Το ταμείο επιχορήγησης ιδρύθηκε από το Διεθνές Δίκτυο Εποπτείας Παθογόνων (IPSN) για να υποστηρίξει εταίρους από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη γονιδιωματική ανάλυση παθογόνων. Αυτή η τεχνολογία αναλύει τον γενετικό κώδικα ιών, βακτηρίων και άλλων οργανισμών που προκαλούν ασθένειες για να κατανοήσει, σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα, πόσο εύκολα εξαπλώνονται και πόσο μπορούν ν’ απειλήσουν τους ανθρώπους. Αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν σε επιστήμονες και ομάδες δημόσιας υγείας να παρακολουθούν και να ανταποκρίνονται σε απειλές μολυσματικών ασθενειών, υποστηρίζουν την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών και δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να λαμβάνουν ταχύτερες αποφάσεις.
Το ταμείο φιλοξενείται από το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, The Rockefeller Foundation και Wellcome.
«Το ταμείο καταλυτικής επιχορήγησης IPSN έχει απίστευτες δυνατότητες να επεκτείνει την επιτήρηση του γονιδιώματος των παθογόνων για όλους, κάτι που ήδη βλέπουμε στον πρώτο γύρο χορήγησης επιχορηγήσεων», δήλωσε η Sara Hersey, Διευθύντρια Συνεργατικής Νοημοσύνης στο Κέντρο Πληροφοριών Πανδημίας και Επιδημίας του ΠΟΥ. «Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε αυτό το έργο, το οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη της πανδημίας και της επιδημίας παγκοσμίως».
«Οι αποδέκτες του ταμείου καταλυτικής επιχορήγησης IPSN θα επιταχύνουν τα οφέλη της γονιδιωματικής επιτήρησης παθογόνων σε περιβάλλοντα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και θα εξερευνήσουν νέες εφαρμογές για την επιτήρηση γονιδιώματος, όπως η επιτήρηση των λυμάτων», δήλωσε ο Manisha Bhinge, Αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας Υγείας. στο The Rockefeller Foundation. «Οι πανδημίες και οι επιδημίες συνεχίζουν να αποτελούν παγκόσμια απειλή, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία και τις δυνατότητες για την προστασία των ζωών σε ευάλωτες κοινότητες».
Ένας από τους αποδέκτες, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, θα χρησιμοποιήσει την επιτήρηση των λυμάτων για να μελετήσει πώς εξαπλώνονται οι ασθένειες στους πληθυσμούς των προσφύγων, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν γρήγορα τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται στα μεταναστευτικά περιβάλλοντα. Ένας άλλος δικαιούχος, το Ινστιτούτο Παστέρ του Λάος, θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για να αναπτύξει νέες μεθόδους για την παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών στις αγορές ζωντανών πτηνών, ένα περιβάλλον που συχνά παραβλέπεται αλλά είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς από τις καταστροφικές επιπτώσεις των ασθενειών, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά τα παθογόνα εξαπλώνονται, εξελίσσονται και προκαλούν ασθένειες. Αυτά τα έργα, θα δημιουργήσουν νέες ιδέες, γνώσεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση των παγκόσμιων τάσεων των παθογόνων και στην ενημέρωση τεκμηριωμένων αποφάσεων για την εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων», δήλωσε ο Titus Divala, Προσωρινός Επικεφαλής Επιδημιών και Επιδημιολογίας στο Wellcome
Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για να αναπτύξει ένα εργαλείο βιοπληροφορικής ανοιχτού κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή αναλύσεων εκτός σύνδεσης. Το εργαλείο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Λατινική Αμερική με δυνατότητες παγκόσμιας χρήσης, ειδικά σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων.
“Ο SARS-CoV-2 και οι επακόλουθες περιφερειακές εστίες ασθενειών έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της πρόσβασης σε εργαλεία γονιδιωματικής επιτήρησης σε όλες τις χώρες. Οι καταλυτικές επενδύσεις του IPSN θα δημιουργήσουν δεδομένα και καινοτόμες μεθόδους για την υποστήριξη της τόσο αναγκαίας κλίμακας στα LMIC”, δήλωσε ο Simon Χάρις του Ιδρύματος Γκέιτς.
Οι επιχορηγούμενοι ανακοινώθηκαν στο IPSN Global Partners Forum που πραγματοποιήθηκε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης από τις 21 έως τις 22 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τα Περιφερειακά Γραφεία του ΠΟΥ για τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό και το Κέντρο Γονιδιωματικής Παθογόνων στο Ινστιτούτο Doherty στην Αυστραλία.
Ένας δεύτερος γύρος κεφαλαίων καταλυτικής επιχορήγησης θα διατεθεί στα μέλη του IPSN το 2025.
Ιστορικό για το IPSN
Το IPSN είναι ένα νέο παγκόσμιο δίκτυο γονιδιωματικών παραγόντων παθογόνων, που συγκεντρώθηκε από το Πανδημικό Κόμβο του ΠΟΥ, για να επιταχύνει την πρόοδο στην ανάπτυξη γονιδιωματικών παθογόνων και να βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Το IPSN οραματίζεται έναν κόσμο όπου κάθε χώρα έχει δίκαιη πρόσβαση σε σταθερή ικανότητα γονιδιωματικής αλληλουχίας και ανάλυσης ως μέρος του συστήματος επιτήρησης της δημόσιας υγείας. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αμοιβαίως υποστηρικτικού παγκόσμιου δικτύου παραγόντων γονιδιωματικής επιτήρησης που ενισχύει και επιταχύνει το έργο των μελών του για τη βελτίωση της πρόσβασης και της ισότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πηγή: World Health Organization
Πηγή: nanascent.gr