Blog
Blog
Κ. Μητσοτάκης: “Θέλουμε κάθε ευρώ του φορολογούμενου πολίτη να αξιοποιείται για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος”
Ο πρωθυουργός ξεκίνησε την ανάρτηση, λέγοντας: “Και το 2025 θα συνεχίσουμε με ρεαλισμό, με σχέδιο και σκληρή δουλειά να αντιμετωπίζουμε χρονίζουσες παθογένειες και να αίρουμε εμπόδια στην οικονομία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, αλλάζοντας προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών και οδηγώντας την Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα… Το 2025 περιλαμβάει συνολικά 18 μειώσεις φόρων και βαρών, καθώς και 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, με δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μεταξύ άλλων, θυμίζω, απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη επιπλέον 132.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ”, ενώ τόνισε πώς οι εφημερίες των γιατρών θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 22%.
Ανφορικά με την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, είπε: “Λίγο πριν την εκπνοή του 2024, όπως είχαμε δεσμευτεί, παρουσιάσαμε την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε γονείς και ανήλικους, προωθώντας την υπεύθυνη και λελογισμένη χρήση του διαδικτύου. Λέγοντας υπεύθυνη χρήση, φυσικά, δεν εννοούμε μη χρήση, ούτε καθολική απαγόρευση, αλλά προστασία των νέων από βλαβερό περιεχόμενο και εθιστικές πρακτικές που επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική τους ωρίμανση, την απόκτηση γνώσεων και την ψυχική τους υγεία. Από την προπερασμένη Δευτέρα λειτουργεί η πλατφόρμα https://parco.gov.gr, παρέχοντας οδηγίες στους γονείς για τη χρήση του γονικού ελέγχου που θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά τους. Στα υπάρχοντα εργαλεία θα προστεθεί η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία θα είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση τον προσεχή Απρίλιο. Είναι το «ψηφιακό πορτοφόλι» των παιδιών που θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet του γονέα και εκεί θα διατίθενται με απλό τρόπο διάφοροι γονικοί έλεγχοι. Και σε ρυθμιστικό επίπεδο, καθιερώνονται τα 15 έτη ως ηλικία Ψηφιακής Ενηλικίωσης και θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των κατασκευαστών συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα και συνδέονται στο διαδίκτυο να προεγκαθιστούν ή να παρέχουν πρόσβαση σε λογισμικό γονικού ελέγχου. Το πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, όπως η απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθητές στα σχολεία και η εφαρμογή SAFE.YOUth. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου, ώστε να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες και να καλυφθούν κενά που παρατηρούνται σήμερα. Η είδηση μάλιστα ότι άλλος ένας «γίγαντας» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταργεί το fact-checking, δηλαδή τον έλεγχο των γεγονότων από ειδικούς, επιβεβαιώνει πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο προκειμένου να «σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται», δανειζόμενος τον γνωστό στίχο. Θα το επαναλάβω: η αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο με τεχνικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Προϋποθέτει τη συνεργασία γονέων, κηδεμόνων και παιδιών. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι, από δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει το πρόβλημα και συμφωνεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του”.
Στην ανάρτησή του δεν έλειψε η αναφορά στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, για τους οποίες έγραψε: “Και φέτος, όπως και πέρυσι, τα 110 νοσοκομεία μας έχουν έτοιμους τους προϋπολογισμούς τους για τη νέα χρονιά, αποτέλεσμα της συστηματικές και μεθοδικής δουλειάς που γίνεται στο Υπουργείο Υγείας. Αυτό επιτρέπει στις διοικήσεις των νοσοκομείων να συντονίσουν καλύτερα όλες τις υπηρεσίες τους, να αξιοποιήσουν και να απορροφήσουν τις διαθέσιμες πιστώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2024 όπου οι προϋπολογισμοί καταρτίστηκαν στην αρχή του έτους, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τα νοσοκομεία κινήθηκαν εντός του οικονομικού προγραμματισμού τους , χωρίς να χρειαστεί έκτακτη χρηματοδότηση. Μια ακόμη πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας που θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025 είναι η αποζημίωση των νοσοκομείων μέσω του συστήματος των DRGs, δηλαδή με βάση την κατηγοριοποίηση των περιστατικών ώστε να είναι ομοιογενής και διαφανής η τιμολόγηση των υπηρεσιών. Ο στόχος μας παραμένει σταθερός: θέλουμε κάθε ευρώ του φορολογούμενου πολίτη να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος. Και θέλω να πω εδώ πως, χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, πετύχαμε να αυξήσουμε κατά 74% την τακτική χρηματοδότηση του ΕΣΥ από το 2019. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πιάνουν τόπο”.
Πηγή: healthmag.gr