Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, η Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή αποτελεί ορόσημο στη συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας, των Φορέων Υγείας και της κοινωνίας για τη σημασία της τήρησης της θεραπευτικής αγωγής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων, ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Υγείας, ο κ. Γιώργος Στεργίου, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης, ο κ. Αθανάσιος Μουχτής, Γενικός Διευθυντής του ομίλου ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ, ενώ την τοποθέτησή του μοιράστηκε μέσω βίντεο ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών Διευθυντής Εργαστηρίου Αξιολόγησης Πολιτικών, Τεχνολογιών & Συμπεριφορών Υγείας.
Η Σημασία της Προσήλωσης στη Θεραπευτική Αγωγή
Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η προσήλωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή είναι βασικός πυλώνας στη βελτίωση της έκβασης της υγείας του ασθενούς, και κατά προέκταση στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Η μη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή μπορεί να μειώσει τα πιθανά κλινικά οφέλη της θεραπείας και να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης CONCORD1,2, διαπιστώθηκε πως όταν οι επαγγελματίες υγείας αφιερώνουν χρόνο, εξατομικευμένη υποστήριξη και την κατάλληλη ενημέρωση στους ασθενείς για την ορθή λήψη των φαρμάκων, παρατηρείται σημαντική βελτίωση τήρησης της αγωγής.
Την ανάγκη για δράση με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της χαμηλής προσήλωσης έχει αναγνωρίσει – μεταξύ οργανισμών όπως ο ΠΟΥ (WHO), o Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) – και η SERVIER σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό και η βελτίωση της προσήλωσης των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή αποτελεί πλέον στρατηγικό στόχο του Ομίλου στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του οράματος SERVIER 2030.
Η Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή
Η Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή, σηματοδοτεί τη συλλογική δέσμευση των ιατρικών εταιρειών και φορέων, προκειμένου να δημιουργηθεί η απαραίτητη κουλτούρα γνώσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, στο κρίσιμο ζήτημα της προσήλωσης των ασθενών στη θεραπεία.
Υπογράφοντας τη Χάρτα, η Servier Hellas μαζί με τις Ιατρικές Εταιρείες, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια και δεσμεύονται να προάγουν κοινές αρχές και πρακτικές που θα αντιμετωπίσουν τους πολύπλοκους παράγοντες που διαμορφώνουν την ελλιπή συμμόρφωση και θα ενισχύσουν την προσήλωση στην φαρμακευτική αγωγή.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, κ. Βασιλική-Ραφαέλα Βακουφτσή, ανέφερε: «Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει τη Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή, που αναδεικνύει τη σημασία της συνέπειας και της συνεργασίας ασθενών, επαγγελματιών υγείας και φαρμακοποιών για τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Η Χάρτα Προσήλωσης αποτελεί έναν θεμέλιο λίθο για την ενδυνάμωση των ασθενών και τη διασφάλιση της ποιότητας στη φροντίδα υγείας μέσω της δημιουργίας μιας κουλτούρας που προάγει την υπεύθυνη και ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη φροντίδα τους. Με ενωμένες δυνάμεις, μπορούμε να προάγουμε τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας προς όφελος όλων».
Συνένωση δυνάμεων
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, δήλωσε «Μέχρι να φτάσουμε πλήρως στην εποχή της ιατρικής της ακρίβειας, η συνένωση δυνάμεων, το χτίσιμο συνεργασιών και συμμαχιών, αποτελεί μονόδρομο για την τόνωση της προσήλωσης των ασθενών στη καθημερινή λήψη της πλήρους συνιστώμενης θεραπευτικής επιλογής».
Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να πετύχουμε την αύξηση της προσήλωσης των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή. Ειδικά στον τομέα των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, η τήρηση της αγωγής αποτελεί μια ουσιαστική πράξη πρόληψης, που προστατεύει ζωές. Υπογράφοντας τη Χάρτα, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε έναν νέο τρόπο σκέψης και μια αλλαγή κουλτούρας που θα στηρίζει την τήρηση της αγωγής, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Επισφραγίζουμε τη δέσμευσή μας για δράσεις που θα ενισχύσουν την προσήλωση των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή».
Ο κ. Θανάσης Πρωτογέρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών (ΕΟΕ), επισήμανε: «Είναι μεγάλη χαρά μας να συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια βελτίωσης της υγείας των Ελλήνων. Μέσα από αυτή τη συμμαχία στοχεύουμε στην ανάπτυξη κουλτούρας για την ορθή επικοινωνία της ιατρικής γνώσης. Σήμερα έγινε μια καθοριστική αρχή αναγνώρισης του μεγάλου προβλήματος που αφορά στη «χαμηλή προσήλωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή», που οδηγεί σε χειρότερη ποιότητα ζωής, πρόωρους θανάτους και σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Ο ΕΟΕ δεσμεύεται στην καταπολέμηση του και στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας μέσα από στοχευμένες δράσεις μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της συμμαχίας αυτής».
Σημαντικό βήμα για τη χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, κ. Χαράλαμπος Μηλιώνης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς η Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου της χαμηλής συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία. Ως Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης συντασσόμαστε ενεργά με αυτήν την προσπάθεια, ώστε να κινητοποιήσουμε τους ασθενείς πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου και να πετύχουμε την πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων».
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, τόνισε: «Ως φαρμακοποιοί, είμαστε συχνά το πρώτο σημείο επαφής πολιτών με το ευρύτερο σύστημα υγείας, και γι’ αυτό καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε έναν κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη για την ορθή λήψη των φαρμάκων. Η Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία που μας ενώνει όλους κάτω από έναν κοινό στόχο. Μέσα από τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο ασθενής θα συνεχίζει τη θεραπεία του με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οικονομικοί παράγοντες, μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της αγωγής. Μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, μπορούμε να πετύχουμε την προσήλωση των ασθενών στην αγωγή».
Χρόνια νοσήματα
Ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, δήλωσε: «Τα χρόνια νοσήματα, είναι μακράν η κύρια αιτία θνησιμότητας και αναπηρίας παγκοσμίως αντιπροσωπεύοντας το 60% όλων των θανάτων και η πολυνοσηρότητα, με 1 στους 4 ασθενείς άνω των 65 ετών να παίρνει περισσότερα από πέντε φάρμακα για τρία διαφορετικά νοσήματα, αποτελούν μια από τις βασικές προκλήσεις για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας σήμερα.
Είναι όμως και μια πρόκληση για τον επαγγελματία υγείας και τον προσωπικό ιατρό, με την προσήλωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή να είναι στο επίκεντρο της υποχρέωσής τους. Οφείλουν να υποστηρίζουν τις επιλογές των ασθενών στη θεραπεία, ενισχύοντας, με την σχέση που θα αναπτύξουν με τον ασθενή, την εγγραμματοσύνη υγείας και την τροποποίηση των συμπεριφορών για την ορθή λήψη των φαρμάκων, αξιοποιώντας και τα ψηφιακά εργαλεία όπως ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και οι υπενθυμίσεις για τον περιοδικό έλεγχο της υγείας τους. Παράλληλα όμως, η προσήλωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή αποτελεί και ένα δείκτη ποιότητας για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με βάση τις ανάγκες των ασθενών και την αποδοτική χρήση των πόρων».
Ο Γενικός Διευθυντής της Servier Ελλάδας & Κύπρου, Estève Speranza, δήλωσε: «Η Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σταθερής δέσμευσης της εταιρείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χαμηλής προσήλωσης των ασθενών στην αγωγή τους. Έχοντας τον ασθενή στο επίκεντρο μιας ολιστικής προσέγγισης, η οποία εμπλέκει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: τους ιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους ίδιους τους ασθενείς, στόχος μας είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα και να αναλάβουμε δράση, προκειμένου όλοι μαζί, να διαμορφώσουμε ένα μέλλον, όπου η ορθή τήρηση της αγωγής, είναι πραγματικότητα».
Βιβλιογραφικές Αναφορές
- Golna et al. “ESPACOMP-22-P2 4. Impact of guidance and reminders from pharmacists on medication compliance in Greece: The CONCORD study”, Abstracts of the 26th Annual Meeting of ESPACOMP, the International Society for Medication Adherence, Berlin, Germany, 17–19 November 2022, Int J Clin Pharm 45:250-280
- Golna et al. Assessing a Pharmacist-Enabled Intervention to Improve Adherence to Medication for Hypertension, Dyslipidemia, and Chronic Venous Circulation Disorders in Greece,
Patient Preference and Adherence 2023:17 3341–3352
Για τη Servier
Η Servier είναι ένας διεθνής φαρμακευτικός όμιλος, ο οποίος διοικείται από ένα Ίδρυμα. Ιδρύθηκε με σκοπό να υπηρετεί την υγεία, ενώ φιλοδοξεί να έχει ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο, για τους ασθενείς και για ένα βιώσιμο κόσμο. Με το μοναδικό μοντέλο διακυβέρνησής της, είναι σε θέση να υπηρετεί πλήρως τον προορισμό της με ένα μακροπρόθεσμο όραμα: να είναι δεσμευμένη στη θεραπευτική πρόοδο ώστε να υπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών.
Οι 21.900 υπάλληλοι του Ομίλου είναι δεσμευμένοι στον προορισμό του, ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης καθημερινά. Ηγέτης στην καρδιολογία, φιλοδοξία του Ομίλου Servier είναι να αποτελεί έναν αναγνωρισμένο, επικεντρωμένο και καινοτόμο παράγοντα στην ογκολογία, εστιάζοντας σε δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους. Για αυτό τον λόγο ο Όμιλος επενδύει άνω του 70% του προϋπολογισμού της Έρευνας & Ανάπτυξης με σκοπό την ανάπτυξη στοχευμένων και καινοτόμων θεραπειών στην ογκολογία. Η Νευροεπιστήμη και οι Ανοσοφλεγμονώδεις νόσοι αποτελούν μελλοντικούς μοχλούς ανάπτυξης. Σε αυτές τις θεραπευτικές κατηγορίες, η Servier εστιάζει σε περιορισμένο αριθμό νόσων στις οποίες το ακριβές προφίλ ασθενών καθιστά δυνατή την ιατρική ακριβείας με τη χορήγηση στοχευμένων θεραπειών.
Προκειμένου να παρέχει πρόσβαση στη μέγιστη δυνατή φροντίδα υγείας για όλους σε χαμηλότερο κόστος, ο Όμιλος προσφέρει επίσης μία σειρά ποιοτικών γενόσημων φαρμάκων που καλύπτουν τις περισσότερες παθολογικές καταστάσεις, βασιζόμενος σε ισχυρές εταιρείες με έδρα τη Γαλλία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Νιγηρία. Σε όλους αυτούς τους τομείς, ο Όμιλος εντάσσει τη φωνή του ασθενούς σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής ενός φαρμάκου. Με έδρα τη Γαλλία, η Servier έχει ισχυρή γεωγραφική παρουσία σε πάνω από 150 χώρες και ένα κύκλο εργασιών €5,3 δις. το 2023.
Πηγή: healthpharma.gr