Blog
Blog
Από ποια νοσοκομεία ξεκινά η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας με SMS

Ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς, πρόκειται να ξεκινήσει σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε λίγες μέρες μέσα στο Μάιο, με την πρώτη φάση να αφορά μόνο ενήλικες ασθενείς άνω των 18 ετών που νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο. Η διαδικασία δεν αφορά στην παρούσα φάση ψυχιατρικούς, παιδιατρικούς και ογκολογικούς ασθενείς. Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός τριμήνου από την εφαρμογή του, το σύστημα θα αξιολογηθεί, θα γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και στη συνέχεια, μετά τις απαιτούμενες προσαρμογές θα επεκταθεί σε ειδικές κατηγορίες νοσοκομείων, όπως τα Παιδιατρικά και τα Ογκολογικά, αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.΄
Η συμμετοχή στην αξιολόγηση προϋποθέτει τη συναίνεση του ασθενούς
Τι ακριβώς αφορά όμως αυτό το σύστημα αξιολόγησης και που έχει βασιστεί; Τρεις ημέρες μετά την έξοδό του από νοσοκομείο, ο ασθενής θα λαμβάνει στο κινητό του ένα SMS που θα περιλαμβάνει έναν μοναδικό υπερσύνδεσμο. Μέσω αυτού θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα αξιολογεί την εμπειρία της νοσηλείας του, ανώνυμα. Παρότι ο υπερσύνδεσμος συνδέεται με τα στοιχεία της νοσηλείας, ώστε να διασφαλίζεται ότι συμπληρώνεται μόνο από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, η ανωνυμία των συμμετεχόντων προστατεύεται πλήρως. Ο υπερσύνδεσμος θα παραμένει ενεργός για ορισμένο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στον ασθενή να απαντήσει με άνεση. Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι προαιρετική και προϋποθέτει την προηγούμενη συναίνεση του ασθενούς.
Βασισμένο σε διεθνή μεθοδολογία που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ
Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο εργαλείο αξιολόγησης στηρίζεται στη διεθνή μεθοδολογία των PREMs (Patient-Reported Experience Measures), τα οποία έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ και καταγράφουν την εμπειρία του ασθενούς από τις υπηρεσίες που έλαβε, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας. Η προσέγγιση αυτή εστιάζει σε τομείς όπως η επικοινωνία, η οργάνωση, η καθαριότητα και η στήριξη κατά την έξοδο, με βάση το πώς τα βίωσε ο ίδιος ο ασθενής. Το σύστημα έχει διαμορφωθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του ΕΣΥ, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες πρακτικές, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες των δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα.
Ποιες είναι οι 7 θεματικές ενότητες της αξιολόγησης
Όσον αφορά το ερωτηματολόγιο θα αποτελείται από 32 ερωτήσεις, κοινές για όλα τα νοσοκομεία, και θα καλύπτει βασικούς άξονες της νοσοκομειακής εμπειρίας. Είναι οργανωμένο σε επτά θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν: την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες, την οργάνωση και τον συντονισμό της φροντίδας, την ποιότητα φροντίδας και τη συμπεριφορά του προσωπικού ( με έμφαση στην επικοινωνία, την ευγένεια και την εμπιστοσύνη) τη συμμετοχή του ασθενούς στη λήψη αποφάσεων, την καθαριότητα και την υγιεινή του χώρου, την υποστήριξη κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, καθώς και τη γενική αξιολόγηση της εμπειρίας.
Πώς θα γίνεται η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης
Οι απαντήσεις των ασθενών θα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω ειδικά διαμορφωμένης διαδικασίας, η οποία διασφαλίζει ότι η πρόσβαση στα δεδομένα είναι αυστηρά περιορισμένη σε εξουσιοδοτημένους φορείς όπως είναι τα νοσοκομεία, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και το Υπουργείο Υγείας. Τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν τις απαντήσεις, να εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές που χρειάζονται ενίσχυση και να σχεδιάζουν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες θα έχουν μια ευρύτερη εικόνα της ποιότητας φροντίδας στις μονάδες της ευθύνης τους, υποστηρίζοντας τις με στρατηγικές ενέργειες όπου αυτό είναι απαραίτητο. Το Υπουργείο Υγείας, με τη σειρά του, θα αξιοποιεί τα συγκεντρωτικά δεδομένα για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων πολιτικών, στοχεύοντας στη συνολική αναβάθμιση του ΕΣΥ.
«Επιδιώκουμε να θεμελιώσουμε μια νέα κουλτούρα αξιολόγησης

Τι ευελπιστείτε να αλλάξει στο ΕΣΥ και μετά από πόσο καιρό από την εφαρμογή του νέου εργαλείου αξιολόγησης, ρωτήσαμε τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη: «Ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το εργαλείο αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς αναμένεται να συμπεριλάβει την χώρα μας στη λίστα χωρών του ΟΟΣΑ με τις βέλτιστες πρακτικές χρήσης των PREMs (patient-reported experience measures – δείκτες που αποτυπώνουν την εμπειρία του ασθενή από τη θεραπευτική διαδικασία). Κάθε νοσοκομείο θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, προσαρμόζοντας τις παρεμβάσεις του στις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετεί. Έτσι, το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως ένα δυναμικό εργαλείο άμεσης ανταπόκρισης και συνεχούς βελτίωσης, επιτρέποντας την ταχεία αντιμετώπιση αδυναμιών και την προώθηση καλών πρακτικών.
Ταυτόχρονα, σε κεντρικό επίπεδο, προβλέπεται η ανάλυση των πρώτων αποτελεσμάτων εντός του πρώτου τριμήνου, ώστε να διαμορφωθούν οριζόντιες πολιτικές που θα ενισχύσουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας συνολικά».
Μέσω αυτής της διαδικασίας, επιδιώκουμε να θεμελιώσουμε μια νέα κουλτούρα αξιολόγησης, διαφάνειας και λογοδοσίας, με τελικό αποδέκτη τον πολίτη και βασικό γνώμονα τη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς, καταλήγει η ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας.
Πηγή: dailypharmanews.gr