Blog

Έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: Το «φακελάκι» ζει και βασιλεύει – Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη διαφθορά

Και 9 στους 10 πιστεύουν ότι υπάρχει ανοχή της ελληνικής κοινωνίας στη διαφθορά. Μάλιστα το 38% των περιστατικών διαφθοράς που υπέπεσε στην αντίληψη των πολιτών το τελευταίο έτος, αφορούσε «φακελάκι»/επιτάχυνση της διαδικασίας. Σε ποσοστό 82% παραδέχονται ότι δεν κατήγγειλαν περιστατικό διαφθοράς που υπέπεσε στην αντίληψή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν ένας στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους (ποσοστό 29%) αναφέρουν ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιο περιστατικό διαφθοράς στην υπηρεσία τους.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε τον Νοέμβριο του 2024, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σχετικά με τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών απέναντι στη διαφθορά, την καταπολέμησή της, τη γνώση που έχουν για το έργο, την αποστολή και τις δράσεις της Αρχής, τον βαθμό ανοχής τους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και την πρόθεσή τους να προβούν σε σχετική καταγγελία. Στο πλαίσιο της έρευνας, εξειδικευμένες ερωτήσεις είχαν ως αποδέκτες αποκλειστικά δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο την καταγραφή των απόψεών τους σχετικά με την ΕΑΔ και την προσωπική τους εμπειρία ως δημόσιοι λειτουργοί σε περιστατικά διαφθοράς. Ακολουθούν τα κυριότερα συμπεράσματα:

ΠΟΛΙΤΕΣ

6 στους 10 γνωρίζουν την ΕΑΔ, με 2 στους 3 να δηλώνουν ότι γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλλουν ανώνυμη καταγγελία για περιστατικά διαφθοράς στην Αρχή.

4 στους 10 δήλωσαν ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιο περιστατικό διαφθοράς τους τελευταίους 12 μήνες, με 2 στους 5 να αναφέρουν τον τομέα της υγείας και τα νοσοκομεία ως πεδίο εμφάνισης των περιστατικών αυτών.

82% αναφέρουν ότι δεν κατήγγειλαν το περιστατικό διαφθοράς που υπέπεσε στην αντίληψή τους.

84% θεωρούν ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς σε «πολύ μεγάλο» ή σε «αρκετά μεγάλο» βαθμό στην Ελλάδα.

90% πιστεύουν ότι υπάρχει ανοχή της ελληνικής κοινωνίας στη διαφθορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

80% γνωρίζουν την ΕΑΔ με το 69% αυτών να αναφέρουν ότι γνωρίζουν τις αρμοδιότητές της.

29% αναφέρουν ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιο περιστατικό διαφθοράς στην υπηρεσία τους, με το 33% αυτών να αναφέρονται σε περιστατικό χρηματισμού.

59% όσων δηλώνουν ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή τους περιστατικό διαφθοράς στην υπηρεσία τους, αναφέρουν ότι δεν το κατήγγειλαν, ενώ 26% αυτών δήλωσαν ότι προχώρησαν σε καταγγελία στον ιεραρχικά ανώτερό τους.

Πηγή: healthview.gr
Facebook
LinkedIn
X