To γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Ευρώπη στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός ευημερούντος οικοσυστήματος για την κατάρτιση προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης. Η ΕΕ βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της δέσμευσης της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία των πρώτων εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης.
Τα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα αντιπροσωπεύουν επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας εθνική και ενωσιακή χρηματοδότηση. Το ήμισυ του ποσού αυτού θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για τις υποδομές ΤΝ και του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για υπηρεσίες ΟΕΕ. Τα επιλεγμένα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα φιλοξενηθούν σε κορυφαίους κόμβους έρευνας και τεχνολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη:
- Βαρκελώνη, Ισπανία: «BSc AIF» στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης
- Μπολόνια, Ιταλία: «IT4LIA» στο CINECA — Bologna Tecnopolo
- Kajaani, Φινλανδία: «ΟΕΕ Lumi» στο CSC
- Bissen, Λουξεμβούργο: «Meluxina-AI» στο LuxProvide
- Linköping, Σουηδία: «Mimer» στο Πανεπιστήμιο του Linköping
- Στουτγκάρδη, Γερμανία: Hammerhaiστο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης
- Αθήνα, Ελλάδα: «Φάρος» στο ΕΔΕΤ
Στα επτά εργοστάσια ΤΝ συμμετέχουν 15 κράτη μέλη και δύο συμμετέχοντα κράτη της EuroHPC. Η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Türkiye προσχώρησαν στον ΟΕΕ της BSC · Η Αυστρία και η Σλοβενία προσχώρησαν στην ITA4LIA. και η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Νορβηγία και η Πολωνία προσχώρησαν στον ΟΕΕ LUMI.
Πέντε από τις επιλεγμένες τοποθεσίες φιλοξενίας θα αναπτύξουν ολοκαίνουργιους υπερυπολογιστές παγκόσμιας κλάσης, συγκεκριμένα στη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία. Το εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης στην Ισπανία θα προκύψει από την αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος EuroHPC, MareNostrum 5. Στην Ελλάδα, θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί ένα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα συνδέεται με τον υπερυπολογιστή DAEDALUS, έναν υπερυπολογιστή της EuroHPC που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης στην Ισπανία και τη Φινλανδία θα διαθέτουν επίσης μια πειραματική πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει μια υποδομή αιχμής για την ανάπτυξη και τη δοκιμή καινοτόμων μοντέλων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτά τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα υπερδιπλασιάσουν την υπολογιστική ικανότητα της EuroHPC, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένες ανάγκες και ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές ικανότητες στον τομέα της ΤΝ. Θα αναπτυχθούν την περίοδο 2025-2026.
Ιστορικό
Τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα συγκεντρώσουν τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για την επιτυχία στην ΤΝ: υπολογιστική ισχύς, δεδομένα και ταλέντο. Θα παρέχουν πρόσβαση στην τεράστια υπολογιστική ισχύ που χρειάζονται οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, η βιομηχανία και οι ερευνητές για να αναπτύξουν τα μοντέλα και τα συστήματά τους τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, ευρωπαϊκά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή εξειδικευμένα κάθετα μοντέλα ΤΝ που εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς ή τομείς.
Τα εργοστάσια ΤΝ θα ενισχύσουν τις νέες βιομηχανικές χρήσεις της ΤΝ και θα δώσουν την ευκαιρία στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ ΤΝ να αναπτυχθούν σε βασικούς στρατηγικούς τομείς για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και των βιοεπιστημών, της μεταποίησης, του κλίματος και του περιβάλλοντος, της χρηματοδότησης, των συστημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας και των αυτόνομων συστημάτων, της κυβερνοασφάλειας, της αγροτεχνολογίας και των γεωργικών ειδών διατροφής, της εκπαίδευσης, των τεχνών και του πολιτισμού, της πράσινης οικονομίας και του διαστήματος.
Τα οικοσυστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αναπτυχθούν γύρω από τους υπερυπολογιστές της EuroHPC, συνδέοντας πανεπιστήμια και πανεπιστήμια, κέντρα υπερυπολογιστών, τη βιομηχανία και οικονομικούς παράγοντες. Αυτό θα συνδέσει την αριστεία και το ταλέντο με τις οικονομικές ευκαιρίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την επέκταση των επιχειρήσεων.
Επόμενα βήματα
Άλλα κράτη μέλη έχουν δείξει ενδιαφέρον είτε να ενταχθούν στα νεοεπιλεγέντα εργοστάσια ΤΝ είτε να δημιουργήσουν νέα εργοστάσια ΤΝ. Η επόμενη καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή περαιτέρω προτάσεων από τα κράτη μέλη σχετικά με τα εργοστάσια ΤΝ είναι η 1η Φεβρουαρίου 2025.
Η ανάρτηση Σκέρτσου στο Facebook
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στο Facebook. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος έγραψε τα εξής:
«Χάρη στην έμφαση που δίνει σταθερά η πατρίδα μας στην ψηφιοποίηση κράτους και οικονομίας από το 2019 αλλά και στη στιβαρή Εθνική Στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη που μόλις παρουσιάσαμε, η Ελλάδα είναι μια από τις 7 μόλις χώρες της ΕΕ που θα δημιουργήσουν τα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης με κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση. Η Ελλάδα στην «πρώτη κατηγορία», λοιπόν, μαζί με Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο».
Πηγή: news4health.gr