Blog
Blog
Δασμοί Τραμπ: Θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος για τους ασθενείς και να επιδεινώσουν τις ελλείψεις φαρμάκων

Οι προγραμματισμένοι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα φαρμακευτικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν ευρείες συνέπειες για τους φαρμακοποιούς και τους Αμερικανούς ασθενείς, τονίζουν οι ειδικοί. Οπως επισημαίνουν, αυτοί θα μπορούσαν να διαταράξουν τη σύνθετη φαρμακευτική αλυσίδα εφοδιασμού, να αυξήσουν τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ και να επιδεινώσουν τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων.
«Είμαστε ήδη σε μια κατάσταση όπου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι οικονομικά προσιτά σε πολλούς», ανέφερε η Mariana Socal, καθηγήτρια πολιτικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ήδη έχει αναφέρει ότι οι δασμοί στα φάρμακα θα ενθαρρύνουν τις φαρμακοβιομηχανίες να μεταφέρουν τις παραγωγικές δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ σε μια εποχή που η εγχώρια παραγωγή έχει συρρικνωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Eli Lilly, η Bristol Myers Squibb και η AbbVie, μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση από άλλες όσον αφορά τους δασμούς, επειδή λειτουργούν μεγάλα εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ από ό,τι διεθνώς, δήλωσε ο αναλυτής της TD Cowen, Steve Scala, ενώ και η πλειονότητα των τοποθεσιών τους που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή των δραστικών συστατικών βρίσκονται επίσης στις ΗΠΑ.
Στον αντίποδα, μάλλον βρίσκονται η Novartis και η Roche, καθώς οι παραγωγικές τους εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ είναι μικρές, ενώ αγοράζουν διεθνώς και τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούν στα σκευάσματά τους.
Ο αντίκτυπος των δασμών θα είναι διαφορετικός ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου, είπαν οι ειδικοί.
Οι κατασκευαστές ήδη φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να πιεστούν περισσότερο από τους δασμούς, σύμφωνα με τον Arda Ural, επικεφαλής της EY Americas Life Sciences.
Αυτά τα φάρμακα, τα οποία είναι γενικά πολύ πιο προσιτά για τους ασθενείς, έχουν πολύ χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από τα επώνυμα φάρμακα και συχνά βασίζονται σε συστατικά που παράγονται στην Κίνα και την Ινδία, επομένως οι δασμοί θα μπορούσαν να αναγκάσουν ορισμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων να εγκαταλείψουν εντελώς την αγορά των ΗΠΑ.
Οι φαρμακευτικοί δασμοί θα μπορούσαν τελικά να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει το υψηλό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πληρώνουν περίπου δύο έως τρεις φορές περισσότερα χρήματα για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τους ανθρώπους σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με μια έκθεση του 2024 από τη RAND.
Οι ελλείψεις φαρμάκων θα μπορούσαν να επιδεινωθούν
Σήμερα, υπάρχουν 270 ελλείψεις ενεργών φαρμάκων στις ΗΠΑ, οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες τα τελευταία τρία τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Φαρμακοποιών Συστημάτων Υγείας.
Ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων θα είναι πιθανότατα πιο ευάλωτες σε ελλείψεις από άλλες, εάν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, δήλωσε η Marta Wosińska, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Πολιτικής Υγείας του Ινστιτούτου Brookings.
Τα γενόσημα στείρα ενέσιμα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται συνήθως στα νοσοκομεία, είναι ήδη πιο επιρρεπή σε ελλείψεις και αντιμετωπίζουν επίμονα προβλήματα εφοδιασμού εδώ και χρόνια. Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα όπως φυσιολογικό ορό, φάρμακα χημειοθεραπείας για τον καρκίνο και λιδοκαΐνη, η οποία χρησιμοποιείται για να μουδιάσει τον πόνο.
Τα γενόσημα στείρα ενέσιμα έχουν πολύπλοκες διαδικασίες παραγωγής και χαμηλά περιθώρια κέρδους, τα οποία θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους παραγωγούς τους να απορροφήσουν τις αυξήσεις κόστους που προκαλούνται από τους δασμούς.
Οι κατασκευαστές αυτών των ενέσεων έχουν επίσης περιορισμένη δυνατότητα να μετακυλίσουν αυξήσεις κόστους λόγω ορισμένων συμβάσεων με τους λεγόμενους οργανισμούς ομαδικών αγορών που κλειδώνουν τις τιμές αλλά όχι την ποσότητα αυτού που αγοράζουν και οι συμβάσεις τους με κατασκευαστές γενικά διαρκούν ένα έως τρία χρόνια.
Τα γενόσημα φάρμακα από του στόματος αντιμετωπίζουν ομοίως χαμηλά περιθώρια κέρδους, αλλά η παρασκευή τους είναι λιγότερο περίπλοκη και η αγορά είναι πιο ανταγωνιστική. Αυτά περιλαμβάνουν κοινά χάπια όπως στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη, πολλαπλά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και μετφορμίνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Τα ακριβά φάρμακα θα μπορούσαν να γίνουν ακριβότερα
Ο αντίκτυπος των τιμολογίων στα ακριβά επώνυμα φάρμακα, τα οποία διαθέτουν προστασία ευρεσιτεχνίας και δεν αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από τα γενόσημα φάρμακα, θα είναι πολύ διαφορετικός, είπαν ορισμένοι ειδικοί.
«Τα επώνυμα προϊόντα κατασκευάζονται ήδη κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ σε ποσοστό περίπου 50%, και η κύρια εισαγωγή γίνεται από την Ευρώπη σε περίπου 35%», δήλωσε η Ural της EY.
Υπάρχει «λίγη έως καθόλου παραγωγή» αυτών των φαρμάκων στην Κίνα ή την Ινδία, είπε. Ωστόσο, τα επώνυμα φάρμακα έχουν συνήθως υψηλότερα περιθώρια κέρδους και πιο σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού από τα γενόσημα φάρμακα. Αυτό καθιστά τους επώνυμους κατασκευαστές σε καλύτερη θέση για να απορροφούν υψηλότερα κόστη από τα τιμολόγια ή να τα μεταβιβάζουν στους πληρωτές – και τελικά, στους καταναλωτές.
‘Αρα με τους δασμούς, το ερώτημα είναι, πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στα επώνυμα προϊόντα.
Οι ασθενείς πιθανότατα θα παρατηρήσουν υψηλότερες τιμές για επώνυμα φάρμακα περισσότερο από ό,τι αυξήσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, είπε η Wosińska. Μια αύξηση της τιμής ενός επώνυμου φαρμάκου θα μεταφραζόταν άμεσα σε υψηλότερες δαπάνες από την τσέπη για άτομα σε εμπορικά ασφαλιστικά προγράμματα υψηλής έκπτωσης ή με υψηλά ποσοστά συνασφάλισης, σημείωσε.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα είναι οι δασμοί του Τραμπ. Αλλά ένας ασθενής με ποσοστό συνασφάλισης 20% θα μπορούσε να δει τα μηνιαία από την τσέπη του έξοδα να αυξάνονται εάν επιβληθούν δασμοί, καθώς το μερίδιό του στο κόστος συνδέεται άμεσα με την τιμή του επώνυμου φαρμάκου.
Αντίθετα, τα γενόσημα φάρμακα έχουν ήδη χαμηλότερες τιμές, επομένως «ακόμα και αν ένα φάρμακο με κόστος 3 δολ. αυξηθεί κατά 25%, αυτό δεν θα είναι κάτι σημαντικό, ανέφερε η Wosińska, προσθέτοντας ότι πολλοί ασθενείς έχουν ασφαλιστικά προγράμματα με σταθερή συνδρομή για αυτά τα φάρμακα.
Το ερώτημα είναι αν οι κατασκευαστές θα θελήσουν να αυξήσουν τις τιμές, καθώς αντιμετωπίζουν σφοδρή αντίδραση από ασθενείς και το κράτος για τη χρέωση υψηλότερων τιμών στα φάρμακα στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Σε έκθεση, της 28ης Μαρτίου, ο αναλυτής της Evercore ISI, Umer Raffat είπε ότι άκουσε από πολλούς Διευθύνοντες Συμβούλους φαρμακευτικών εταιρειών να αναφέρουν ότι «ίσως πρέπει να μεταφέρουν μέρος του αντίκτυπου [από τους δασμούς] στην τιμή.
Ωστόσο, είπε ότι κάτι τέτοιο θα εντείνει την κριτική για τις υψηλότερες τιμές πολλών φαρμάκων στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια για να ενισχύσουν την αμερικανική παραγωγή. Φέτος, η Eli Lilly και η Johnson & Johnson ανακοίνωσαν νέες εγχώριες μεταποιητικές επενδύσεις αξίας 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.
Από την άλλη, μετά την εξαγγελία δασμών, οι ίδιες αυτές εταιρείες έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για τις επιπτώσεις. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eli Lilly, Ντέιβ Ρικς με τους δασμούς αναγκαστικά θα κάνουμε συμβιβασμούς μέσα στις δικές μας εταιρείες και συνήθως, αυτές θα είναι μείωση του προσωπικού ή περιορισμοί στην έρευνα και ανάπτυξη.
Πηγές:
.cnbc