μαζί τα φάρμακα, γράφουν σε μία κατάσταση ότι ο τάδε ασθενής παίρνει αυτά και ο διοικητικός υπάλληλος ξεχωρίζει και δίνει αυτός τα φάρμακα! Αυτά τα πράγματα –τόνισε- είναι αδιανόητα και οφείλονται σε έναν και μοναδικό λόγο: Στο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες από τότε που φτιάχτηκαν τα κρατικά φαρμακεία, βολεύτηκαν!»
Όπως εξήγησε «οι εταιρείες, αν και τα φάρμακα που χαρακτηρίζονται ΦΥΚ δεν είναι όλα υψηλού κόστους, έχουν βάλει μέσα στα κρατικά φαρμακεία φάρμακα αξίας 10, 20, 30, 40 ευρώ, φάρμακα που δεν είναι για καρκινοπαθείς, φάρμακα για την οστεοπόρωση, φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί γλιτώνουν clawback με αυτόν τον τρόπο. Ναι αλλά δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στη θεραπεία μία εταιρεία. Μία εταιρεία είναι υποχρεωμένη αυτή τη στιγμή πρώτον να αποδεχτεί τι είναι Φάρμακο Υψηλού Κόστους, είναι υποχρεωμένη να εξυπηρετήσει έναν κόσμο που δεν μπορεί να ταλαιπωρείται. Μία εταιρεία είναι υποχρεωμένη να πει: άμα δεν θέλω να τα κάνω έτσι γιατί έτσι τα λέει το ελληνικό κράτος, παίρνω το φάρμακό μου και το αποσύρω από την Ελλάδα». Έθεσε δε το ερώτημα: «Γιατί δεν τα κάνουν αυτά και βρισκόμαστε σε μία διαπραγμάτευση εδώ και ένα χρόνο, να θέλει ο Υπουργός, να θέλει ο ΕΟΠΥΥ και να αρνούνται να εξυπηρετήσουν μία κατάσταση;»
Ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι, όταν κάποτε ο ίδιος «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος με πήρε εμένα προσωπικά και μου ζήτησε για ένα χρόνο, για ένα χρόνο, να δώσουμε μία κατηγορία φαρμάκων (σ.σ. Υψηλού Κόστους) δωρεάν μέσω των φαρμακείων μας, εγώ είπα “ναι“ και μάλιστα είχα και προβλήματα με τους συναδέλφους γιατί (σ.σ. υπήρχε η πρόβλεψη ότι) μετά από ένα χρόνο θα εξυπηρετούσαμε τον κόσμο με μία αμοιβή. Ξέρετε ότι περάσαν από τότε 6 χρόνια και εξαιτίας της άρνησης των εταιριών δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε έναν κόσμο ο οποίος ταλαιπωριέται;».
Η ένταση με την οποία εκφράστηκε ο κ. Βαλτάς για το θέμα των ΦΥΚ κατά των φαρμακευτικών εταιρειών φαίνεται πως πλέον έχει κορυφωθεί λόγω της κρίσιμης φάσης που βρίσκεται η όλη συζήτηση και όπου παρά τις προσπάθειες, οι εταιρείες, όπως υποστηρίζει, εξακολουθούν να αντιδρούν και να κωλυσιεργούν. Έτσι πολύ πρόσφατα «που καταλήξαμε να τα πάρουμε (σ.σ. τα ΦΥΚ στα φαρμακεία) διευκολύνοντάς τους όχι να τα αγοράζουμε και να τα πουλάμε, ζητήθηκε (σ.σ. κ μέρους των φαρμακοποιών) από τον Υπουργό να κάνουν (σ.σ. οι φαρμακευτικές εταιρίες) την μεταφορά –όπως μεταφέρουν τα φάρμακα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως τα μεταφέρουν στις φαρμακαποθήκες, έτσι να τα μεταφέρουν- και στα φαρμακεία. Και αρνήθηκαν το κόστος της μεταφοράς!!! Δικαιολογήθηκαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το κόστος των 5 ευρώ, δεν έχουν μηχανογραφικό σύστημα με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο ΕΟΠΥΥ να κάνει δικό του σύστημα διανομής των φαρμάκων. Και ρωτώ. Είναι δυνατόν;
Πηγή: dailypharmanews.gr