Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Κλινικές μελέτες: Στη 14η θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη – Αύξηση άνω του 30% από το 2019

Blog

Κλινικές μελέτες: Στη 14η θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη – Αύξηση άνω του 30% από το 2019

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.). Επισήμανε δε ότι η συνολική αύξηση των κλινικών μελετών από το 2019 έως σήμερα είναι άνω του 30%.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε πως «Το βασικό μας πρόβλημα είναι η πολυδιάσπαση της διαδικασίας. Αυτό που θα κάνουμε με το νέο μας σχέδιο για τις κλινικές μελέτες θα είναι μια πολύ κεντρική διαχείριση μέσα από το Υπουργείο Υγείας. Γιατί σήμερα εμπλέκονται πολλά διαφορετικά επίπεδα διοίκησης για να φτάσεις να πάρεις την τελική έγκριση μιας κλινικής μελέτης και αυτό αυξάνει αρκετά, όχι μόνο το διοικητικό βάρος, αλλά και τον χρόνο των εγκρίσεων. Είμαι απολύτως ανοιχτός σε μία συνεργασία και με τον ΣΑΦΕΕ γι’ αυτό και γενικά με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, και με την πολυεθνική προφανώς. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να παίξει ρόλο στην προσέγγιση κλινικών μελετών, καθώς είναι μεγάλες εταιρείες που επεκτείνουν τη  δραστηριότητά τους και την έρευνά τους και μπορούν να συμμετάσχουν εντυπωσιακά σε αυτή τη νέα εποχή».

Και κατέληξε ο Υπουργός Υγείας πως «η προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο στοίχημα. Πρώτον, διότι μπορούμε να σώσουμε ζωές ανθρώπων γρηγορότερα, γιατί κάποιοι ασθενείς θα αποκτήσουν γρήγορη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Δεύτερον, διότι αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και ο κύκλος εργασιών στην Υγεία. Τρίτον, επειδή δίνουμε κίνητρα οικονομικά για τις κλινικές μελέτες, μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο ελάφρυνσης από την πολύ μεγάλη πίεση που δέχονται οι εταιρείες από τα μέτρα των επιστροφών».

Το συνέδριο προσφώνησε ο Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γενικός Διευθυντής του Σ.Α.Φ.Ε.Ε., καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και επισημαίνοντας πως «το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη σεπτή μνήμη του εμπνευσμένου πρωτεργάτη και ευγενούς μυσταγωγού της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, του αείμνηστου πατριάρχη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Παύλου Γιαννακόπουλου. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να μην απολακτιστούμε ποτέ από τη δική του παρακαταθήκη. Έχουμε την υποχρέωση να μην είμαστε απλοί μεταπράτες του θαυμασμού των άλλων για τη δική του κληρονομιά, μια κληρονομιά πραγματικής ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, αλτρουισμού, κοινωνικής προσφοράς και όχι μόνο».

Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι «το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συλλόγου για τις κλινικές μελέτες και την έρευνα φέτος έχει θέσει στο επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη τον φαρμακευτικό κλάδο και την κλινική έρευνα, επιταχύνοντας την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, βελτιώνοντας τη σχεδίαση δοκιμών και επιτρέποντας πιο εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται εδώ και καιρό στην πρωτοπορία και αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης. Πολύ πριν από την πρόσφατη έκρηξη του ενδιαφέροντος του γενικού κοινού, οι ερευνητές εφάρμοζαν πολύπλοκα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης προσπαθώντας να ξεκλειδώσουν τους μηχανισμούς των νόσων. Μέσα από αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, η Τεχνητή Νοημοσύνη διευκολύνει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική στρατολόγηση ασθενών, ενώ οι in silico κλινικές δοκιμές μειώνουν την ανάγκη για πολυδάπανες και χρονοβόρες μελέτες. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες απαιτούν εξελιγμένα κανονιστικά πλαίσια για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, εξασφαλίζοντας έτσι υπεύθυνη και καινοτόμο ανάπτυξη για το μέλλον του κλάδου».

Πηγή: healthview.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης