Blog
Blog
Συνέντευξη της Ελισάβετ Προδρόμου (BMS) στο Woman Power του healthmag

1) Κυρία Προδρόμου είστε η Γενική Διευθύντρια της BMS Ελλάδας. Μιλήστε μας για την πορεία σας στον κλάδο του φαρμάκου έως σήμερα. Το γεγονός ότι είστε γυναίκα αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην επαγγελματική σας εξέλιξη;
Η αποφοίτηση μου από την Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βρίσκει μπροστά σε διαφορετικά σταυροδρόμια και επαγγελματικές επιλογές, όπως κάθε νέος επαγγελματίας που αρχίζει να χαρτογραφεί τα πρώτα βήματα της καριέρας του.
Η επιλογή του pharma industry αρχίζει να διαφαίνεται εξαιρετικά ελκυστική αρχικά σε εταιρείες εγχώριας παραγωγής στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, ποιοτικό έλεγχο και κανονιστικές υποθέσεις και στη συνέχεια στην πολυεθνική βιομηχανία σε θέσεις αυξανόμενης ευθύνης και αρμοδιοτήτων.
Από το 2008, υπηρετώ την BMS Ελλάδας σε συνδυασμό με την ειδίκευση μου στη Στρατηγική Ηγεσία και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε πολλαπλές θέσεις ευθύνης όπως στο τμήμα των κανονιστικών υποθέσεων, στο market access αλλά και στις επιχειρησιακές μονάδες της Ογκολογίας και Αιματολογίας και από το 2017 στη θέση της Γενικής Διεύθυνσης. Κάθε ρόλος ένα ταξίδι, κάθε αλλαγή μια πρόκληση αλλά και μια επανεκκίνηση, μία αφορμή για νέα γνώση, νέες εμπειρίες, νέες διαδρομές.
Συχνά μου απευθύνουν την ερώτηση αν η πορεία μου ήταν δυσκολότερη από αυτή που θα είχε ένας άντρας συνάδελφός μου. Άρχισα να διεκδικώ τη θέση μου στην εργασιακή εξέλιξη σε δεκαετίες οι οποίες βρήκαν τις γυναίκες να εργάζονται αλλά όχι να διεκδικούν υψηλές θέσεις στην ιεραρχία, να εντάσσονται σε μία νέα εργασιακή κουλτούρα πέρα από παραδοσιακά μοντέλα, αλλά ταυτόχρονα να έρχονται αντιμέτωπες με μια σειρά κοινωνικών διλλημάτων όπως «καριέρα ή οικογένεια?», να εκπαιδεύονται για τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας ή να είναι πρόθυμες να αναπτυχθούν αλλά να βρίσκονται κάτω από το βάρος μίας αλυσίδας στερεότυπων που πολλές φορές δεν τους επέτρεπε να τις εμπιστευτούν αρκετά.
Αυτό που έχω αποκομίσει διαχρονικά σαν συμπέρασμα από την εμπειρία αυτών των ετών είναι ότι δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο, δεν υπάρχει αντρική ή γυναικεία επιτυχία, η επιτυχία είναι μόνο θέμα επιμονής, ολιστικής αντίληψης, στοχοπροσήλωσης, και προσαρμοστικότητας στην αλλαγή. Αυτά θα πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ηγέτη όχι το φύλο του.
H επιτυχία είναι μόνο θέμα επιμονής, ολιστικής αντίληψης, στοχοπροσήλωσης, και προσαρμοστικότητας στην αλλαγή. Αυτά θα πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ηγέτη όχι το φύλο του.
2) Ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση της γυναίκας στη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας;
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε σύγχρονες δυτικές κοινωνίες που οι γυναίκες διεκδικούν, αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις στον φαρμακευτικό κλάδο και συμβάλλουν δυναμικά στη διαμόρφωσή του, σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες που η γυναίκα δεν έχει καν αποκτήσει στοιχειώδη κοινωνική δικαίωση πριν φτάσει να διεκδικεί την επαγγελματική της ισότητα.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι ισοτιμίας ώστε να μπορούμε να πούμε ότι για κάθε γυναίκα το προσωπικό της ταξίδι είναι μόνο θέμα προσωπικής επιλογής και καθόλου θέμα στερεοτύπων, περιορισμών, αποκλεισμών; Η απάντηση είναι έχουμε προχωρήσει πολύ αλλά έχουμε ακόμα απόσταση να διανύσουμε.
Η “γυάλινη οροφή” υφίσταται, εμποδίζοντας πολλές ταλαντούχες γυναίκες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας. Στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας, οι γυναίκες αποτελούν μία ‘συντριπτική μειοψηφία’.
Ασφαλώς υπάρχει υστέρηση ως προς την αναλογία ανδρών και γυναικών στις θέσεις γενικών διευθυντών σε φαρμακευτικές εταιρείες, αν και θα πρέπει να μιλάμε με όρους αξιολόγησης και όχι ποσοστώσεων αλλά την ίδια στιγμή είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το κενό συνεχώς θα καλύπτεται ώστε να υπάρχουν όροι απόλυτης ισοτιμίας.
3) Μιλήστε για το εργασιακό περιβάλλον στη BMS Ελλάδος. Στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας ποιο είναι το ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης; Πόσο ψηλά στη εταιρική ατζέντα είναι οι ιδέες της συμπερίληψης, της ενδυνάμωσης και της ισότητας;
Η δραστηριότητά μας καθορίζεται από αξίες όπως αλληλοσεβασμός, έμφυλη ισότητα και αξιοκρατία. Δημιουργούμε συνθήκες, ώστε να συνεργαζόμαστε άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία. Προάγουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά, πέραν των ποσοτικών, που αποτελούν προστιθέμενη αξία για τους εργαζομένους. Θέλουμε να εμπνέουμε εμπιστοσύνη, να επιτύχουμε αρμονία στη συνεργασία και ίσες ευκαιρίες για όλους, με γνώμονα την πρόοδο των εργαζομένων και σεβασμό στις ανάγκες και στις φιλοδοξίες τους.
Μετασχηματίζουμε την αξιοκρατία σε πράξεις. Στη διαδικασία πρόσληψης ενσωματώνουμε αξιακά κριτήρια ανάπτυξης των εργαζομένων. Πέρυσι, το 20% των εργαζομένων έλαβε προαγωγή ή νέα θέση εργασίας. Έχουμε πολλά παραδείγματα στελεχών μας που ενώ βρίσκονται λίγα χρόνια στην εταιρεία είναι ήδη στην διοικητική ομάδα. Τα στελέχη μας μετακινούνται μέσα στην εταιρεία λαμβάνουν ευκαιρίες και εμείς είμαστε εδώ σχεδιάζοντας μαζί τους την επόμενη μέρα.
Θέλουμε οι γυναίκες μας να ανελιχθούν ισότιμα σε όποιο επίπεδο σταδιοδρομίας επιθυμούν. Να σημειώσουμε επίσης το γεγονός πως τo 60% των συναδέλφων είναι γυναίκες αξιολογώντας την ένταξή τους στην εταιρεία ή σε ανώτερες διοικητικές θέσεις όχι σύμφωνα με το φύλο αλλά πάντα σύμφωνα με τη δυναμική ή τις δεξιότητές τους. Για το λόγο αυτό ήταν εξαιρετικά τιμητική η πρόσφατη διάκριση της εταιρείας μας στην πρώτη θέση της διαδικασίας Great Place to Work for Women, για δεύτερη χρονιά.
Προάγουμε την ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής, μέσω εργασίας από το σπίτι για το 50% των εργάσιμων ημερών.
Οι γυναίκες της BMS έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο, το Bristol Network of Women (B-NOW), αναδεικνύοντας την πολυμορφία των φύλων, την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη ως κεντρικό στοιχείο της κουλτούρας μας. Παράλληλα, δεσμευόμαστε να αξιολογούμε καινοτόμες ιδέες και να αναπτύσσουμε ταλέντα μέσω της πλατφόρμας συνεργασίας «CLIMB» (Cultivating Leadership in Millennials and Beyond), ενώ διοργανώνουμε ανά τακτά διαστήματα εσωτερικές εκδηλώσεις οι οποίες από θεματική άποψη, τοποθετούν στο επίκεντρο έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη και η ενδυνάμωση, σε μια προσπάθειά μας να καλλιεργήσουμε και μια εργασιακή κουλτούρα προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, δρούμε οργανώνοντας ενέργειες σε πυλώνες όπως η αναπηρία (ορατές και αόρατες), ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου, η ηλικία, η ψυχική και σωματική υγεία κ.α.
Οι γυναίκες της BMS έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο, το Bristol Network of Women (B-NOW), αναδεικνύοντας την πολυμορφία των φύλων, την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη ως κεντρικό στοιχείο της κουλτούρας μας.
4) Ποιες θεωρείτε πως είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εργασία τους σήμερα και πώς θα τις αντιμετωπίζατε; Ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν για την ενδυνάμωση των γυναικών στον χώρο εργασίας;
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, απόρροια εμπεδωμένων προκαταλήψεων που ανατρέφουν γενεές γυναικών και ανακόπτουν την ελεύθερη βούληση ή τις επιλογές μας συνειδητά ή ασυνείδητα, ιδιαίτερα όταν αγγίζουμε το δίλημμα, καριέρα ή οικογένεια. Πολλές γυναίκες έχουμε βιώσει εμπόδια και καταστάσεις όπου πρέπει να αποδείξουμε διπλά την αξία μας. Στιγμές που πρέπει να οπλιστούμε με δύναμη και αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσουμε όσα επιθυμούμε και αξίζουμε. Η συνθήκη αυτή με πεισμώνει, για να πετύχουμε περισσότερα.
Η διαμόρφωση ισότιμων ευκαιριών καριέρας και η εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικών και προσωπικών επιλογών, είναι ηθική μας υποχρέωσή μας αλλά και στρατηγική προτεραιότητα για να απελευθερώσουμε δυνάμεις καινοτομίας, δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας. Αν θέλουμε δικαιοσύνη και ισότητα, τότε πρέπει να ‘παίζουμε’ με τους ίδιους κανόνες, ‘κυνηγώντας’ αντίστοιχους στόχους, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλου ταυτοτικού χαρακτηριστικού.
Οι χαμηλότερες οικονομικές αποδοχές και η υποεκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις, παραμένουν ένα στοίχημα. Πρέπει να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές θεσπίζοντας τη διαφάνεια στις αμοιβές και στις προαγωγές με αξιοκρατικά κριτήρια.
Ειδική μέριμνα απαιτείται για την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικά για τις μητέρες, καθώς καλούνται να αναλάβουν δυσανάλογα μεγαλύτερο μερίδιο των οικογενειακών υποχρεώσεων.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες αισθάνονται ασφαλείς και υποστηριζόμενες, να εκφράζονται ελεύθερα, να αναλαμβάνουν ρίσκα και να διεκδικούν. Νέες προκλήσεις φέρνει μαζί της και η νέα ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας ψηφιακή ανισότητα. Πρέπει να επενδύσουμε σε προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης, mentoring, ανάπτυξης ηγεσίας και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σε δίκτυα επιρροής, δημιουργώντας διαύλους ανταλλαγής εμπειριών και διεκδίκησης συστάσεων.
Όλο και περισσότερο οι γυναίκες υιοθετούν μια πιο δυναμική στάση ζωής, διεκδικώντας ευκαιρίες που τους αξίζουν αποτελώντας με αυτό τον τρόπο πρότυπα και παραδείγματα για τις νεότερες γενιές γυναικών να ονειρεύονται, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να γίνουν οι ηγέτες του αύριο.
Πάντως αν συμβούλευα κάτι άλλες γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν τη δική τους θέση στους χώρους εργασίας και στο επιχειρείν, θα έλεγα ότι οι ενοχές και τα διλήμματα δεν βοηθούν. Μπορούμε να κάνουμε ότι επιθυμούμε με προσπάθεια και προγραμματισμό.
Στην BMS είμαστε υπέρμαχοι της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσεων, ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, για περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής.
5) Η BMS είναι μία εταιρεία προσηλωμένη στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε για το μέλλον και ποιοι παράγοντες αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίησή τους;
Η BMS πρωτοπορεί, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες υγείας για να αναπτύξει καινοτόμες θεραπείες που αλλάζουν το θεραπευτικό τοπίο σε σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως στους συμπαγείς και αιματολογικούς όγκους, στη θαλασσαιμία, στην πολλαπλή σκλήρυνση, στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδη κολίτιδα, βελτιώνοντας τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών σε 85 χώρες, και στην Ελλάδα.
Η προσήλωσή μας στην κλινική έρευνα παράγει πολύτιμες απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα για τις δυνατότητες των υπό μελέτη θεραπειών. Το 2023 επενδύσαμε $9,3 δις στην έρευνα, σε 40 θεραπευτικές κατηγορίες και 55 νέα μόρια, παγκοσμίως, ενώ έως το 2030 αναμένουμε 40 νέες θεραπείες. Στην Ελλάδα, επενδύουμε, εξίσου, στην κλινική έρευνα με 47 μελέτες υπό εξέλιξη στην ογκολογία, στην αιματολογία, στην ανοσολογία και στα καρδιαγγειακά νοσήματα, με συμμετοχή 1.050 ασθενών.
Με αφοσίωση στην ογκολογία συνεργαζόμαστε με επιστημονικούς και κοινωνικούς εταίρους για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο ώστε να μετουσιωθεί σε απτές πράξεις για κάθε Έλληνα ασθενή. Παράλληλα, πρωταγωνιστούμε σε μία συμμαχία φορέων, ώστε η πιλοτική λειτουργία της κλινικής Επιζώντων Καρκίνου στο νοσοκομείο «Αττικόν» να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη λειτουργία αντίστοιχων κλινικών, πανελλαδικά, με στόχο την ολιστική φροντίδα των ογκολογικών ασθενών.
Όλα αυτά σε ‘πείσμα’ των όχι εύκολων εποχών, που βιώνουμε. Οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών, το 2023 εκτροχιάστηκαν, αγγίζοντας το 79% για τα νοσοκομειακά σκευάσματα, δημιουργώντας, έτσι, «ασθενείς δύο ταχυτήτων», με το κράτος να καλύπτει την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, για μόλις 2 στους 10 χρόνιους ασθενείς.
Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις. Να αυξηθεί ο δημόσιος προϋπολογισμός φαρμάκου βάσει τεκμηριωμένων αναγκών του πληθυσμού και να ελεγχθεί η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με Αρχή «το σωστό φάρμακο, στον σωστό ασθενή, στη σωστή στιγμή». Πρέπει να εφαρμόσουμε δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, να διευρύνουμε τη διείσδυση γενοσήμων, να αρθεί η προστασία τιμών σε κατηγορίες προϊόντων, να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση της συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.
Στην BMS είμαστε υπέρμαχοι της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσεων, ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, για περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής.
Πηγή: healthmag.gr