H συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Λουίτζι Ρίτσο αφορούσε κατά κύριο λόγο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την φορολογία, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την καινοτομία, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μεταξύ άλλων και την πολιτική υγείας ως προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Ασφαλώς, υπάρχουν πολλές άλλες προτεραιότητες. Η υγειονομική περίθαλψη είναι, από κοινωνικής πλευράς, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μου. Νομίζω ότι είμαστε πρωτοπόροι τώρα στο να βλέπουμε την υγεία όχι μόνο μέσα από την οπτική της θεραπείας της ασθένειας, αλλά μέσα από την πρόληψη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου Σπύρος Δοξιάδης. «Οι πολιτικές πρόληψης που εφαρμόζουμε σήμερα στην Ελλάδα, όσον αφορά στον προκαταρκτικό έλεγχο, είναι πραγματικά πρωτοποριακές. Δεν υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που να κάνουν ό,τι κάνουμε εμείς σε αυτό το μέτωπο, και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και την πολιτική για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ακολουθεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι στόχος της είναι να καταστήσει την Ελλάδα ένα από τα επτά «AI factories». Στο σημείο εκείνο αναφέρθηκε στη συγκέντρωση των δεδομένων που όπως είπε αν συγκεντρωθούν σωστά στους τομείς της περίθαλψης θα είναι πολύ χρήσιμα.
Η ανάπτυξη της Τεχνητή Νοημοσύνης στον κλάδο της Υγείας τέθηκε από τον πρωθυπουργό και στο ειδικό workshop που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της σε κυβερνητικές πολιτικές. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, παρών στο workshop, ήταν και ο Νομπελίστας Βρετανός ερευνητής με κυπριακή καταγωγή Ντέμης Χασάμπης και η ομάδα του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που του παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη και των φιλοσοφικών ερωτημάτων γύρω από τη χρήση της, καθώς και της συζήτησης που αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο στο επίπεδο της ΕΕ. Συζητήθηκε ακόμη το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και οι ενδεχόμενοι τρόποι εξέλιξής της, ενώ εξετάστηκαν πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που ήδη αξιοποιούνται από τη βρετανική κυβέρνηση.
Η κοινή συνισταμένη ήταν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να αγκαλιάσουν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης με υπευθυνότητα, χωρίς να χάσουν τις ευκαιρίες που η τεχνολογία αυτή μπορεί να προσφέρει στην οικονομία, στην υγεία και στην κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ηθική διάσταση της χρήση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στη χρήση των δεδομένων ως μείζονος εργαλείου στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, πάντα μέσα σε πλαίσιο κανόνων και ασφάλειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και συντονιστής του έργου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Πηγή: dailypharmanews.gr