Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Έρχονται 20 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο – Ενεργοποιούνται από τον Μάρτιο του 2025 τα ψηφιακά εργαλεία

Blog

Έρχονται 20 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο – Ενεργοποιούνται από τον Μάρτιο του 2025 τα ψηφιακά εργαλεία

Με νέα 20 θεραπευτικά πρωτόκολλα αλλά και ψηφιακές εφαρμογές  θα αντιμετωπίζεται ο καρκίνος από το νέο έτος, μια πάθηση που αφορά χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ αναμένεται να ενεργοποιήσει σε λίγους μήνες 20 ψηφιακά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο τα οποία θα καθοδηγούν ουσιαστικά το ιατρικό προσωπικό για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τους ογκολογικούς πάσχοντες ενώ τα ψηφιακά εργαλεία που θα ενσωματωθούν σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα αλλά και εφαρμογή θα διευκολύνουν την καθημερινότητα τον ασθενών.

Όπως ανακοινώθηκε στη βουλή κατά τη διάρκεια έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Υγείας της ΗΔΙΚΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2024 θα παραδοθεί προς λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, το οποίο θα ενημερώνεται από όλες τις μονάδες υγείας της χώρας.

Μάλιστα το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών θα διασυνδεθεί με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, και θα περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες, για την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου.

Νέα  ψηφιακά εργαλεία από τον Μάρτιο για τον καρκίνο


Όπως έγινε γνωστό από τον Μάρτιο του 2025 θα παραδοθούν προς χρήση τα ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία θα περιλαμβάνουν:

–Πρόγραμμα θεραπείας με δυνατότητα υπενθύμισης για τα επερχόμενα θεραπευτικά συμβάντα.

–Δυνατότητα αυτοαναφοράς κατάστασης/συμπτωμάτων μέσω ερωτηματολογίων που επιλέγονται από τους ιατρούς χρήστες του συστήματος, ανάλογα με τις ανάγκες.

–Διαβαθμισμένη πρόσβαση του ασθενούς στα δεδομένα του (εργαστηριακά αποτελέσματα, στοιχεία φακέλου κλπ).

–Δυνατότητα επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό / ομάδα υποστήριξης για ερωτήσεις/συμβουλές.

–Δυνατότητα διαλειτουργικότητας με το Ογκολογικό – Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα σε 12 νοσοκομεία της χώρας για τους ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτά.

–Ενημέρωση σε σχέση με τη νόσο, χρηστικές πληροφορίες για τους φορείς παροχής θεραπείας και λοιπά θέματα ενδιαφέροντος όπως διατροφή, άσκηση, δικαιώματα, παροχές.

– Δυνατότητες τηλεσυνεδριών μεταξύ του ασθενούς και οποιουδήποτε μέλους της ομάδας φροντίδας που επιτρέπουν την υποστήριξη στο σπίτι και τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον Covid-19.

– Προτυποποίηση του ιστορικού του καρκινοπαθούς με βάση τα πρότυπα του ESMO (Survivorship record) και του Διεθνούς συνοπτικού ιστορικού υγείας (IPS).

– Διαμοιρασμό εκπαιδευτικού υλικού.

– Δημιουργία κοινότητας ασθενών και επικοινωνία με τα σωματεία ασθενών.

– Διαχείριση της συγκατάθεσης του ασθενή για τον διαμοιρασμό των ιατρικών του δεδομένων σε ομάδες ιατρών για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση σπάνιων παθήσεων στην Ευρώπη.

– Υποστήριξη ερωτηματολογίων διαχείρισης της ποιότητας της ζωής για την παρακολούθηση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών.

– Δυνατότητα καταχώρησης παρενεργειών φαρμάκων και χημειοθεραπειών προς την θεραπευτική ομάδα του ασθενή.

– Υποστήριξη ασθενών τελικού σταδίου σε κατ’ οίκον νοσηλεία (palliative care).

– Διαχείριση κλίμακας πόνου και επικοινωνία με τις μονάδες κατ’ οίκον νοσηλείας των ογκολογικών νοσοκομείων και των αντίστοιχων ιατρείων πόνου.

– Μέτρηση της Επισκόπησης Υγείας και Ποιότητας Ζωής των ασθενών, των οικογενειών και των φροντιστών ασθενών με την κλίμακα αξιολόγησης SF-36 και το EORTC QLQ C30.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης